На віку як на довгій ниві

Найсвіжіша книжка Василя Густі “Вклоняюсь колосу й зернині” (164 с.) містить 41 матеріал – статті, рецензії й есе про літературних побратимів, написані за останні двадцять років.

На віку як на довгій ниві

Стільки, скільки знає про літературний процес на Закарпатті Василь Петрович, не знає більше ніхто. Знає, але інформацію скупо дозує: не про все прийшов час казати. Проте й окрушини, які вряди-годи з’являються з-під його пера, інтригують. Письменницьке повсякдення проступає із цих нотаток не стороннього як живе. Коли пересічну нашу людину псує хіба що квартирне питання, то у письменників подібних комплексів: хто талановитіший, а хто успішніший (це зовсім різні речі, а часом навіть протилежні), хто болючіше постраждав від влади, хто більше видавався, а хто рідше, зате крутіше. Ясно, що серед іншого трохи змагаються і за увагу з боку читача, але народна любов – то така непевна категорія, що її геть неможливо виміряти в якихось одиницях, а тому і помірятися цими показниками між собою.

Всякий талант трохи графоман, а всякий графоман трохи талановитий. Питання лишень у співвідношенні сталі і шлаку. У підручники потрапляють лишень смерекові вершини, а для історії літературного побуту найважливішим є якраз підлісок. Саме він найактивніше висвітлюється у мемуарах. Одні колеги це роблять більш безцеремонно, інші – з більшими політесами. Щодо оповідної манери В.Густі, то тут згадується одна притча. Був колись тиран, що побажав мати пам’ятник  собі любимому. А що був деспот однооким, кульгавим і горбатим, то перед митцями постало непросте завдання. Один зобразив вождя максимально реалістично і був страчений за очорнення образу. Інший зробив його писаним красенем і був страчений за перекручування реальності. Третій зробив стелу з барельєфом, де вождь зображався тільки одним боком (де він з оком), на коні (тож кульгавість не видно), а його горб прикривала бурка. Автор очолив творчу спілку. Отак написав про колег В.Густі. – все правда, без якоїсь дезінформації, але й усі задоволені.

Фігуранти книжки вишикувалися строго за алфавітом (з окремими незначними відступами) – Марко Бараболя, Ю.Боршош-Кум’ятський, В.Вароді, В.Вовчок, В.Греба, В.Діянич,  І.Долгош, А.Дурунда, Й.Жупан, С.Жупанин, В.Ігнат, І.Ірлявський,  Ю.Качій, Х.Керита, Д.Кешеля, К.Копинець, А.Копинець,  Д.Кремінь, М.Матола, Ю.Мейгеш, Н.Панчук, В.Панченко, І.Петровцій, В.Піпаш-Косівський, В.Поліщук, М.Попович, В.Поп, П.Продан, П.Скунць, О.Сливка, В.Фединишинець, П.Ходанич, В.Шкіря, В.Товтин. І ще кілька загальних оглядів. Отам вже фігурує і середнє покоління і навіть дехто з молоді.

Вийшла така собі рукавичка, де затишно всім – і мертвим, і живим. Перебувають в очікуванні ведмедя, який прийде і все роздавить. Десь ця ведмежа пора вже насувається на нашу літературу, позначена вона падінням читацького попиту, скороченням тиражів і закриттям газет (де раніше друкувалися бодай поети з новелістами), необхідністю опановувати нові майданчики (типу соціальних мереж або персональних інтернет-сайтів). Викликів багато, література нині саме на перевалі. Тому якраз час оглянутися назад,  попрощатися з минулою епохою, прихопити з неї усе найкраще. Саме це і робить В.Густі.

Попри описані у нарисах дуже непрості реалії (адже охоплено добу від чеських часів до останніх років) автор сповнений якогось, сказати б, філософського оптимізму. Це коли песимізм переходить в оптимізм і навпаки, коли межа між ними просто стирається, виходиш на якийсь діалектичний синтез протилежностей. З одного боку, В.Густі аж  занадто добре поінформований, аби малювати щось сакуровим цвітом. З іншого боку, досвід підказує: ніколи не було так, щоб зовсім ніяк. Не було і не буде. Як свідчить невмолима статистика, 2017-ий на Закарпатті – найбідніший на книжки порівняно з попередніми. То ж поява кожної нової – спроба протистояти ведмедеві, що присувається усе ближче.

Можливо, для її автора ця книжка стане вже останньою приступкою перед написанням повної історії закарпатської літератури за останні сто років – вже геть з усіма її фігурами (бодай з усіма членами Спілки письменників, але й з рядом найважливіших позаспілчанських авторів). Хай вона навіть буде, як той барельєф з притчі, але краще вже така, ніж зовсім замовчати усе, що тримаєш у багатющій пам’яті.

01 жовтня 2017р.

Теги: Густі, книжка