Ужгород як лакмус для Порошенка

Післявиборчі пристрасті, що розгорілися в обласному центрі Закарпаття, доводять, що місто надзвичайно неоднорідне, політично розпорошене та строкате у своїх ціннісних орієнтаціях. Тут ми як у будь-якому мегаполісі зустрінемо й добірну інтелігенцію у кількох поколіннях, й активне середовище середнього класу, й велику кількість мігрантів, що прагнуть закріпитися у великому місті, й пенсіонерів, що представляють різні історичні епохи, й маргінальний декласований елемент. Тому Ужгород традиційно висуває величезну кількість кандидатів та політичних партій, представлених різними соціальними групами.

Ужгород як лакмус для Порошенка

Один з відомих академічних юристів Ужгородського національного університету назвав такі стихійні виступи проти спотворених виборів «махновщиною». Напевно, з точки зору класичного права так воно і є. Але слід чітко усвідомити і пам’ятати, що анархія виникає там і тоді, коли перестає виконувати свої функції державна влада, коли правоохоронна система замість стабільності привносить у суспільство хаос, коли справедливість нищиться політичною доцільністю. Саме це відчули ужгородці під час останніх місцевих виборів.

Тому у короткостроковій перспективі очікувати суттєвого покращення ситуації в Ужгороді не доводиться. В будь-якому випадку майбутня влада увесь час відчуватиме дефіцит легітимності, оскільки  її не сприйме найбільш активна частина громади. Хоча добитися тепер перевиборів в законний спосіб практично нереально. Тим не менше, «дамоклів меч» дострокової відставки міського голови висітиме над ним протягом усієї каденції.

Однак вже тепер чітко можна визначити винуватця закарпатської виборчої вакханалії, яка в концентрованому вигляді проявилася в Ужгороді. Після провокації 11 липня у Мукачеві новопризначений голова ОДА Г.Москаль недвозначно оголосив цілі свого губернаторства. Перше – це припинити потоки контрабанди, які заполонили Закарпаття і становлять основу тіньової економіки. Друге – заспокоїти населення і принести краянам мир та злагоду. Третє – провести в області чесні вибори  та позбутися клановості політики.

Як бачимо, жодне із завдань не те, що не виконано, а навпаки, проблемність їх зросла до краю. В сусідніх країнах арештовують митників цілими бригадами за сприяння контрабанді з України, а у нас тиша і гладь та Божа благодать на митницях під побрехеньки Г.Москаля про постачання оперативної інформації угорцям, які самі себе січуть мов унтер-офіцерська вдова. Натомість головний політичний проект контрабандистів «Відродження», який патронують екс-«регіонали» В.Хомутинник в Україні та М.Ланьо в області, успішно застовпили собі місця в місцевих радах при повному потуранні закарпатського губернатора.

Довіра населення до президентської влади внаслідок її нечистоплотних маневрів різко впала, що і показали вибори, тому не йдеться про жодне заспокоєння, а, навпаки, про збурення, що і доводять ужгородські мітинги. Більше того, протистояння перекинулося всередину самої партії влади і вже Г.Москаль, В.Пацкан, В.Лунченко звинувачують один одного в нечесній грі та розповсюдженні клановості. Тому можна сміливо стверджувати, що Г.Москаль вибори провалив, як з точки зору політичного успіху, так і, головне, з точки зору дотримання законності, рівних можливостей учасників та захисту прав виборців. Отже, він повинен піти з посади як такий, що не справився з поставленими завданнями. І для цього у президента є всі законні підстави. Тому в найближчі тижні ми побачимо, чого насправді хоче П.Порошенко – розвитку та єдності країни, чи особистої влади як самоцілі, для чого активно використовується принцип «розділяй та володарюй». А кредит довіри до президента вичерпується дуже швидко, що і підтверджують післявиборчі події в Україні та її найзахіднішому куточку – Ужгороді.          

02 листопада 2015р.

Теги: Геннадій Москаль, Петро Порошенка, лакмус

Коментарі

Антикрук 2015-11-03 / 20:24:45
США є інструментом вождів Федеральної резнервної системи, яка за допомоги долара доїть економіки півсвіту, зокрема, України (40-50% наших доходів "відстьобується" на адресу ФРС). Їм дуже подобається саме така "демократія" та саме такий "прогрествний" курс України. Все інше - питання пропаганди.

Cтепан Крук - Моменту 2015-11-03 / 09:59:50
На Америку і НАТО задивився не тільки Крук, але й уряд, Президент і прогресивна частина суспільства. Рух в цьому напрямку - це невідємна частина загально всеукраїнської стратегії та військової доктрини України. Жаль, що Вам шановний, про це нічого не відомо.

Момент 2015-11-03 / 09:44:39
Крук , ти шо так задивився на НАТО , ЕС, Америку. Мало подивися у бик ментальности, враховуй досвид старших, яки вже то все пройшли. Демократия , це не тильки "вперед".

Іван 2015-11-02 / 19:00:19
Повністю підтримую Степана Крука.

Віктор Лендєл 2015-11-02 / 17:09:03
Все вірно. Быда тільки, що Порох Москаля не зніме. Не для того він його ставив.
Алеи суть у тому, що вони разом підуть на дно.

Cтепан Крук 2015-11-02 / 10:46:09
Наприкінці сорокових та початку пятдесятих років минулого століття радянська влада масово скеровувала в Закарпаття спеціалістів із Москви, Ленінграда тощо. Для зміцнення комуністичної влади в регіон направили адміністративно-партійний актив. Практично всі посади в області посідали кремлівські емісари. Потрібно сказати,що вони зіграли в основному позитивну роль в розвитку області. Однак, осівши в краї почали розпускати своє коріння та своє ментальне бачення соціально політично ситуації. Зараз їх діти та внуки на генетичному рівні відкидають все націонал-патріотичне, проукранське. Таких в Ужгороді я знаю десятків три.Окрім того в Ужгороді проживає великий контингент колишніх військових - пенсіонерів із Росії. Як би вони не маскувалися під українофілів вони залишаються в глибині тими, кими й були. Далося взнаки і ідеологічне виховання і ментальність. Як кажуть:"Як вовка не годуй - все рівно в ліс дивиться". Цей контингент завжди голосує відповідно: раніше, як правило, за соціалістів та комуністів. Зараз за ті сили, котрі протиставляються укранському демократичному руху. Про їх ставлення до НАТО, ЄС ,Америки і говорити не доводиться...

марг.элемент 2015-11-02 / 07:44:47
поставьте запятую, а то у вас пенсионеры получились маргинальными и деклассированными элементами:) или так и было задумано?

Челядник 2015-11-02 / 05:42:07
Три Політичні Імпотенти Лунтік, Пацкун і Гена , які жодного разу навіть за життя не виграли мажотирні вибори в скбе в селах, а балотувалися завжди по списках лижучи дупи партійним босам тепер після провалу і того що ЄЦ Балоги виграв виблри в Закарпатті почали перед Києвом здавати одне одного і робити крайніми!


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи