Що я "натворив" 25 років тому…

Було 19 серпня, понеділок, Преображеніє Господнє ( Храм Церкви у моєму селі Сасові на Закарпатті), був ще «єлє-єлє» СРСР, вже другу добу у «зореносному Кремлі» ГеЯнаєв, тов. Пуго і КоКоКо… обливаться потом, психухухують і не знають…. Адже вже другу добу у «Великому й непорушному…» відбувається ГКЧП (ДКНС)…

Другу добу на центральному ТБ молоді лебеді викаблучуються на своєму озері під музику  українця Чайковського…

Ситуація. Я вже другий рік голова Московської райради народних депутатів у м. Києві (дякуючи РУХу), голова Президії Ради і виконкому району… Всю ніч слухав «ворожі голоси» - що Там і що Тут твориться?!. О 7-й ранку я на роботі… Суматоха, виклики в «центр», невизначеність-неразберіха… На 16.00 збираю відкрите спільне засідання Президії Ради і виконкому. Присутні районні прокурор, начміліції, військкомісар… (ГБ-шник цілий день в «центрі»), депутати...

Р І Ш Е Н Н Я

від 19.08-1991 р. № 1371, м. Київ.

«Про ситуацію, що склалася в країні на 19.08.1991 року»

Заслухавши доведення головою Ради та Виконкому Московської райради народних депутатів м. Києва М.І.Бідзілею Закону СРСР «Про правовий  режим надзвичайного стану»  та Постанови Ради міністрів СРСР «Про порядок підпорядкування підприємств, установ та організацій в умовах тимчасового президентського правління»  Президія та Виконком Московської  районної Ради народних депутатів, - в и р і ш и л и: 

1. Оголошення  надзвичайного  стану в СРСР та створення ДКНС є порушенням Закону «Про правовий режим надзвичайного стану» та Конституції СРСР.

2.Рішення, розпорядження та інші документи, що виходять не від законно обраних органів влади, протизаконні і виконанню не підлягають. 3.Доручити  Голові Ради та Виконкому М.І.Бідзілі:

3.1.Видати розпорядження з цього питання керівникам управлінь і службам райвиконкому, а також керівникам підприємств, організацій і установ, розтошованих в районі.

3.2.Терміном 2-3 днів зібрати депутатів райради для обговорення положення, що сталося, і прийняття відповідних заходів.

(Підписи: голова – Бідзіля М., кер. справами – Нестеренко О.)

 

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

від 20.08.1991 р. № 259. м. Київ

В зв’язку з введенням надзвичайного стану в СРСР наголошую, що єдиною конституційною владою на території Московського району м. Києва є районна Рада народних депутатів та Київська міська  Рада народних депутатів, їх виконавчі органи.

Виходячи з цього: 

1. Всім посадовим особам району забезпечити чітке і безумовне виконання  своїх службових обов’язків при неухильному дотриманні Конституції  та інших законів УРСР. 

2. Будь-які вказівки чи розпорядження, що виходять не від законно обраних органів влади, є незаконними і виконанню не підлягають.

3. Керуючому справами Виконкому НЕСТЕРЕНКУ О.Ф. довести це розпорядження до відома всіх керівників служб району під розписку не пізніше 10 годин 21 серпня цього року.

4.  Заступникам Голови виконкому довести це розпорядження до відома посадових осіб району відповідно до підпорядкування не пізніше 18-ї години 21 серпн 1991 року.

 (Підпис: Голова Бідзіля М.І.)

 

А ще за місяць до цього…

 

Р І Ш Е Н Н Я

Президії Московської районної Ради народних депутатів від  3.07.1991 р.  «Про використання української національної символіки»

...Президія  В И Р І Ш И Л А:  

Встановити над Московською районною Радою 13.07.91 р. до Дня проголошення Суверенітету Укрїнської РСР 16 липня, одночасно з державним прапором, український національний синьо-жовтий прапор. Час підняття прапора – о 14-й годині. (Підпис; Голова Ради – Бідзіля М.І.)
 

P.S.Ця подія була ще за КПРС-КПУ… Це був перший у м. Києві серед 14 районів Національний прапор перед Радою!..

Всіх щиро вітаю з 25-ю річницею Незалежності України! Слава Україні! Героям слава!

21 серпня 2016р.

Теги: ГКЧП, прапор

Коментарі

О.Д. 2016-08-23 / 15:27:46
Дай Бог вам, пане Миколо, ще довгі роки так "натворювати" ))

З Днем Прапора вас і Днем Незалежності!