Тризуб на Верецькому перевалі

Настав час покінчити з провокативним об’єктом "угорської інформаційної агресії"

Тризуб на Верецькому перевалі

Пам’яті
Василя Худанича, ковнерівця (учасника Закарпатського молодіжного ОУНівського підпілля 1940 – 1942 років), д.і.н., професора УжНУ
та

 Олега Куцина, активного учасника ліквідації  об’єкта «угорської інформаційної агресії» (автором цього визначення є покійний вже голова УНРЗ Юрій Балега) на Верецькому перевалі, карпатського січовика, команданта батальйону «Карпатська Січ».

Згідно із угорським історичним міфом, угорські племена на шляху до «нової батьківщини» пройшли через Верецький перевал. На "нову батьківщину" прибула кочова племінна конфедерація (орда), яка складалася з десяти (цікаво, що на башкирській мові "унугир" означає десять) племен - семи "угорських" та трьох тюркських (башкирських -?). Останні, що були найбільш боєздатною частиною конгломерату, відомі як "ковари", (від їх назви походить російське слово, успадковане, мабуть, від в’ятичів, з котрими вони сусідили на своїй «старій батьківщині», -  «коварний»).

Хоча зазначене, практично, було неможливим, щоб доволі великий народ із жінками, дітьми, великими стадами худоби (включаючи і нині відому староугорську породу свиней) прорвався через лісові, гірські дебрі, де єдиними дорогами  служили русла річок, якими треба було брести, іноді, і по пояс у воді. Тим паче, що угорське військо було віддалене від своїх сімей, які знаходилися у Південному Придніпров'ї (угорською: "Етелкьоз" – від тюрського – Альте-Куза), бо вело війну із Болгарією на теренах Балкан. А на їхні беззахисні  сім’ї напали підбурені  болгарами печеніги. Тож значна частина дослідників, включно із угорськими, відносяться до міфу про прохолодження народу через Верецький перевал із скептицизмом, вважаючи, що вони пройшли у Трансільванію та на Тисо-Дунайську рівнину ближчим і кращим, звичним для кочівників шляхом – через територію сучасної Молдови. А через перевал пройшов лише збройний загін із втікаючого війська на чолі із Арпадом та Алмошем. (Детальніше, про походження угорців, зокрема, про зв'язок із башкирами – аналогічність назв угорських та башкирських племен тощо, див: http://zakarpattya.net.ua/Blogs/60996-Uhortsi---khto-vony )

Втім, зазначаю, що кожен нарад має право на історичні міфи про героїку минулого, бо це є одним із складових національного самоусвідомлення, Однак, міфи міфами, але вони не повинні «реалізовуватися» у формі зневаг до інших народів, як це сталося із незаконною спробою спорудження «пам’ятника» на Верецькому перевалі із ідеологічним підгрунтям імперсько-шовіністичної зневаги до українців та ревізіоністських претензій на територію Закарпаття. Тим паче, що у березні 1939 р. на цьому місці було розстріляно карпатських січовиків (детальніше про це див: http://zakarpattya.net.ua/Blogs/212724-Pro-podii-na-Veretskomu-perevali-u-druhii-polovyni-bereznia-1939-r.).

Наступне.

Як повідомлялося у ЗМІ, зусиллями орбанівських владних кіл сучасної Угорщини, країна перетворена на сателіта та союзника (рашівського «троянського коня у НАТО та ЄС) путінської росії, яка займає ворожу позицію щодо України, з «мріями», що, у разі поразки нашої Вітчизни, про що вони, насправді, марять, «відкусить» Закарпаття. І це стане початком відродженням Великої мадярії. Це є настільки явним, що стало зрозуміло всім. Тому і почалися на Закарпатті «турулопади» та зняття угорських прапорів із держустанов тощо, що раніше – дивно, але толерувалося. Натомість іменем «підпалювальника» купи каміння на Верецькому перевалі, проти якого за це було порушено кримінальну справу (чи її хоч закрили?) – Олега Куцина називають вулиці (наразі в Тячеві, Руському Полі, Ізюмі),, встановлюють меморіальні дошки.

Враховуючи зазначене, уважаю за необхідне покласти крапку в цій «історії» із «пам’ятником» на Верецькому перевалі. Пропоную відремонтувати його та увінчити його замість Турула, як прагли угорські імперіалісти, Державним символом України – Тризубом.

А у Пояснювальній таблиці зробити запис, що пам’ятний знак встановлено як на честь проходження угорського військового загону наприкінці ІХ ст. та у пам'ять про розстріляних тут карпатських січовиків. Після цього знак можна взяти на державний облік. Гадаю, що, таким чином, замість місця роздраю він стане символом добросусідських та братніх відносин угорського та українського народів.

Верецький перевал. Історія і перспективи конфлікту @ <a  data-cke-saved-href=

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
30 січня 2023р.

Теги: Верецький перевал, племена, знак

Коментарі

Gábor 2023-02-19 / 12:35:52
До Bubu: В пісні "Як ішов я з Дебречина", йдеться про угорське місто Дебрецен (Debrecen) Так що це правильна назва, а не ваш Доброчин. Не заплутуйте "істориків" неправильною назвою міста...

для злого 2023-02-17 / 17:23:39
Пан Фенич найшов заміну кремлядським заробіткам. Тепер він промишляє "істориком" при МГКЄ, успішно фальшуючи історію цієї єпархії. Пиявка завжди знаходитиме чужу кров. Бо неважливо, звідки приходять грошеві знаки, для таких немає вітчизни.

Авт. 2023-02-08 / 12:01:04
А все таки не зовсім розумію, яке відношення до теми мають гуцули? З обох боків Верецького перевалу, як із закарпатського, так і львівського мешкає етнографічна група бойків, а дещо західніше - лемків. Гуцули мешкають мало не за 200 км. (дороги) звідти.

злий 2023-02-05 / 13:51:37
Все населення Закарпаття - з того боку Карпат. Раніше чи пізніше. Почитайте Гукливський літопис, мова якого ще не засмічена мадяризмами.
Історик-Учитель-Фенич пропихає протиставлення "русинських" автохтонів і українських гуцулів. Тоді як "русини" - це ті ж українські лемки і бойки. І ще трохи зміксованих долішняків. От і все "тутешняцтво" )
Знаю з джерел, що не довго вже Феничеві працювати кремлядським заробітчанином

інфа 100% 2023-02-05 / 12:42:46
Учитель = Історик = Фенич

Михайло 2023-02-04 / 15:08:49
Як ви зрозуміли ,підручник історії я ще в школі пустив на самокрутки .

Михайло 2023-02-03 / 15:01:51
До авт...А іспанців хто кликав до південної Америки,а англічан до Америки ? Ніхто ,така історія, не змогли захистити себе тутешні туземці то хто винен?

Михайло 2023-02-03 / 14:58:42
Учитель правий, де гуцульські фортеці,церкви,стародавні памятки? Нема!Про що тоді мова?

Авт. 2023-02-03 / 14:29:27
п. "учителю". Нема сенсу з вами дискутувати, бо ви є чоловік, котрий не розбираючися у темі, несе цілковиту нісенітницю. Вигадуєте якусь беліберду, котра абсолютно не відповідає історичним,задокументованим фактам. Перенесли переселення гуцулів з ХІУ до ХУІІІ ст., ще й чогось прив"язавши до І. Зріні, хорватки, до речі. Та й ще й - "іх ніхто не кликав". Начебто мадярів у Панонію хтось "кликав".

Учитель 2023-02-03 / 11:39:56
Будь поміж вас нормальний політичний менеджер, гуцули вже б давно пов’язали свій прихід (малими групками) на території комітату Мараморош з боротьбою Ілони Зріні або ж, на худий кінець, до 1711 року – остаточного знищення угорської державності. Тоді б у 2011 році вже б поставили собі пам’ятник на перевалі (звісно, Яблунецькому) на честь 300-ліття здобуття гуцулами нової батьківщини. І жили б собі у нормальній історичній парадигмі: ось тоді послабло Угорське королівство, ось ми стали заходити (ніким не кликані!) на сезон-два для випасу скота на південні схили Карпат, ось нам дали прозивку гоцул (розбійник, збійник, чоловік з яскині), ось упало Угорське королівство (У Мукачеві), а нова австрійська влада (ми не мали жодних договорів як з угорською, так й австрійською владою на заселення цих угорських територій!) нас не витурила на північні схили. Ось так ми й прижилися тут. З маркером етнічної приналежності, який надали нам інші народи – гуцули. А як ми раніше самі себе називали – ми вже забули. Сьогодні ми українці.

Авт. 2023-02-03 / 00:21:48
Погоджуюся - сецесія (описка). Щодо потрапляння гуцулів в Угорщину - про таке не чув. Гуцули мешкають на території України, включно із українським Закарпаттям. В інші держави, окрім емігрантів після ІІ світової - вони не переселялися. Повторюю, на територію Угорщини вони ніколи не "приходили".

Учитель 2023-02-02 / 21:33:09
У питанні краєзнавства я дійсно не дуже..."Гуцульська ексцесія" це що?
Різновид Гуцульської сецесії? Струківська церква – з якого століття? Не заперечую, що на північних схилах гуцули затримуються вже декілька століть... А в Угорщину прийшли звідти у 18 столітті.

Авт. 2023-02-02 / 20:19:16
"учителеві" - мабуть, ти, таки "малфа" у питанні краєзнавства. Бо Гуцульською ексцесією захоплювався і захоплювався весь світ. Сруківську церкву внесли до охоронного списку ЮНЕСКО. А, що таке Гражда - про таку гуцульську приватну родинну фортецю, ти, пане чув? мабуть, ні. Купи собі у туркменів юрту, бо угорці вже не вміють іх виготовляти.

Учитель 2023-02-02 / 19:11:37
Серйозний діалог починається з переліку історичних фактів: ось наша гуцульська кам’яна фортеця з 14 століття, ось наша гуцульська церква з 15 століття, ось наш гуцульський каштель з кінця 14 століття, ось результати археологічних розкопок гуцульського поховання 15 століття... Попрацюйте у цьому напрямку.

Авт. 2023-02-02 / 18:47:13
п. "Учителю". Хоча я маю сумнів, що ви "учитель", бо жоден директор школи не тримав би на роботі такого невігласа (хоч фізика, чи математика)із краєзнавства. Гуцули поселилися на Закарпатті в 40-х рр. ХІУ ст. (до речі, до чого І. Зріні, котра померла в 1703 р.?), переселившись сюди з Південної Буковини, куди вони, починаючи з Х ст. мігрували, як нащадки літописних уличів з Придніпров"я під тиском тюркських племен - печенігів та половців. Практично відбувся взаємообмін: із Закарпаття, саме тоді, воєвода Богдан, представник знаменитого роду Сасів-Драгів, до речі слов"янського - лютичського походження, вивів із Східного Закарпаття - Мараморощини у Південну Буковину волохів, де став засновником Молдавського князівства, Можливо це було зроблене за домовленістю, бо на обезлюднені території і прибули гуцули.

Адмін 2023-02-01 / 18:37:52


Де починається Закарпаття

https://zakarpattya.net.ua/News/77993-De-pochynaietsia-Zakarpattia


"учителеві"? 2023-02-01 / 13:35:49
мадяросрач піднімаєш? Уже пізно! Подивися на свого любого гниду - орбана, вірного раба путіна.

Учитель 2023-02-01 / 13:24:24
Андрію,
Учитель знає, коли мадяри осіли на південних схилах Карпат. Для цього регіона при Іштвані (Стефанові) був титул Dux Ruthenorum. Імре, син Іштвана, носив його, здається, першим. А от гуцули та євреї прийшли у 18 столітті. (Це доконаний факт!) Євреї з повагою до цих пір у своїх історіях пишуть про себе як про народ, що прийшов у Карпати. А от інші... дуже схожі на сороченя, яке вилупилось зі свого яйця у чужому гнізді. Все інше "про мадярів з 13 ст." у коментарях твердить відомий гуцульський автор.

Вікіпедія 2023-02-01 / 10:25:55
Замок побудований як угорська королівська фортеця для захисту соляного шляху з Солотвина, зокрема Хустських воріт, і прикордонних районів. Його будівництво почалося в 1090 році та було закінчено за короля Бели ІІІ у 1191 році.....

Андрій 2023-02-01 / 10:21:58
До учителя...Хустький замок початок будівництва 1090 закінчення 1032 закінчили будівництво при угорському королі Бела 3,як то не було угорців до 18 сторіччя?


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
/ 6Щиро радію за Івана Васильовича
» Всі записи