Мовою ворожнечі. Наталії Кабацій

Коротко відповімо пані Наталії Кабацій (хоча відповідь вже прозвучала в коментарях до відповідної статті - http://zakarpattya.net.ua/…/138912-Skalichenoho-tsyhanchuka… ), на її репліку на власній сторінці у Фейсбуку -https://www.facebook.com/nataliya.kabatsiy/posts/10205995150785327

Мова ворожнечі, пані Наталіє, в даному випадку, насправді існує виключно у вашій голові. В українській мові слово "циганчук" не має жодного негативного забарвлення, у чому ви можете переконатися, зайшовши в бібліотеку і ознайомившись із змістом 11-томного Словника української мови. А якщо складно зайти в бібліотеку, то хоча б задавши відповідне слово в пошук по Google, який видає посилання на відповідні інтернет-словники, зокрема і тлумачні. З них можна дізнатися, що слово "циганчук" в українській мові означає просто "циганський син; молодий циган. || Хлопець, схожий на циганського сина" (http://ukrainian_explanatory.academic.ru/…/%D1%86%D0%B8%D0%…), http://hrinchenko.com/…/znachenie-slo…/63737-cyghanchuk.html. І жодного негативу. Так що, ганебним в цьому контексті є не заголовок статті, і навіть не ваше, пані Наталіє, кричуще незнання української літературної мови, а, передусім, агресивний спосіб нав'язувати світові своє власне його, цього світу, сприйняття, а надто у сферах, у яких ви не є фахівцем.

Власне, ще раз пояснимо, що саме з професійних журналістських міркувань ми винесли у короткий заголовок статті, про яку йдеться, два важливі, на нашу думку, акценти - щодо національності та фізичного стану головного героя публікації. Якраз у тому сенсі, щоб наголосити, що до циганської дитини, та ще й інваліда, в ІНШІЙ СИСТЕМІ КООРДИНАТ є добре ставлення. Тоді як У НАС превалює інший суспільний досвід.

Позицію ж редакції чітко видно з того, навіть, факту, що вона не просто передрукувала цей матеріал в своїй стрічці новин, а й винесла цю публікацію як позитивний приклад долання негативних суспільних стереотипів у топ-тему. І це помітили і оцінили всі адекватні читачі,. Що, зокрема, видно і по великій кількості лайків з Фейсбука під цією публікацією на сайті...

Як би цього не хотілося декому з осіб, що, живучи в полоні власних стереотипів, намагаються нагнути під них і весь довколишній світ, у своїй професійній роботі ми й надалі будемо послуговуватися не їх вказівками, а нормами загальнолюдської моралі, професійної журналістської етики та української літературної мови - яку, слава Богу, наразі не відмінили ні Путін, ні пані Наталія Кабацій, ні будь-хто інший. А мова ця не допускає вживання неологізмів "ромчик" чи "ромчук" на означення питомо українського "циганчук", чи "дойчик" або "дойчук" на позначення дитини німецького походження. Хоча "дойчам" може й бути образливо, що українці тисячоліттями іменують їх "німцями", тобто німими, на противагу до слов'ян - тих, що володіють словами...

З повагою,
Закарпаття онлайн

22 квітня 2015р.

Теги: циганчук, Наталія Кабацій

Коментарі

matt 2016-02-11 / 13:19:42
Ac9V2J http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Diva 2015-10-30 / 20:43:54
Which year are you in? plendil 10 mg prospect Stephen Close, whose house was damaged by the fires, said: “Of course we’ll rebuild. We’ve lived here for 33 years. We’ve never had our house destroyed before. I figure if we’ve got another 33 years, we should be alright.”

Khloe 2015-10-29 / 16:07:48
What line of work are you in? anatropin amazon The government said in its closing argument Thursday that Manning was a traitor with one mission as an intelligence analyst in Iraq: to find and reveal government secrets, then bask in the glory as a whistleblower.

Buster 2015-10-28 / 09:10:43
Is it convenient to talk at the moment? edegra side effects “It’s great that Connecticut is investing more and more in green technology, and the sooner we can get this project up and running the better,” she said. “When this is done, I look forward to having one of the largest solar installations east of the Mississippi River right here in Lisbon and Sprague.”

Leroy 2015-10-28 / 05:54:42
Photography erectile dysfunction cost irreversible That's up from about 73 percent this year and a 40-yearhistorical average of about 38 percent. And the picture looksworse if Congress does away with the "sequester"across-the-board spending cuts now in place, the non-partisanCBO said.

ужгородец 2015-04-23 / 15:21:34
Всяк сверчок знай свой шесток

В.Ленлєл 2015-04-22 / 22:17:30
Справді претензії пані Н.Кабацій дивні і безпідставні. Кожен має займатися своєю справою, бо коли лізе в чужу, то виглядить або дивно, або, навіть, глупо. Саме це сталося з загалом мабуть непоганою жінкою.

Степан Крук 2015-04-22 / 21:36:57
До відома Н. Кабацій! Маленький кінь малого ромчика називається "кіньчик".