6-та Гостина у київської закарпатської родини

Київська родина - закарпатці з цімборами - там, де грає румунська скрипка і готується угорський бограч-гуляш.

6-та Гостина у київської закарпатської родини

Днями нашому Закарпатському Клубу вдалося відсвяткувати Шосту безвізову Закарпатську Гостину у Києві. Хочу сказати, як організатор цього свята, що київські закарпатці – це дуже організований і відповідальний народ, вкотре ми показали що ми любимо збиратися у ракаши. 

30-того вересня у мене день почався о 5-й ранку, оскільки зустрічав гостей з Рахівщини і наших сільських музик з Верхнього Водяного (APSA). Сир, вурду, смачну яфинівку і багато іншого смачного до столу - все сисе ми робили з людьми, небайдужими до закарпатської культури в Києві.

О 12:00 я зустрічав гостей біля входу у музей Пирогово, потім всі ми поїхали у нашу закарпатську церкву в експозиції «Карпати» до Оленки Громової.

Там нас чекав священик о. Роман Ільницький, дуже порядний чоловік, який добре знає свою справу. Почав усе з  Божественної Літургії за померлих «Київських Закарпатців» в храмі, опісля ми всі вийшли до пам’ятного хреста, який наш Клуб встановив два роки тому на честь борців за Україну. Біля нього о. Роман почав  панахиду за наших хлопців, які загинули в АТО, а також за упокій Небесної Сотні. Все це закінчили хвилиною мовчання і звучанням "Плине кача".

Зробили біля церкви фото і пішли на обід, де нас вже чекали столи з їжею. Гуртом помолилися «Отче наш», який промовив о. Роман на українській мові, румуни промовили на румунській, угорці – на угорській, о. Роман поблагословив їжу, а Микола Бідзіля запросив всіх розпочати обід, ну а там пішла перша, проміжна, друга, проміжна, третя, ну і так далі… далі'м не рахував, бо то началося часто. Людей було тулько, що не було де сісти, але якось, хто був май перший, там помістилися, а хто не помістився, то ми на скору руку організували фуршетні столи і за них почали запрошувати файних дівчат і челядники началися крутити там тоже коло челяди.

Одним словом, все перетворилося в одну Закарпатську родину десь приблизно з 400 синів і доньок Сріберної Землі. Коло столів началося файне співання під музику гурту «Апшанські троїсті музики» (Юри). А Іванко Плантич закрутив народ на подлаші (танцполі) під файні рахівські "гуцулки".

У цьому файному святі ми нагородили ювілярів та меценатів Закарпатської Гостини-2017, а також традиційно обрали переможців Гостини, ними стали: Жанна Яременко та Chaba Bakosh!..

P.S. Я хочу подякувати всім, хто приєднався до святкування, та тим, хто мені зробив пожертви, як меценат, на організацію Гостини.

До зустрічі наступного року!

Любім Закарпатське, бо воно наше рідне і єдине!

Я люблю готувати такі події для «Закарпатської родини в Києві»
 

Голова Закарпатського Клубу Іван Магей

м.Київ

Гурт «Апшанські троїсті музики» (Юри) по дорозі до Києва

03 жовтня 2017р.

Теги: гостина, Киїів

Коментарі

Вопрос 2017-10-07 / 23:33:14
Цікаво, київські закарпатці себе ідентифікують українцями чи русинами, православними чи греко-католиками, а може язичниками?

аржевітін 2017-10-04 / 21:36:19
потрібно було запросити гену фестивальщика разом з філаретом


Іван Магей
Публікації:
Мистецтво об’єднує країни
З нагоди 8-ї річниці закарпатської гостини у Києві
Закарпатські сини на "Золотій землі-2019"
/ 1Сьома Закарпатська Гостина у Києві
Мама і Закарпаття
Шоста, “безвізова” "Закарпатська гостина"
Свято Покрови в Закарпатській Церкві у Пирогові
Київських закарпатців запрошують на 5-ту "Закарпатську гостину"
/ 9Кияни у Гечі
/ 1Людина-коваль
/ 1«Будинок мій, а стара нехай іде в прийми!»
ЩИРО ВІТАЮ
Сидіти на двох стільцях ще можна, - на трьох можна тільки лежати!
/ 4 Дорогі земляки, вихідці з Сріберної Землі
УКРАЇНЦІ - ПРАГА - МАЙДАН...
/ 6Банош - гуцула страва
/ 4Бограч-гуляш у Києві
/ 2ДОРОГОЮ НА АПШИНЕЦЬ
/ 1Правду важко слухати
/ 3Свічка пам'яті
/ 9Джипінг у Бринзині
/ 5Чотири рядки
/ 36Закарпатська гостина в Києві
/ 2Довелося вчора побувати в судовому засіданні в Апеляційному Суді міста Києва,
/ 4Сьогодні Молодіжний осередок Товариства закарпатців в м. Києві святкує день народження!
» Всі записи