Тінь Совка

Почув колись недоладний жарт, наче професійно російською послуговуються у нас бандити, повії й депутати (певно, що стало важко їх розрізняти!?). Згадалося таке, щойно вчитався у статтю ужгородського журналіста Олександра Гавроша в газеті “Срібна Земля-Фест” (від 8-14 липня 2010 р.). Там йшлося про бездіяльність і байдужість ужгородської місцевої влади до повсюдно присутньої у нас неграмотності в російсько- й англомовному написанні торгових вивісок.

Тінь Совка

Хоча, яка ж це в скороспішних бізнесменів-замовників російська? Сказати б краще, то й не російська зовсім, а особливе колоніальне арґо. З античних часів повелося, що в дальніх колоніальних провінціях спрощеним варіантом імперської мови користувалися переважно люди з управлінської касти, чим зазвичай і різнилися від місцевих жителів. А ще у згаданій статті О. Гавроша мовиться про повсюдне нашестя на Ужгород якихось-там "Зин", що вийшли з рук загадкового фірмача. Помилитесь у здогаді, ніби це пороблено якимсь заїжджим індійським гостем, ба навіть донецьким скоробагатьком. Це – наш місцевий користувач "панської" мови Микола Жолтані повідкривав повсюдно торгові магазинчики, усі до одного  – "Зина". Не дійшло до розуму бідоласі, що з тим своїм вибором торгового імені, від якого густо відходить лежалий аромат совковості,  здасться він більше людиною з минулого і непевного майбутнього. Нині глядить на нас Микола з ужгородських білбордів, бо дуже кортить у політику. Не зважати йому на ужгородську просунуту молодь, що з певних пір вважає престижним спілкуватися вишуканою українською. Та молодь і не здумає голосувати за таких, з чиєї волі пойменовані усякі там "Зини".

Наше провінційне панство має в голові цілком інакший електорат, з яким тепер і працює. Дорогою все засмітять, обсадять рідне поле дурманним бур"яном, змінивши до невпізнання  природний культурний ареал нашого існування, вкінець опустелять навколишній світ. Поки від нашого родового дерева пробують відтяти здоровіше гілля, на якому можливо було б угніздитися ліпшому майбутньому. Така ось місцева політична екологія.

І ще про одне. Сходіть на місцеві базари (один такий розіклався попід вікнами мого дому), до геть просунутих, майже європейських супермаркетів. Там звично причепиться до ваших вух деградована попсня, у якій свого ні на гріш. Хіба на Балканах почуєш що-небудь схоже? Там прийнято не цуратися свого. Від базарних прилавків, з приринкових генделиків зазвичай чутні місцеві мелодії та ритми. А що ми, невже гірші за тих же хорватів чи албанців? Хоча, може й так. Тоді, чи належить щось із цим робити? Відповідь – на поверхні. Усім притомним – не слухати, не читати, не дивитися. Не користатися чужими нав"язаними послугами, як тільки можливо. Триматися свого, знатися зі своїм. Не заходити у відведене нам культурне гетто – за ту загороду, якою пробують відгородити нас од зовнішнього світу. Нехай те місце, де ми поки в меншості, відбудеться гучним андеґраундом, звідкіля свіжі й живі голоси лунатимуть розумно й сучасно, безбоязно твердо й артикульовано.

...Я поки все розмірковую про місцеві кліматичні аномалії. Якось запізніло повилазили на світ очманілі зі сну бабаки. Їх бігморди гладко світяться на узбочинах наших доріг. Незабаром у нас вибори.

Володимир Кришеник, Закарпаття онлайн.Блоги
16 липня 2010р.

Теги: влада, електорат, культура, вибори

Коментарі

Інна 2010-08-01 / 12:37:00
Вивісками Ужгород зустрічає кожного гостя. Перше враження формується за 10-15хв, а далі, щоб його змінити, потрібно чимало часу і зусиль.

Коли приїзжі бачуть неохайні забігайлівки, то це нищить усі враження від Ужгорода історичного.

І навіть не сам сенс назви магазинів та грамотність вражає гостей, а неохайність і совковість загального вигляду.

Що стосується власника бренду - цей примітивізм легко пояснити. Людина без освіти, що розмовляє на суржику (щось середнє між російською та місцевим діалектом). Як говоримо, так і пишемо. Це властиво дітям, підліткам і людям, що не занадто приділяли увагу навчанню та власному розвитку.

ужгородець 2010-07-25 / 16:23:00
Закарпаття є Україною лише останні 60 років. А раніше тут були будь які вивіски - мадярські, чеські, російські, і всі нормально розуміли. А питання мови вивіски - надумане, головне - що всередині. Микола Жолтані створив зручну мережу продовольчих магазинів з нормальними цінами і асортиментом, ввічливим персоналом, за що особисто від мене йому подяка.

не націоналіст 2010-07-22 / 12:06:00
Ото вам не йметься! Давайте змінимо всі вивіски: на угорських, російських, словацьких тощо установах... на всіх магазинах не лише міста, а й України! Хто вдумовувався в історію, похідне всіх назв не українських? А вам лиш би писати... Невже жодного разу ви не спілкувались російською?

Наш чоловік 2010-07-22 / 01:20:00
Шо вам тота "Зіна" заплатила, пане блогере, шо так много сь те про ниї ци про нього, пана Жолтані, понаписовали?:)

Навірно вьєдно з Гаврошом другий раз напишете, про Adidas і щи 50 % наших магазину, жиби і вони писали на свойих табличках укрАїнськима буквами...

Отто буде сміху, коли се вчують дібровські ромуни! Вони пирші начнуть клепати красовки "АДІДАС" і продавати на свинському базарі)))))))))))

KK 2010-07-19 / 01:00:00
Місцеві базарники з донабасу разом з нашим Миколою думають що засліплять місцевих жителів білбордами і чужими барабанами яке ніколи не задоволить людську душу. Гарно написано -ждемо ще більше цйого свіжого повітря...

Користувач 2010-07-19 / 00:31:00
Підтримую, ото вы про якi законы?..котрi з ня, корiнного закарпатчанина, хоять зробити титульного украiнця? -котрый лиш мае на мовi говорити!?
Перебьешся!....
Як хочу, так i буду писати, ото ми щи ни вказовали, ага. Свуй польско-украiнськый суржик сам учи, а менi щоб вас розумiти, i школячых знань хватить..

Підтримую 2010-07-18 / 23:15:00
Користувачу -- вчи мову! А то говориш по руско-украйонськи. Не бесіда, а бурян.

Є закони і їх треба виконувати. Крапка

Користувач 2010-07-18 / 12:23:00
Як вы достали вже.!! Вам шо бульше писати ние шо? При чому туй мова i колонiальне арго? Каждый "фiрмач" мае право називати свуй магазин як хоче, то назва собственна, i вона не переводиться, регулIруеться законом. Вы вже готовi все "валити" на недалеке минуле, i на тому знимати дешевi популистскI дивиденды. Може лiпше писати i пiднiмати "общественное мнение", пропонувати методы и способы выхода з такых ситуацiй, а не мiшати все в кучу.

Ужгородець 2010-07-16 / 09:20:00
Підтримую автора. Безграмотні вивіски "Зина" на кожному кроці в Ужгороді. А Жолтані вже називає себе новим мером Ужгорода. Для початку хай наведе порядок у вивісках своїх магазинів!