Чому я за "Героя" Бандері

Моя колега з 5 каналу опитала киян, що вони думають про Бандеру. Вісім з десяти знали його біографію і позитивно оцінили його діяльність.

Чому я за "Героя" Бандері
Це не соціологія і навіть не показник. Звичайне вуличне опитування. Для мене особисто воно, однак, свідчить про те, що українці нарешті почали не просто слухати, а читати і думати.
 
Якби кілька років тому я потрапила під мікрофон моєї колеги, питання про Бандеру (зізнаюся чесно) застало б мене зненацька. А термін "бандерівщина" тоді, можливо, б викликав асоціацію з чимось… недобрим, страшним, негативним.
Як, власне, це відбувається зараз з багатьма українцями.
 
Що б зробила в такому випадку я?
 
По-перше, взяла б до руки книжку. Звісно. Сучасну. З біографією Степана Бандери. В Інтернет-мережі, до речі, є ще цілий сайт про цього українського діяча.
 
По-друге, проштудіювала сторінки історії тих часів, коли жив Степан Бандера.
 
По-трете, почитала б кілька дискусій між науковцями щодо цієї постаті.
 
По-четверте, зробила б висновок, що у радянському союзі були неперевершені іміджмейкери, які
абсолютно фахово створили Бандері негативний імідж.
 
По-п’яте, раз і назавжди викинула з голови цю негативну конотацію щодо прізвища Бандери.
 
По-шосте, вкотре б пожалкувала, що Бандері не вдалося завершити його справу.
 
І наостанок, підтримала б (і підтримала) звернення, яке в своєму блозі розмістив Олег Диба.
 
P.S. Ви спитаєте, чому європейці виступили за те, щоб скасувати рішення про присвоєння Героя України Бандері? Може це банально, але при виборі між теплими батареями і незалежною Україною європейцям, мабуть, ближче все таки перше.
 
А нам, зрозуміло, Україна
17 березня 2010р.

Теги: Бандера, герой, звернення

Коментарі

Олеся_Кешеля 2010-04-15 / 16:16:00
Для Дівчини



Та історія, яку ви розповіли про вашу бабцю, нагадала мені ще один, до речі, історичний факт. Якось дивилася документальний фільм про те, що комуністи, для дискредетації націоналістичних сил, переодягалися в одяг, який носили бандерівці і, точно як ви описали, розправлялися з мирними жителями. Це доведений факт. Однак, звісно, ваша бабця про це не могла знати.

2010-04-10 / 09:12:00
Як прийдуть китайці буде в нас комуна ми сини Бандери і Мао цзе Дуна.

Андрей 2010-04-07 / 14:47:00
для Сорри:

мені справді соромно за себе, що намагаюсь з ними дискутувати - це неможливо за визначенням. Прийнятною була б дискусія на тему стартового посту - нагородження Бандери. До цього я ставлюся негативно (через те ким, в який спосіб і коли воно було зроблено). Хоча й не заперечую величезну важливість його в справі творення національного міфу. Що аж ніяк не заперечує позитивного значення і оцінки діяльності ОУН-УПА.

Андрей 2010-04-07 / 14:40:00
МИГАЛЮ:

Хм... Не вижу смысла продолжать дискуссию, но всё же...


Еще раз для вас, болезного - по теме вы высказались, награждение Бандеры не одобряете, к чему ваши дальнейшие словопотоки, псевдосоциология ("95%"), попытки приплести сюда Россию, Петра І, Мазепу (ей богу, вы глубоко ошибаетесь если думаете, что говоря о событиях 18 века вы выглядите меньшим остолопом) и ксенофобские нападки ("из Стрыя, из Киева")?

Читайте свою "переписку Энгельса с Каутским" и не лезьте со своим агитбредом "мэжЫ людЫ".

сорри 2010-04-07 / 14:32:00
Мигалю, дивуюся терпінню Андрея, котрий, все-таки, пробує з вами говорити, хоча очевидною є ваша нездатність сприймати все, що виходить за межі вкладеного в вашу голову "короткого курсу ФСБ".:))

МИГАЛЬ 2010-04-07 / 13:58:00
Андрей, ощущение, как будто вы стоите на защите своего воспитанника, я имею в виду автора темы.

С вашей же стороны я тоже не усматриваю попыток конструктивного диалога, одни нравоучения и оправдания в своей невинности, при "не джентельменском " поведении по отношению к дамам, и вообще... о невежестве я уже промолчу....))))

Раз уж вы здесь такой резвый, ура- патриот , то ответьте на такие вопросы:

"Какой лидер державы, находящийся в «здравом уме и трезвой памяти», будет доставать из нафталиновых сундуков события сродни упомянутому «95-летнему», или восхвалять фашистов, называть их именами улицы, и посмертно награждать их званием «Героя Украины»? Как можно, используя служебное положение, умышленно проталкивать идеи, абсолютно неприемлемые 95% населения?!



Что будет с такими бредовыми «указами», слава Богу, уже экс-президента, как «награждение Шухевича , Бандеры званием героя», «празднования совместной борьбы Мазепы и Карла XII против Петра I», «празднования Конотопской битвы», «уголовного преследования за непризнание факта геноцида» и т.д. и т.п.? Как будут называться улицы «Джохара Дудаева», «Петлюры», «Мазепы» и многие другие?

Кому все это нужно?"


Задайте себе вопрос - а знали ли Вы о «великой битве» на горе Маковке? Если Вы не относитесь к «узкому кругу ограниченных лиц»..



Отмечають любые даты, в которых хоть что-то было сделано против всего имеющего общий корень с «русским», «Россией», русскостью. Не стоит удивляться, если, продолжив эту линию, начнету отмечать победу над русскими войсками братьев «укров» по-оружию - татаро-монголов.

Далее последуют «памятные победы» 41-го года над «совітами», где «доблестно» сражались те же Коновалец и Мельник, но уже не в австро-венгерской армии, а под началом спецслужб Германии.



Наверное после ответов на эти вопросы, попытки оправдывать деяния алчных политиканов и разного рода швали у нормального человека проходит автоматически.

Андрей 2010-04-07 / 09:20:00
МИГАЛЮ:


Перестаньте разговаривать сами с собой: "это политическая секта", "вы рассматриваете независимость","таких как вы" и т.д. Вы хотите спорить (дискутировать вы, к сожалению, не в силах - для этого требуется какой-никакой образовательный уровень и владение предметом) сами с собой?

В очередной раз радует легкость с которой личный поток сознания выдается за голос "широких народных масс" ("никогда не поймете закарпатську чилядь", "здесь никому не нужны") - учитесь говорить только по фактам и ТОЛЬКО за себя. По теме стартового поста есть что сказать? Нет? Тогда вслед за ПроОРКом проследуйте в сад.

МИГАЛЬ 2010-04-06 / 22:43:00
Андрей, такие как вы - это политическая секта " освидченых манкуртов-русофобов", "свидомых бандерлогов". У вас нет ничего общего с патриотами украинской независимости. Вы рассматриваете независимость Украины именно как независимость от России. Почему не от США, Германии...?

И самое главное- когда вы чувствуете что задето ваше самолюбие, вы переходите на нецензурщину. Это говорит только о слабости вашей.. Одного вам никогда не понять, что вы с Киева, КК из-за кордона, Диба из Стрия и т. д, все те кто не родился в Закарпатье, никогда не поймете закарпатську чилядь. Вся ваша националистическая пропаганда и "неомифотворческие опусы" по истории края здесь никому не нужны.

Андрей 2010-04-06 / 09:38:00
МИГАЛЮ:

"манрукты", "намрукты", ага... зря Айтматов старался, не для Мигалей это всё...б.л.я.д.ь., когда ж вы книжки начнёте читать, вместо комментариев про "сознание"?...


пророк 2010-04-03 / 21:21:00
Андрей, а тебя уже выпустили, или ты справки СБУ изучал?

Могу еще подкинуть информации для просвещения.




Сходи ка ты пане в церковь, чтоб тебе ничего больше не привиделось...

А то везде вам "мертвые с косами мерещатся"...

МИГАЛЬ 2010-04-03 / 21:00:00
====Ставлення до нагородження Бандери в мене негативне- це був конюнктурний хід з боку Ющенка. Ставлення до його постаті було далеко неоднозначним навіть в колах ОУН-УПА.===



Как быстро меняется сознание "освидченых манкрутов- бандерлогов".

Наташа Столярова 2010-04-01 / 21:02:00
До сорри

Проте все-одне , від ваших слів якось світло на душі стало. Мабуть, ви добра людина, раз намагаєтеся кого-сь переробити такими лагідними методами. А не нападками, як Андрій.

Наташа Столярова 2010-04-01 / 21:00:00
До сорри:

Ой, ви мабуть переплутали. Я не "дівчина" і у мене немає таких бабусь)))

Я просто стала на її захист від нападок Андрія.

Щодо мене, то мені не так вже і важливо: буде у Бандери герой чи ні. Мені головне, щоб все у країні було добре. Адже у мене двоє діточок.

А щодо обозу окупаціних військ, то це частково правда. мій тато - корінний москвіч, проте мати - справжня українка. Тому, хто я за національністю, я і сама не знаю)))))))

2010-04-01 / 16:38:00
Андрею,



я не метав бісер перед свиньми, бо чомусь було доволі чітке відчуття, що в даному випадку маємо справу не з заблукалим на цю тему ФСБ-юзером, яких зараз повно відробляють свої срібляники в і-неті, а з людиною, яка щиро заблукала в полоні успадкованих стереотипів.



Власне, як я розумію, у цьому своєму відчутті я виявився правий.



Наталю, судячи з ваших імені і прізвища, я мав рацію, коли висловив припущення, що хтось із ваших предків прибув на Галичину в обозі окупаційних військ. Від цього ви не стаєте гіршою. І ваша бабуся, якщо, звичайно, ви казали правду і вона мала всього лише 8 років - теж. Інша річ, що вам варто спробувати позбутися отих "привидів з минулого", нав'язаних вам родичами. Ви ж не ваша бабуся? Для чого вам дивитися на оточуючий світ її очима?.. :)

Андрей 2010-04-01 / 15:05:00
Наталці Столяровій:

А за нагадування про весну дякую :)

Андрей 2010-04-01 / 15:04:00
Наталці Столяровій:

я в висловлюваннях "дівчини-проОРКа" ніяких думок не побачив, ні власних, ні позичених (не будемо ж вважати думкою істеричне навішування жупелів, намагання додати доказовості своїм словам вигаданими "бабусями" і т.д.).

А, що, якщо вказати людині, що з її слів випливає, що в неї серйозні проблеми з освітою, незважаючи на які вона "в присутствии двух людей с университетским образованием, позволяете себе с развязностью совершенно невыносимой, подавать какие-то советы космического масштаба и космической же глупости" - то це тепер "образа власного ставлення"?

Наташа Столярова 2010-04-01 / 14:29:00
До Андрія

Шановний пане, будь-ласка не ображайте людей в блогах. Здається вони не для цього створені. Як то там ви писали до "дівчини" - неосвічена манкурта... Ви принижаєте лише себе подібними образами. Кожен може писати своє ВЛАСНЕ ставлення до тієї чи іншої проблеми. Як казав мій розумний викладач: добре, коли є думка - навіть помилкова. Погано, коли її немає взагалі.

Будьте добрішіими - весна за вікном)))))

Андрей 2010-04-01 / 14:16:00
для сорри:

Дарма розкидуєте "бісер" :)

Вигадана бабуся, вигадане село, вигадані "пів-села вбили". Ніякі нормальні бабуся/дідусь не будуть розказувати дітям/онукам "сідай онучок, зараз я тобі розкажу як злі бандерівці півсела вбили". ті шо дійсно пережили жахи війни (а не просто переказують методичку з новітньої історії імені ПутіноМєдвєда) дуже скупі на слова про те що було. дуже.

До Дівчини (чи це чергова інкарнація проОРКа?): ви не просто ляпнули дурницю, ви звинувачуєте людей у карних злочинах- вбивстві мирного населення та іншому (вбивства "партизанів" давайте опустимо- вони такі само комбатанти і їх вбивство не є злочином). Але скоріш за все ви просто пукнули в ноосферу (а це справа дуже невдячна, для вас в першу чергу). Поважати вашу думку, на жаль, не можу по причині її повної відсутності в ваших словах. Ставлення до нагородження Бандери в мене негативне- це був конюнктурний хід з боку Ющенка. Ставлення до його постаті було далеко неоднозначним навіть в колах ОУН-УПА. Але це не дає права неосвіченим манкуртам типу вас писати дурницы про "барикади", валити в одну купу ОУН, УПА, Бандеру і т.д.

сорри 2010-04-01 / 14:02:00
"Дівчино", ви даремно ображаєтеся. Ваше ставлення до Бандери ніхто не збирається відібрати, тримайте його при собі. Але якщо виносите на осуд публіки, на ширший загал якісь звинувачення, то підкріплюйте їх, будь ласка, якимсь фактажем, про що вас, власне, і просив Андрій. Принаймні, так заведено у пристойному товаристві. А так у вас виходить, в прямому і переносному смислах, за принципом "одна бабка сказала". Ваша бабуся у свої 8 років здатна була відрізнити бандерівців від перевдягнутих НКВДистів? Запитайте у місцевих людей, вони вам розкажуть, як "стребки" (ястрєбкі) перевдягалися в однострої УПА і навмисне влаштовували терор, аби викликали ненависть місцевого населення і цим підірвати базу існування українського Руху Опору. Але не вдалося: люди ж не сліпі, і відрізняли своїх від чужих. Тим більше, що навіть серед цих "чужих" були свої, які попереджали, інформували і т.д. Власне тому місцеві люди дотепер сприймають "хлопців з лісу" як своїх, як героїв, а ставлення, висловлене вами, властиве тільки представникам влади, яку вони досі вважають загарбницькою. В силу тих чи інших обставин ви досі перебуваєте у полоні радянської пропаганди. Ніхто вас у тому не винить: кожен з нас є продуктом своїх часу і обставин. Хочете повноцінно спілкуватися на цю тему - почитайте літературу, поговоріть з людьми. А спогади 8-річної бабусі (навіть якщо ви її дуже любите) і ваші емоції тут нідочого...

Дівчина 2010-04-01 / 13:38:00
Андрію

Шановний, не намагайтеся бути самим розумним. І не кажіть того, чого не знаєте. Ви що там були? Жили у ті часи? Бачили щось?

А у села є назва. Просто вам, пане, цього знати не дано. Ви ж тут тількі всіх дурнями обзиваєте. І посилаєте на три букви.

Я просто сказала свою думку - я ненавиджу Бандеру. Поважайте і чужу думку, навіть якщо вона з вашою не збігається