То як звати головного міліціонера області - Василь чи Віктор?

або Чому старий добрий журналістський принцип "перевіряй факти" дедалі частіше ігнорується?

Шикарна (іншого слова не підбереш) інформація з’явилася в суботньому номері газеті РІО та на сайті видання (http://rionews.com.ua/statjag.php?id=17780) – "Головним міліціонером області став Василь Русин".
 
Ім’я головного міліціонера, подане газетою, одразу "різонуло" по вухах, бо ж знаю, що Русина звати ВІКТОР (http://www.zak-umvs.gov.ua/pages/19.03.10/blank10.htm - ЗАКАРПАТСЬКУ МІЛІЦІЮ ОЧОЛИВ ПОЛКОВНИК ВІКТОР РУСИН)!  

 

Ну, думаю, помилилися, з ким не буває! Але коли прочитала всю замітку – щиро здивувалася, бо в одному невеличкому тексті кілька разів згадується Василь і кілька разів Віктор … І це така відома фігура, сплутати ім’я якої навіть якщо схочеш, то важко!
 
Дивно мені, бо ніби в РІО завжди було все нормально з коректорами. Хоча в даному випадку, швидше за все, не їх треба звинувачувати, а автора.
 
Але, гадаю, треба подати повний текст інформації.
 
"Головним міліціонером області став Василь Русин.
 
Кримінальну справу проти нього закрили за тиждень до призначення начальником.
 
Після зміни голови Закарпатської ОДА, як і очікувалося, цього тижня відбувся ряд кадрових ротацій у силових структурах. Вже в понеділок 22 березня перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Черних представив особовому складу закарпатської міліції нового керівника. Ним став 47-річний полковник міліції Віктор Русин.
 
Нагадаємо, що Віктор Русин у минулому був першим заступником начальника УМВС України в Закарпатській області. Обласну міліцію тоді очолював Василь Варцаба. На хвилі помаранчевої революції та зміни влади екс-міністр МВС України Юрій Луценко оголосив Варцабу в розшук, що змусило останнього тривалий час переховуватися в Росії. Василя Русина тоді спіткала трохи інша доля, проти нього було порушено кримінальну справу, він був заарештований і близько півроку перебував у СІЗО. До речі, справа по Русину тривала довгі п’ять років і чи то за збігом обставин, чи з інших причин, саме за тиждень до призначення Василя Русина головним міліціонером Закарпатської області Мукачівський міськрайонний суд поставив крапку в цій справі — в його діях не виявили складу злочину. Василеві Русину тоді інкримінували різні злочини: діяльність у складі злочинної групи, бандитський розгул, викрадення та знищення виборчої документації, зловживання службовим становищем та інші. Ці дії йому приписували за часу відомих виборів Мукачівського міського голови, що відбулися на початку 2004 року.
 
Тепер цілком зрозуміло, що Балога в такий спосіб просто хотів покарати неугодного і Русин потрапив під так звану люстрацію. Йому інкрімінували і зловживання становищем, і бандитизм, і викрадення та знищення документації.
 
Швидше за все, Василь Русин пригадає клану Балог образу, хоча на представленні був доволі толерантним і, зокрема, сказав: "Запевняю, що керівництву держави та області не буде соромно за роботу закарпатської міліції. Життя продовжується, політичні суперечки, звісно, триватимуть і далі. Але я попереджаю кожного, хто буде займатися політиканством — таким у міліції робити нічого. Хотів би наголосити, що ми складали присягу українському народу і я хочу, щоб ви працювали на благо українського народу".
 
До слова. Василь Варцаба теж не залишився поза бортом Міністерства внутрішніх справ, нині він очолює Івано-Франківську міліцію".
 
Як тільки прочитала інформацію про Василя-Віктора Русина (а може, йому при хрещенні так і назвали – подвійним іменем?) наштовхнулася на іншу "інформашку" - ще про одне кадрове обласне призначення, цього разу в регіональному СБУ. "РІО" пише, що "Закарпатським СБУ керуватиме екс-радник Ющенка". Йдеться про те, що "днями в області відбулося представлення нового начальника СБУ – Василя Сітара. Представляв головного СБУшника краю його попередник В. Рокитський…"
 
Цій інформації, як і попередній, настільки бракує достовірності, що аж страшно стає, бо люди ж читають і вірять! Невже важко було бодай в прес-службу УСБУ в Закарпатській області зателефонувати й перевірити, чи таки Сітара представили? Всі знають, що він ще й до Ужгорода не приїхав, а тут виявляється, що вже й представили… Дивина та й годі!
 
Читаючи останнє число "РІО" мені одразу позгадувалися всі найгучніші ляпи наших регіональних мас-медіа – і про Цезаря Кухоля, як обізвали Арсена Ухаля, і про те, що "тепер починаємо відновлювати наслідки паводка", і про те, "що після роботи Пістрялівської РЛС у Закарпатті мутанти народжувалися…". Колись я хотіла навіть статтю відповідну написати – позбирати все до купи. І, з одного боку, розумію, що всяке буває. Що можна десь механічно помилитися, можна дуже спішити, можна ще з якихось причин допустити такі ляпи, але… Але ж! Чому ми покоління вчимо? Брехати й не перевіряти за собою?
 
Пригадайте радянські часи – слово в газеті звучало як закон. І тоді за подібні речі не те, що по голові не погладили б, а можна б іще й "неслабо отримати"!..
 
І вже зовсім насамкінець, як кажуть, з пісні слів не викинеш… Я про те, що такого поняття, як "СБУ в Закарпатській області" – немає, бо СБУ – це центральний орган. По областях – управління, тому треба казати – УСБУ в Закарпатській області. Принаймні так було б коректно...
Наталка Логойда, Закарпаття онлайн.Блоги
29 березня 2010р.

Теги: Віктор Русин, УМВС, кримінальний, суд, Сітар, УСБУ