Відкрита книга Миколи Демʼяна

“А ви б хотіли народитися тут – у селі Богдані на рахівській Гуцульщині? 
Якщо ви зналися тільки з горами, може, й хотіли б. Але поговоріть із людьми. 
Чи люблять вони свій край? Та як можна не любити таку красу?”
Петро Скунць

 

Микола Демʼян – майстер книги. Професійний. Відомий. Пізнаваний.

Потенційно заступає собою цілу школу книжкового дизайну. Затребуваний, однак, в часоплині практичного видавничого процесу ‒ чи програмового, серійного, чи спонтанного, принагідного.

Є попри те в Миколи Демʼяна речі заповітні, які неймовірно виснажують, вимордовують роками й роками. Але і наснажують, упевнюють у спроможності.

Книга, що має предметом його постать як митця й акумулює погляди кількох десятків поціновувачів, до нині друком не вийшла. Та якби вже нарікати, зважуючи Миколову скромність, починати б, мабуть, з трудного шляху до реалізації в матеріалі потужного проекту «Іду Карпатами». Лише що з нарікань?

І от на блозі Рахівської центральної районної бібліотеки http://rakhivcrb.blogspot.com/ упродовж уже двох місяців триває блискучий серіал «Микола Демʼян ‒ митець з гуцульського Парижа».

Електронна візуалізація, звичайно, має свої переваги. Залишаючись прихильниками й патріотами паперової книги, від публікації до публікації спостерігаємо тут активне освоєння митцем і цього сегменту спілкування зі світом. Первісний задум удоступнення для поціновувачів ще не видрукуваної ювілейної книги трансформувався у творення якісно нового продукту ‒ відкритої електронної книги з широким транслюванням акцентів і нюансів, технічно складних або й не доступних для поліграфії.

Ґрунтовне дослідження заслуженого художника України, доцента кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту Надії Пономаренко «Лицар ордену книги. Від художньо-технічного до книжкового дизайну», яке представляє нам Миколу Демʼяна в хронологічній і творчій динаміці (як, до речі, й статті інших авторів), є вагомою і достойною оцінкою митця не залежно від формату публікації.

31 травня 2015р.

Теги: графіка, дизайн

Коментарі

Василь 2015-06-03 / 16:39:36
погортав Інтернет (спасибі Рахівським бібліотекарям)з матеріалами про видатного майстра книги Миколи Демяна. І знову переконався - Інтернет-подача є дуже корисно штукою для кожного, хто шукає інформацію, хоче "бути в курсі". А от, щоб зайнятися повноцінним читанням, потрібна паперова книга. Тим більше, коли вона має стати не лише джерелом знань. а й презентуватиме рівень сучасного книгодрукування. Бажаю Закарпаттю і всім, хто шанує творчість Миколи Демяна чимскорше отримати це видання.

еФПе 2015-06-01 / 20:52:45
Микола Дем'ян - він завжди вважався співавтором друкованої книжки, як про нього сказав колись П. Скунць. Ще з часів роботи в "Карпатах". Там багато чого навчився в В. Томашевського, Я. Гашпаровича, Л. Годованого, М. Лучків-Черкашиної. По 30 роках праці приклався добре, щоб підняти на необхідний рівень дизайн книжок також інших видавництв. Бо де тільки не помічаємо слід руки справжнього майстра, ловимо його знахідки, яких інші здатні освоїти, ба навіть тиражувати. То є школа.


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи