Нескромна чарівність попси

Щойно завітала до нас з теплих морів файна пара молодих знайомців. Цілком удоволені відпочинком на узбережжі в маленькому далматинському містечку, навперебій повідали свіжі враження. Побіжно згадали, що мешкали в приватному готельчику, там побіля входу приторочена була не так помітна для очей реклама: “Nema ruskom ovdje”. Ясна річ, цим месиджем сповіщали завбачливі господарі потенційних клієнтів, що беруться убезпечити їх від сусідства з галасливим хамством і агресивною пихатістю вихідців з іншого світу, де “раз мной уплачено, то все позволено”. Сказати б інакше, ця благодатна місцина тримала з останніх сил оборону пришестю “русского мира”, що заповзявся знедавна ходити в гості наче за командою: Drang nach Westen.

Кілька днів нинішнім заморочливо спекотним літом ховався на дачі. Для нудної ремонтної справи закортілося певного звукового фону. Враз віднайшовся забутий радіоприймач-інвалід. Випала йому нелегка доля – увесь покалічений, з розбитим корпусом та випущеними назовні дротяними кишками. Одначе, гудів, сигіняко, міцним голосом, як у далекі часи власної молодості. Мав  хибу – трудненько було віднаходити і фіксувати напевно бажану частоту звукових хвиль. Тому доводилося крутити щоразу ручку настроювання, щоб вивудити потрібну FM-станцію. З цієї мороки дався невтішний висновок: дарма, що десь поруч ще чутно Європу (словацькі та угорські станції), та все ж переважний звуковий контент виказував, наче перебуваємо ми геть за лінією Східного фронту у триваючій на нашій території війні світової попси. Натренувавшись, знаходив безпомильно у звуковому свавіллі притомну хвилю – це виказувала свою присутність місцева станція "Тиса-ФМ", що вела затяті бойові дії у своєму партизанському неформаті.

Трохи про гостей. Завітали минулого літа до нас в Ужгород поважні "місіонери" – Юрій Шевчук з "ДДТ" у компанії з московським попом (чи то дияконом?) Кураєвим. Понаїхали гуртом, щоб настановити недолугих і темних малоросів у істинну та канонічно правильно віру. Гастролери пробіглися тоді з концертним туром усією Україною. Одно лиш спало на думку: цьому  попсуватому вчинку може й порадів би Юрків батько-каґебіст, що колись давно гнав сина геть із рідного дому за "непотребные занятия" рок-музикою.

У розпалі нинішнього спекотного липня уся ця попса зайшла другим колом (цей раз без Шевчука). Транслювалося гіньйольне дійство в прямому етері на УТ-1. Хто пропустив – багато втратив. Признаюся, що видів тільки початок. Цього – достатньо. Розгорнута сцена в київському парку. В оточенні глибоко ешелонованої міліцейської охорони, зусібіч відгороджені од навколишнього світу очманілі та знуджені "правильні" глядачі, яких невідомо як зігнали на файний концерт. Тим, справді-бо зовсім кондовим провінціалам (тут наче постаралися сільські батюшки з української глибинки), не стало охоти та жодних діл до всіх тих музичних розваг, що неслися з літньої естради. Отак разом склалася викінчена пародія – "концерт смерті на тимчасово окупованій території", якщо вже вільно скористатися радянським футбольним міфом-легендою.

...А що, коли Той, наверху, так само чутливо вслухається в увесь цей сумбур і хаос, який вивергаємо ми назовні? Кажуть, Він милосердний. То ж нам таки простяться усі звукові прогрішення?..

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
12 серпня 2010р.

Теги: попса, концерт

Коментарі

Andrij 2010-11-04 / 21:09:00
Do Kergudu.

Брудний коментар.
Шевчук-пародія на справжній рок-н-ролл.
Він продажний путініст і більшість свідомих людей це розуміє.
Краще бути дачником з Закарпаття ніж Шевчуком.

А на рахунок музики, то ви мабуть забули про Аквариум,Аукцион чи Звуки Му.
І хіба сам Шевчук це не ПОПСА?


Кришеник 2010-08-15 / 17:50:00
До Кергуду:
Дякую. Згодний з вами на всі 80%. Отже, все правильно.
Надмір емоцій - сліпа сила.
Путін і Шевчук - окрема тема. Можливо, тут поміг би Фройд.

Kergudu 2010-08-14 / 17:53:00
Не, ну не нра Шевчук - зачем трогать его своими грязными дачными руками! Единственный (!) из всех росийских музыкантов, который открыто приехал в Киев и поддержал "Оранжевую заваруху". Едиснтвенный, который не перекрашивался и не менял ориентации (в том числе и сексуальной). Чего только недавнее "интервью" с Путиным стоит. Аника-воин. Который делает музыку - НЕ ПОПСУ, по крайней мере, а с НЕЙ бореться всю жизнь. И этого Человека вот так легко втапытвает в грязь какой-то дачник из Закарпатья. Смешно, ей-йо. За то, что Юра с Кураевым приехал в Ужгород. Да не приехал бы иначе - надо Кураеву спасибо сказать от всех фанатов. Может быть поступок и "попсовый". Но, видимо, не вам об этом судить... (Кстати, во многие отелях на Западе украинцев тоже уже не принимают. Напаскудили видать наши...)

май русин 2010-08-13 / 14:38:00
Дістала вже та московська попса. Таке враження, що в нашого народу просто немає власної гідності. Перефразовано: Хто слухає чужу музику, той потім годує чужих солдатів :(

Andriy Lyubka 2010-08-13 / 11:22:00
гарний іронічний есейчик ;-). Івсе- правда)). Як правило, я слухаю радіо на лептопі - французьке, польське чи якесь балканське. З українських можна слухати Еру, але вона теж грішить православ"ям і службою "Голос Росії" ;-)