Запрошуємо на MTBO!

Ця абревіатура у перекладі з англійської (Mountain bike orienteering) означає змагання зі спортивного орієнтування на гірських велосипедах, або, якщо комусь так подобається більше, це адреналіновий крос-кантрі, в якому треба використовувати голову...

Запрошуємо на MTBO!

Це спорт для тих, хто любить гірські велосипеди, спілкування з незайманою природою, для майстрів, що не уявляють життя без суперництва, але й для новачків, тобто для всіх, хто любить їзду на велосипеді поза межами метушливих міст і переповнених шосе... Але, насправді, наявність гірського велосипеду не є обов’язковою, ви можете стартувати на будь-якому справному ровері.

Завданням спортсмена є, за допомогою високоточної карти та компасу, подолати трасу, що прокладена незнайомою місцевістю. На дистанцію байкери уходять з інтервального старту, як правило, через 2-3 хвилини. Учасники повинні за найменший час відвідати у потрібній послідовності контрольні пункти, що вказані на карті.

Довжину дистанції визначають за прямими лініями, але реальна завжди є більшою. Адже у горах,  доводиться "накручувати" кілометри об’їжджаючи горбки та яри, та й на рівнині кращі дороги не завжди йдуть у потрібному напрямку… Всі шляхи сполучення на карті вказані у відповідності до їх швидкісних характеристик, що є дуже важливим, адже не завжди самий короткий шлях по карті є самим швидкісним, крім цього спортсменам потрібно враховувати й рельєф місцевості.  Контрольні пункти обладнані помаранчово-білими знаками заввишки 30 см, та електронними засобами відмітки.

Висококласні спортсмени на ходу, після миттєвого погляду на карту , визначають самий швидкісний з кількох варіантів маршруту. Складність полягає у тому, щоби на високій швидкості зуміти проаналізувати всі переваги обраного варіанту, а потім зуміти без помилок реалізувати обраний шлях, адже ціною вашої неуважності можуть стати зайві кілометри.
 
У MBTO дисципліни розрізняють за часом подолання дистанції. Найкоротшу – спринт – переможці долають приблизно за 20 хвилин,  найскладнішу – так звану ультра довгу, або марафон – понад дві години.

З’явився цей вид спорту наприкінці 80-років минулого сторіччя у середовищі прихильників MTB-гонок. З 90-років він переживає у Європі, Південній Америці та Австралії справжній бум. Для прикладу, у маленькій Чехії щотижневі змагання збирають до тисячі учасників!!! Опікується розвитком цього виду спорту IOF – Міжнародна Федерація Спортивного Орієнтування.

З 1998 почали проводити Європейський Кубок; з 1999 до 2003 проводили Кубки світу… У 2002 у Франції пройшов перший чемпіонат світу; з 2004 вони проводяться щороку, 2006 у Польщі пройшов перший чемпіонат Європи.

З 2008 року цей вид спорту "оселився" й на Закарпатті. Тепер саме наші земляки збирають левову частину нагород з вітчизняних змагань, широко представлені у національній збірній. Найуспішнішими серед них є мукачівці Анна Телякевич та В’ячеслав Мухідінов, ужгородці Віра та Олексій Ждановичі, Юрій Головацький, В’ячеслав Турок...

На сьогодні MTBO є амбітним видом спорту з хорошими олімпійськими перспективами. Окрім високих фізичних кондицій та досконалої техніки їзди на гірському велосипеді для перемоги тут потрібні висока ступінь концентрації і широкий діапазон навичок спортивного орієнтування. Річний пробіг елітного MTB-Oрієнтувальника складає тисячі кілометрів, у складі збірних команд багатьох країн виступають і учасники чемпіонатів світу з крос-кантрі. Для різних категорій спортсменів визначені дистанції відповідної складності, є дистанції для дітей та ветеранів, для майстрів (еліта) та аматорів.

Ми раді запросити до співпраці широкий загал прихильників всіх видів велоспорту: і майстрів крос-кантрі та мультиспорту, і учасників складних туристичних велопоходів та любителів неспішних велопрогулянок рідним містом…  На перших порах, будемо раді побачити вас на наших змаганнях навіть у ролі глядачів. Впевнений, вам сподобається і ви станете справжніми фанатами MTBO!

Олександр Цепурдей, Закарпаття онлайн.Блоги
14 березня 2010р.

Теги: МТВО, спорт, орієнтування, гірський велосипед