Нестерпна легкість слів

Літо. Полуднева спека. Думки знічев’я розповзалися, наче ті раки з перекинутого кошика. Може все це тільки примарилося? Але ж було...

У розмореному ефірі серпня, в екстремальну годину модних збурень глобального клімату, на місцевій ФМ-станції вели неспішний діалог двоє: гість студії Федір Шандор та ведучий Олексій Ямайський. Певно, то погода призвела до розслабленості думок.

Перейшли до проблеми етнічних відносин у нашому краї. Аж тут пана Федора понесло. Щойно питає журналіст, скажімо, про можливе творення нового етносу в карпатських теренах, у відповідь чуємо, наче цей окремий етнос поруч вже існує. Справа єдино тільки в кодифікації його язика. А далі –  "В єднуй громаді: люде, коні, вози поламані, канони... ". Косово, право націй на самовизначення, творення держави, –  словом, повний Хозарський словник від місцевого марґінесу. Як казав класик, легкість думок незвичайна.

Тут варто зупинитися. Якщо розмислити тверезо до кінця, то нам провіщалися на майбутнє війна, розруха, усі супутні жертви. Думки ж недодумані, отак недбало кинуті до вух загалу, здатні відігратися зле в людських долях.

Дорогий пане Федоре, всі ми грішні – годні теревенити про речі, в яких не є фахівцями. Ви ж нині не практикуючий етнопсихолог і не мовознавець, та  й дещо відпустили од себе історію. Вас усі тут знають і шанують як хорошу людину та доброго професіонала. Тож дай вам Бог на майбутнє творити потрібні діла, до чого маєте справжній хист. У мовленого ж слова завжди є наслідок.

Даруйте ті слова, яких не міг не сказати.

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
17 серпня 2010р.

Теги: етнос, Шандор

Коментарі

9208 2010-08-19 / 11:28:00
На жаль, Шандор ніколи не відзначався глибиною і точністю. Допускає чимало фактичних помилок. Тому в колах професіоналів він уже давно перестав бути авторитетом. Добрий фатюв, але не більше!

Над собою, Федю, треба працювати. І то щодня!

сорри 2010-08-17 / 16:27:00
Ще раз калап долу...

Пане Володимире, треба пояснити, що пан Шандор взагалі належить до тієї категорії людей, яка легко продукує потужну словесну масу, оскільки ніколи не відчуває потреби відповідати за власний "базар". Крім того, нащадки Хазарського каганату, до котрих він належить, взагалі легкі на руку у творенні нових націй і народностей, оскільки це допомагає легше маніпулювати людською біомасою (як не так давно назвала нас пані Капітельман-Тимошенко). Саме з цієї причини офіційною політикою Євросоюзу є не політика націй і держав, а політика реґіонів і нацменшин. У новому Хазарському каганаті під назвою Євросоюз націям і народам залишили тільки бутафорію у вигляді гербів, прапорів і гімнів, та й то, думаю, не надовго. Мадярщину, Чехію, Румунію, Словаччину і т.д. "купили" без бою - вони, власне, самі подали себе завойовникам на блюдечку з блакитною облямівкою. Аби кінцево оформити вигідну оборудку. в них забирають навіть залишкові можливості впливу на власну економіку у вигляді національних валют, при чому подається це як величезне благо...

Шандор - лише мізерний пішачок на цій великій геополітичній шахівниці. Однак свою роботу він робить справно... :(