Дух Сент-Міклоша

Ще 20 років тому про Чинадіївський замок на Закарпатті не чув ніхто. І в цьому йому пощастило. Нині це одна з найпривабливіших атракцій краю, куди з'їжджаються тисячі туристів з усієї країни та з-за кордону. І причина такого феномену надзвичайно проста – приватна ініціатива за відсутності навколо неї бюрократичної метушні, яка паразитує на всьому живому, що є у суспільстві.

Дух Сент-Міклоша

Історично Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Невицький замки не порівняно багатші за змістом, архітектурою, місцем розташування та іншими принадами, які характеризують туристичну цінність об’єкту. Але в умовах засилля державно-чиновницького апарату це виявилося непереборною перешкодою, яка не дозволяє їх повноцінно розвивати.

Чинадіївський замок нікого не цікавив. Радянська влада в силу своєї «високої культури» зробила там військову конюшню, згодом малопридатний для такої мети склад. Тому місцевий художник Йожеф Бартош разом з дружиною зміг на свої страх і ризик взяти його в оренду і розпочати свою діяльність. Була складена гарна історія-легенда про кохання Ілони Зріні. Спочатку навколо ідеї гуртувались здебільшого художники-ентузіасти, трохи допомогли місцеві меценати, культурні товариства. Але Й.Бартош зумів знайти чудову формулу акумулювання грошей на реставрацію пам’ятки. Екскурсії проводились ним та дружиною безкоштовно. А поруч стояла скринька, куди кожний міг покласти стільки грошей, скільки вважав за потрібне. 

Це вирішувало одразу кілька завдань. По-перше, забезпечувало цілком демократичний доступ до об’єкту, де могли провести час й бідні студенти та учні, й «круті понтовики» з коханками, які приваблюють до себе розкиданням грошей. По-друге, створювало атмосферу затишності й довіри, коли господарі індивідуально підходять до закоханих пар та організованих екскурсій, великих родин і подорожуючих одинаків. А по-третє, що вкрай важливо, дало змогу обійти абсолютно безглузді вітчизняні фіскальні та регулюючі органи з їх армією жадібних чиновників. І люди митцям повірили.

Тепер це вже комерційно привабливий об’єкт, де проводяться міжнародні фестивалі, історичні реконструкції, волонтерські збори, весілля і таке інше. А великим замкам в цьому плані не пощастило. У спробу взяти в оренду Мукачівський втрутився аж цілий кабмін на чолі з Юлією Тимошенко через політичні мотиви. На Ужгородському пасуться місцеві чиновники від культури, архітектури, науки, тому серйозні плани тонуть в безкінечних чварах. З Невицьким та ж тяганина, бо не можуть визначити власника. Хоча на них претендували незрівнянно потужніші інвестори, ніж Йожеф Бартош. 

Така ситуація ілюструє стан справ у всій країні. Тому на питання, що має робити держава для розвитку економіки, відповідь проста – віддати ініціативу людям. Справа держави – це зовнішня політика, оборона, дороги, справедливі закони, суди. Зі всім іншим відповідальний господар справляється краще. Утім числі й з охороною історичної спадщини, яка, власне, й примножувалась такими господарями.

Фото з фестивалю квітів «Кохання в Сент-Міклоші» 1-2 липня 2017 р.       

 
 
 
 
 
 
 
 
03 липня 2017р.

Теги: замок, Бартош, ініціатива


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи