Скільки-скільки?!! о_О

Ранок почався з шоку. Ні, не тому, що знову довелося орудувати лопаткою, відкопуючи машину (весна, ти де?). А тому, що вранці на роботу прийшла колега. І розповіла історію:

Ви ще не снідали сьогодні? Поснідайте, поки є така можливість.
Ви ще не снідали сьогодні? Поснідайте, поки є така можливість.

Пішли з сином вранці у поліклініку. Ну, діти, знаєте, хворіють. Буває таке. Дитині до походу не можна було їсти, бо ж планувався аналіз крові. Тому після поліклініки зраненьку вирішили разом поснідати у місті. Удвох. Скромно. Від піцци, на яку син почав було натякати, відмовилися з міркувань економії. Бо піцца + сік потягне точно гривень з 40. Тому зайшли у скромну кафешку і взяли:
- два млинці. з варенням. НЕ з ікрою, точно. І не з м’ясом. З полуничним собі варенням, можливо навіть із берегівських наших закарпатських полуниць.
- один салат з капусти. НЕ зі свіжих помідорів. НЕ з курячим філе. НЕ з креветками чи солов’їними язичками. просто салат з капусти;
- один чай;
- одну каву.
РАХУНОК ======
53,00 гривні.
П’ЯТДЕСЯТ ТРИ гривні.

Знаєте, я б міг багато всього тут написати. Мене навіть двічі просити не треба. Міг би написати про те, що я розумію що таке накладні витрати. Що таке оренда торгової площі, амортизація меблів і посуду, зарплата кухаря і офіціанта. Розумію, що таке "просто дуже треба гроші". Міг би написати навіть про те, що, можливо, власник цього кафе побував за кордоном, де побчив, що у Європі якісь нещасні 4 євро це навіть не кава і круасан, а просто круасан без кави, але у центрі Парижа. А ми ж вже "майже Європа", як ми себе безнадійно і по-дитячому тішимо, еге? Міг би написати, що я розумію, треба "отстьогівать" пожежникам, санстанції, міліції, іншим різним "кришам". Але цього разу опускаються руки. Міг би написати ще багато чого, але, дописав до ось цього місця, перечитав ще раз "рахунок" і зрозумів, що для тверезих людей самого лише цього документу досить для висновків. А я не відчуваю у себе силах щось змінити. Включаючи "благодійні внески" у лікарнях, стан доріг, сусіда, який випиваючи горілку чи пиво викидає пляшку з вікна з глухим "бумс", включаючи дерева, які падають у нашому дворі раз на тиждень по черзі, включаючи страшний сморід із підвалів будинків навпроти, включаючи перманентну кучугуру сміття у мене під вікнами. Це все теми для окремих публікацій. Якщо вистачить сил залишитися при здоровому глузді серед всього цього. Тому не писатиму про все це зараз. Просто повторю для кришталевої ясності:

- два млинці. з варенням.
- один салат з капусти.
- один чай;
- одну каву.
РАХУНОК ======
53,00 гривні.
П’ЯТДЕСЯТ ТРИ гривні.


Нас просто стрижуть як овець. Апокаліпсис у окремо взятій країні гряде.

P.S. Ті, хто хотів би мені пояснити, що це дешево і допустимо в Ужгороді з ужгородськими середньостатистичними статками – будь ласка, утримайтеся від коментаря. Збережете нерви собі і мені.

P.P.S. Ні, я не скнара. Просто добре вмію рахувати у голові. Люблю сходити на піццу з сім’єю у вихідний. І розумію "що почому". А також розумію де закінчуються береги тверезого глузду і починається океан вовчого вишкіру капіталізму, погоні за довгою гривнею, байдужість до людей, долари і євро у запалених очах і звичайна людська жадібність і відсутність здатності мислити тверезо.

Тому і роблю ось такі очі у заголовку  ==> о_О Ну і тут ще раз. Для ясності.

 Бонус-трек:

Якщо ж комусь цього замало і ви хочете таки ПОВНОГО катарсису на сьогодні, прочитайте ось цю заміточку (КЛІК СЮДИ) у блозі мого хорошого знайомого.

Олександр Попович, Закарпаття онлайн.Блоги
16 березня 2010р.

Теги: ціни, ужгород, громадське харчування, шок

Коментарі

пальма 2010-03-20 / 22:05:00
У цьому наша біда, що ми все можемо витримати, все пережити.Тому над нами так знущаються.Згідна з дописувачем, щоб називати такі адреси і назви кафе, щоб всі обминали їх "десятою" дорогою.Хай попробують прожити без клієнтів, а із своєю "кришою".Ми винні в тому, що такі заклади процвітають.Бо, саме ми даємо їм виручку, залишаючи свої "грошики" нізащо.Не заходьмо до них! І КРАЙ !!! Хай хоч трошки задумаються, бо зовсім задуматися у них не вистачить розуму.Нашим "підприємцям" треба відмити вкладені 1000 гривень у 100 раз більше і зразу!

Андрей 2010-03-19 / 14:38:00
На схожу тему- "ресторацій" був чудовий сюжет в фільмі "О чём говорят мужчины"(фільм чудовий, насправді, рекомендую): якщо страва коштує 160 доларів, ти, мимоволі, будеш цю ціну виправдовувати і шукати там чогось "такого" :)

KK 2010-03-17 / 19:08:00
п. Олександр - Ви тут все правільно описуєти. Але у мене тільки одне питання. Де можна такі великі, пухкенькі, сочисті і прибавливі блінців (як на фоті) знайти??

В.С, 2010-03-16 / 21:59:00
А благодійні внески? Зробила УЗІ, одяглася, зібрала речі... Намагаюсь вийти. Дорогу перекриває молодий лікар у гарних (одразу видно, що гривень за 500) черевиках. "З Вас благодійний внесок! " - з посмішкою "натякає" він - 20 грн. На автоматі витягую гаманець - там 13 грн і ціла 200. "13 не вистачить?" - питаю. "Вистачить" - уже без посмішки каже лікар. І це усе в державному медзакладі. Виходжу... Біля дверей ціла черга таких як я... А в меню дійсно треба спочатку зазирати! Шкода, що не усюди воно є!

Eva 2010-03-16 / 19:40:00
Біда не тільки в тому, що в таких генделиках дорого і несмачно. Там ще і небезпечно. Було, усі працівники однієї кафешки підхопили гепатит. Повна антисанітарія. Але власники мають "кришу" і все їм сходить з рук.

Саша В. 2010-03-16 / 14:01:00
Суть в тому що жити в Україні знову стає все важче. Однак ми пережили і не такі часи. Ми знаємо як готувати собі бутерброди і чай. Ми пам'ятаємо часи, коли не було памперсів (я власноруч прав по 20 пелюшок в день). Я знаю, як жити на 15 грн.в місяць, маючи двох "молочних" (ті, що не мають ще зубчиків) дітей (інші гроші йшли за оренду квартири). І завжди згадую вислів гитариста "Статус Кво" (у "Ровеснику" було) - "справжні джинси можна носити 15 років". Він був правий! Люблю старий рок :) А загалом все добре. Слава Богу.

Ол.Попович 2010-03-16 / 13:47:00
Юрку, суть "посилу" не в тому, що колега не подивилася ціни... Суть посилу в тому, що такі ціни взагалі існують у меню. Заклад не пафосний. Мало що не перероблений із автобусної зупинки.

Юрій Лівак 2010-03-16 / 12:33:00
Обдиралівка, згоден. Але ж існують меню, щоб подивитися ціни?

1349 2010-03-16 / 11:51:00
..і так в багатьох закладах, теж стикався ((

пропоную оголошувати назви, і просто туди не ходити...най роблять у збиток, а ще ліпше - закриваються

Fazekash 2010-03-16 / 11:26:00
А район той (вулиця Толстого) проклятий))) одного разу з товаришем зайшли в якийсь бар. Якраз біля вищезгаданої кафешки. Ні разу там не були, тому хотіли оцінити. Зайшли. випили по два пива. Заплатили знаєш скільки? 44 грн.!!! Тобто по 11 грн пиво!!!!!!! Просте, ніяке не там бельгійське, а елементарна Стелла, яка нічим по вкусу від Чернігова не відрізняється!!!!

Але справа не в тому. Я, як людина- холостяк, знаю, що таке харчуватися в місті. Знаю зі свого досвіду кілька точок, де кормлять не дорого і більш менш якісно. Тому бережу себе від походів в сумнівні кафешки з незрозумілими цінами. Бо вищезгадане в блозі - це справжнісінька обдираловка! А комфорту ніякого....Сумно....