ПІД ПЕРЕМИШЛЕМ , ДЕ СЯН ПЛИВЕ ЗЕЛЕНИЙ

Хай дарує мені великий наш Іван Франко , що я трохи змінив перші рядки його сонета , але вже так тут пасував цей заголовок до місця, де проходив цьогорічний фестиваль мистецтв «Форт-місія» .

ПІД ПЕРЕМИШЛЕМ , ДЕ СЯН ПЛИВЕ ЗЕЛЕНИЙ

Фестиваль проходив не без креації вихідців із Закарпаття , директора МО "Дзиґа" , уродженця Рахова Маркіяна Іващишина та куратора ленд-арту Мирослава Вайди , а також численної групи "русинів" , яка  брала участь в літературному проекті "Кабі – net" :філолог Лесь Белей та стоматологи Остап Белей і Оксана Варга з чоловіком Максимом і кумом Віктором , Вік Коврей і Вано Крюґер , історик Володимир Товтин і підприємець Костянтин Дік ...

 "Форт-місія" історично прив"язана до монументальних укріплень часів першої світової війни , коли польсько-український кордон реально не існував . Українці першими реставрували кілька фортів ув околиці села Поповичі Мостиського району на Львівщині й зробили їх брендом небувалого за розмірами фестивалю : кількатисячне наметове містечко , тисячні автівок . Обізнаний зі серіями номерних знаків Костя Дік не встигав називати області України й польські воєводства .

Хижа липнева спека , відсутність водойми ( Сян тече вже  посполитими землями) все ж не руйнували фестивального комфорту . Було вдосталь пива й морозива , "Моршинської" й "Трускавецької" чи просто криничної води в гостинному дворі пані Марії . А ще добірна галицька молода бульба зі сметаною й кропом , кимось видобута з-під поли калганівка . Все прикордоння три ночі палало багаттями , співали легендарні гурти "Мертвий півень" і "Тартак" зі Сашком Положинським . Ведучий програми " П"ять копійок " й учасник гурту "Мертвий півень" Роман Чайка ще в кав"ярні "Кабінет" доводив , що в Галичині нема пирогів , а тільки вареники з різними начинками й порізно запечені.

Поповичівськими полями бродили зграйки молодих поляків , адже з недалеких пагорбів світився княжий Перемишль з нашою Катедрою Івана Хрестителя , можна їм також нагадати Сянік , Ярослав , Переворськ і Ряшів .

Поетичні програми фестивалю : "Ніч поезії" , яку натхненно готував передчасно розхворілий Юрко Кучерявий , були представлені виборами "Короля поетів" і читанням членнів журі .Місію Кучерявого перебрав на себе Андрій Іздрик з асистуванням Грицька Семенчука .Українську літературу представляли відомий поет і перекладач-англік Олег Лишега , Світлана Поваляєва зі старшим сином Васильком , Василь Портяк і Олександр Бойченко , ціла "зграя" ужгородських "березневих котиків" .

Немало фестивалів і в Закарпатті , але вони чомусь завжди присвячені : вину , полуниці ,картоплі , бринзі , ратоті й зрідка самій культурі . "Фортмісія" цього літа проводилася під егідою відомого регіонала , голови Львівської ОДА пана Горбаля . Враховуючи масштаб найбільшої західної області України та й взагалі культурологічну активність Галичини , фестиваль був грандіозним . Це було свято культури під величезною кулею , під червоно-чорними й жовто-блакитними стягами .

На "Фортмісії" було багато сувенірів і цукрової вати .Одну керамічну скульптурку самоїда подарував мені Олесь Царук , що донедавна мешкав у Ризі .Вона і є спомином про "Фотмісію" .

За вікнами автівки миготіли традиційні галицькі містечка з великими місійними хрестами коло церков і костьолів .Ажурні перони львівського двірця , металеві голоси дикторів нагадували протяг прощання зі святом , яких і не так багато . Неподалік Ужоцького перевалу витікає "срібнолентний Сян" і на скрижалях історії "Молода Муза" бухає в "Монопольці" з Іваном Франком , бешкетує Стефан Чарнецький . До наступного фестивалю цілий великий рік .

""

""

""

""

07 липня 2010р.

Теги: Форт-місія, фестиваль, поет

Коментарі

паб 2010-07-25 / 20:32:00
Так панеОрос." Петро Мідянка має рацію щодо фестивалів леквару, гнилих парадичок, черешень і придуркуватих одданиць з кузнею в додачу в краї, так багатому на розмаїття культур..."Пора б і вам з печерських пагорбів зробити щось більше для Закарпаття.Принаймні стільки,скільки зробив Петро.З Широкого Лугу.А то розмаїття культур по Оросу можна дізнатись тільки з коментів Ороса.І справді, блог Мідянки один з найцікавіших.Добріших.Без заздрості до успіху інших.Молодець Петро.

KK 2010-07-22 / 19:20:00
Справді якийсь нуль причипився. Пане Петре, якщо не для себе, то для Ваших шановальників прошу віделіть коментарів цього непрошеного гостя!

:) 2010-07-22 / 13:30:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Мідянка 2010-07-21 / 20:29:00
Назвіться , будь ласка , це стосується не лише телефонних дзвінків у етері , але й у Мережі . Блог не є вираженням приватного життя , "френдизму" , але якоїсь публічної опінії . Мені також відомі "інші сторони" життя блогерів ЗО , але для цього є "Світське життя" в рамках конфіденційности .

:) 2010-07-21 / 09:12:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

KK 2010-07-20 / 17:30:00
Пане Петре - тяжко мені уявити щоби хтось козиряв русинства 'в іронічному плані'...Гарно бачите що Ви відпочиваєти з молодими людьми на свіжому повітрі. Я ще опрацйовую Ваш останньий знаманитий, довгий вірш 'Між публіцистикою й коментами', і вчера ще раз прочитав Вашу статтю 'GENS FIDELISSIMA' (дуже гарно написано). Було б справді в часно якби
Ви могли трошечки більше пояснити 'не той ґрунт і не ті скелі , що придатні до чернечої аскези.' Можливо цікава тема для маленької статті?...Дай Вам Боже здоровичко!

Людмила 2010-07-20 / 11:26:00
Нарешті розмова вийшла з площини негативу. Це ж треба вміти знайти в такому тексті. Відкинути явище ( фестиваль), відкинути сам текст. Зачепитися за слово, написане в лапках.. Дісно висока журналістська майстерність і професфоналізм. До речі, змія вважаіться мудрою істотою. Василь Роман, привіт. Рада тебе тут бачити

2010-07-20 / 11:23:00

Мідянка 2010-07-20 / 09:57:00
До КК : Вони вертали з Сіґету-Мармаціей з конгресу , а це якихось 50 км відстані . Мали намір зустрітися з селянами й спрезентувати й розповсюдити книги ,але селяни косили й було не до книжок . А так все о кей . Хлопці на Фортмісії просто козиряли русинством в іронічному плані . Щодо печерного монастиря , то я не в курсі . Але судячи про печерні обителі отців-василіян , то вони навряд чи побутували на теренах історичного Підкарпаття , не той ґрунт і не ті скелі , що придатні до чернечої аскези .

ярослав орос 2010-07-20 / 08:23:00
...а петро мідянка має рацію щодо фестивалів леквару, гнилих парадичок, черешень і придуркуватих одданиць з кузнею в додачу в краї, так багатому на розмаїття культур...

Василь Роман 2010-07-19 / 22:22:00
Адреса фортміссії
http://fortmissia.com/content/view/242/290/lang,ua/
А взагалі - варта було б зібрати наших учасників на пресконференцію, власне вони б мали її організувати.Якби не Петро - так би тихенько й проїхали....Дивно.

KK 2010-07-19 / 18:15:00
Виглядає що в Широкому Лузі, русинським ґаздам добре далося закурити!!!

Оксана Штефаньо 2010-07-19 / 14:34:00
Петре Миколайовичу, чекаємо в Ужгороді, щоб вживу почути враження.)))

Кришеник 2010-07-19 / 12:03:00
Свої “Іванищишини” заявлять повну силу вже скоро. Бо ж надто довго і тяжко виходило Закарпаття з культурної ями 90-их. Якраз Мідянка – серед небагатьох, хто тримали рівень, поки інші пробували гратися з усілякими начебто “постмодерністськими” цяцьками. Зрештою, легко зіставити результат.
До Марамороша: Мідянка завжди залишався самим собою, його не обходила смішна оперетковість, дрібне вовтуження, надувані щоки місцевих “русинов”.
P.S. Апокриф про Мідянку: Заходили якось в Широкий Луг кілька наших “русинськи вожди”. Недовго там затрималися – лем порох за ними курився.

Василь Роман 2010-07-19 / 05:33:00
Дакуючи Петру маємо перші враження з "Фортміссії ", позитивні , цікаво чи визріють наші "інтелектуали" до такого масштабу фестивального дійства і яке з поколіннь
подарує ""Маркіяна Іващишина" і "Мирослава Вайду".Креаторів , яким Закарпаття буде рідним простором...

KK 2010-07-18 / 17:42:00
Пане Петре - а на певно було б всім читачам цікаво почути Вашої опінії про сенсаційну знахідку біля Ужгородa Печерного Монастира??...

KK 2010-07-18 / 17:27:00
Та на цйому сайті уже так солідно в негативному осудили теорії Магочія про окремість русинського народу, що якщо твереза голова прочитає, то уже ніколи не спуститься на таких дурниць (Плюралізм в одній голові, або Як заокеанський професор сам себе заперечив, Народ в нікуди, Або як не треба писати історію) У його статті Gens Fedelisima Мідянка згадує декілька не приємностей які йому бували за його щире непідтримування русинської тези. Але справді Мідянка би сповнив величезну заслугу українському народові якби і ще він взявся за проблемою Магочія.

Людмила 2010-07-18 / 14:51:00
Дивна річ слово. Кожен бачить в тексті те, що хоче, а не те, що там написано. Складається враження, що люди говорять на різних мовах. Взагалі приємно відчувати вороже ставлення до Мідянки і тихе шипіння на його адресу. Без імені, без лиця. Анонім - це вагомо.
Скунць, до речі, ніколи не був однозначним. За життя. Мідянці треба вмерти. Тоді аноніми покажуть свої обличчя і будуть пишатися особистим знайомством. І писати, писати, писати і заробляти дивіденди свого іміджу. На русинстві теж непогано грається як з одного, так і з другого боку. Тільки де тут русинство? Прочитала і не знайшла. Для сучасної літератури головне бути "в струє"

мараморош 2010-07-18 / 11:32:00
Та не має ніякої "русинської" проблеми. Є купка невігласів-українофобів. І в даному випадку Мідянка їм підігріває. він , до слова, ніде і ніколи чітко жодного слова не сказав про антинаукове "вчення" Магочі. Бо хитрий, як ласкаве теля, як від двох корівок молоко ссе. Одне слово, Мідянка... Це не Петро Скунць, який не боявся різати правду-матку в очі, не зважаючи на авторитети. І брехню називав уголос брехнею, а дурнів -- дурнями.

KK 2010-07-17 / 18:15:00
Про русинську проблему не думаю що когось більше можна знайти фаховим чим Мідянки. До знання діалектів най дальше
заселених українцями земель на західних терен, то кого можна рівняти з ним? Поки що на цйоми сайті, я переконаний що Мідянка тільки малесеньку частиночку його величезну архів знання поділився з читачам про культуру і історії цеї знаменитої частини україни. Я уважаю що блог Мідянки, один із самих най цікавіших на цйому сайті!