Вчитись - дороге задоволення?

Прикро, що перший запис у блозі буде депресивним, однак тема, як то кажуть, допекла!

Вчитись - дороге задоволення?

Мова йде про абсолютний "беспредєл" (інше слово підібрати важко) у навчальних закладах на теренах неньки-України. Можливо те, про що напишу, – лише маленький штрих повного хаосу, в якому ми варимося, але штрих вагомий.

Почну з дитсадків. Щоб виховати свою дитину у садочку, невдовзі треба буде розщедритись не гірше, ніж на диплом вищої освіти. Часто чую від знайомих (мене самого поки це ще не дістало, тому і цифрами оперувати не буду) про суми, що аж вуха ріжуть, які потрібно "пожертвувати для благоустрою дитсадка", куди планують віддати дитину. Завідуючі садків мудро і невимушено ставлять усіх у рівні умови: "Ми постараємося знайти місце для вашої дитинки у нашому закладі, але подивіться, які старі вікна у наших кімнатах, сантехніка не працює, підлога згнила й дах протікає... А із бюджету нам грошей не дають...".
 
І куди дітись батькам? Згрібають всі заначки – і вперед у "Нову лінію" чи "Епіцентр"... І це тільки початок дитсадкового виховання! Ті ж, хто не знайшов потрібної суми, чекають своєї черги.

У випадку із садками ще більш-менш все зрозуміло. Батьки жертвують усім, аби добре було дитині, а завідуючі виходять із безвихідної ситуації, у яку їх ставить місцева влада.

Йдемо далі. Можливо за 10-12 років навчання дитини в школі мама з татом потратяться менше, ніж на садок чи університет, але теж влетять по повній. Хоч це і парадоксально, але тут вже всі давно звикли робти ремонти за кошти батьків і тому ніхто ні на кого не скаржиться. Тут обурення викликає інше. Останніми роками стали популярними подарунки вчителям від випускників. І з кожним роком подарунки стають дорожчими і вчителі нахабнішими (Боронь Боже, не хочу принизити заслуги педагогів перед цим суспільством. Вони за їхню пекельну роботу заслуговують на більше). Пам’ятаю шість років тому, коли закінчував школу, скинулись класному керівнику на мобілку за 300 гривень. Зараз і мобільні телефони подорожчали і працівників школи, охочих отримати "подарунок", побільшало, і самі вони вже не чекають мовчки, а прозоро натякають, без чого вони жити не можуть! Тут уже справа честі для кожного із батьків – не бути гіршим за іншого й, хоч і не дуже охоче, віддячити шкільним педагогам. Останні, до речі, зовсім не від хорошого життя,  яке їм забезпечує влада, сходять з розуму, нахабніють перед батьками і вимагають своєрідний хабар.

Ось вам і безкоштовне дошкільне виховання, і безкоштовна середня освіта...

Нарешті дійшли до вишів. Не буду переливати з пустого в порожнє і писати про корупцію при вступі, складанні іспитів, модулів і т.д. Ці схеми, на превеликий жаль, не викоренити із нашої системи освіти. Зверну увагу на інше. Остання афера із видачею дипломів у ЗакДУ наштовхнула на таке собі міні-розслідування. У інших закарпатських вишах теж твориться щось подібне. Наприклад, філія Київського славістичного університету вже не перший рік видає дипломи своїм випускникам через місяць, два, а то й пів року після закінчення ними навчання. Аргументують керівники вишу такі дії тим, що, мовляв, дипломи зі столиці ніяк привезти не можуть. Якщо вірити чуткам, минулого року двоє колишніх студентів наважилися судитися через це із навчальним закладом, але так нічого й не добилися. Це були свідомі студенти, котрі прагнули щось змінити. А ось основна маса мовчки тупо чекали на свої вистраждані і переплачені "корочки". Навіщо це дирекції філії – мені збагнути важко. Але раз це вже система, то тут явно щось є.

Ось такі от буденні речі. На фоні жахливого безладу, що йде від освітньої верхівки, – це може й дрібниці. Але мене особисто таке дуже дратує.

Шановні колеги, читачі й усі решта, чи можна з цим боротись? Чи треба з цим боротись? І як з цим боротись?

Мирослав Небесник, Закарпаття онлайн.Блоги
06 липня 2010р.

Теги: дитсадок, школа, вчитель, виш

Коментарі

Куздра 2010-08-06 / 23:20:00
Мирославе, світ не такий уже й поганий. Є й нормальні вихователі, учителі, викладачі, які плекали також і Тебе. А проблема дуже важлива. Їі висвітлив на 25 балів за 100-бальною системою.Тобто, поверхово.Працюй, і воздасться.

Урзус 2010-07-06 / 22:48:00
Ноу комент:



"На сьогодні навчальний процес у загальноосвітніх навчальних закладах забезпечують 574 тис. учителів. А всього армія освітян налічує близько 1,5 млн."

(дані за 2007 рік, http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=93827251)

Урзус 2010-07-06 / 22:40:00
Щодо вчителів: "Останні, до речі, зовсім не від хорошого життя, яке їм забезпечує влада, сходять з розуму, нахабніють перед батьками і вимагають своєрідний хабар."



Вчителі створили міф про свою нещасну долю. Вони, звісно, не жирують, але заробляють не менше, аніж працівники з негіршою освітою на підприємствах. А скільки вчителів сидять у школі, допоки їх, пардон, не винесуть звідти вперед ногами? Бо і пенсія капає, і зарплата (а молодим роками не дають більше, ніж чверть ставки). Плюс літня, майже тримісячна, відпустка і інші приємні бонуси.



Нових вчителів в Україні стає все більше (щороку їх клеплють "педи", плюс до шкіл намагаються влаштуватись неваловшні випускники з хімічних, біологічних, філологічних вишів). Та ж і старі нікуди не діваються! А кількість дітей за ними не встигає. От і вигадали, аби було чим займатись цій армії, вчити-мучити дітей 12 років. На щастя, сьогодні цей ідіотизм трохи скоротили - до 11 років. Хоча пан Ющенко, здається, за своєї каденції обіцяв повернути 10 років, і душка Гриценко, за якого я безнадійно голосував, теж щось таке обіцяв.



Та й ідея Табачника (хай він і падлюка) закривати малі сільські школи - вірна. Не навчають там нічому, освіта в сільській школі завжди була слабшою за міську, а нині взагалі між ними - прірва. Куди доцільніше возити дітей автобусами до нормальних шкіл у містах або хоч у великих селах.



І, кажучи відверто, для 80 % населення і 8 клясів доста. А далі - в ПТУ і до верстатів, а не в липові "ващуковські" та їм подібні виші, а тоді в "мєнєджери" та в постійно зростаючий держапарат. 100 % населення із вищою освітою - то утопія, а чим закінчуються усі утопії, історія знає...

Оленка Желтвай 2010-07-06 / 21:07:00
Я - мама 6-ти місячної дитини. До дитсадка нам ще рости і рости. Але, тим не менше, більшість знайомих вже натякають мені про те, що пора нести заяву і "забивати місце". І чітко наказують, робити це треба в двох- трьох дитсадках відразу. Бо так робить більшість , тільки так можна свою дитину "пристроїти" в "хороші руки". Штучний ажиотаж створений самими ж батьками. Навіщо одну дитину записувати в декілька дитсадків, якщо вона одна? Щоб мати право вибору? Так обирай до того, як подавати заяву. Чи не так?

Самі створили собі такі ситуації, самі ж в них і варимося.

Користувач 2010-07-06 / 19:32:00
Студенты, вместо того чтобы сидеть в библиотеках, таксуют, чтобы заплатить мзду, ими же придуманную, лишь бы ничего не делать, пятую точку все-же легче возить))))

Користувач 2010-07-06 / 19:27:00
Вот, такой вот- "дикий капитализм"!!

Юрій Лівак 2010-07-06 / 18:19:00
Ок, не перебільшує, а применшує вартість навчання у вузі

Саша 2010-07-06 / 17:32:00
Ми самі їх привчили. Бажання легко виришити свою проблему, незнання предмету, небажання чекати і т.д. породило цілий ппрошарок у суспільстві, що звик до "приношень". Але вони не з'явилися з "космосу", а "виросли на нашому городі".

Ліваку 2010-07-06 / 17:05:00
зовсім він не перебільшив. з власного досвіду кажу ( але це не стосується звичайно усіх садочків)

Мирослав Небесник 2010-07-06 / 15:55:00
Юра, може трохи й перебільшив... Але, враховуючи власний досвід, саме за таким принципом, як ти і написав, я рахував!



Слава, я не кажу про тих, хто за власним бажанням роздає хабарі, коли ситуація того не вимагає - це дійсно деградовані люди. Мова йде про тих, хто просить хабар.

читач 2010-07-06 / 15:33:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

Ярослав Гулан 2010-07-06 / 15:16:00
Як боротися?.. Почати із себе.



В універі ж носили хабарі викладачам, які ті навіть не просили. А чого?.. Просто. Носили навіть ті, що знали на свою четвірку.



Те саме було у мене в автошколі - приходжу на внутрішній екзамен, а мені кажуть одногрупники - збираємо по 50 гривень. Я кажу - збирайте собі далі, мене це не обходить. І ніхто з автошколи ті 50 гривень не просив - самі учні і придумали. Отаке і є наше суспільство.

Юрій Лівак 2010-07-06 / 15:05:00
Ну, ти перебільшив, що в садках такі ж гроші треба, як в універі. Хіба що студент вчиться на безплатному відділення, здає іспити й заліки власними селами, до того ж живе з батьками)