Чи є на Закарпатті СБУ?

Ксенофобський ярлик «українські фашисти» виник задовго до Майдану та подій на Сході України. Україножери почали культивувати його значно раніше.

І.Петровцій і розшукуваний спецслужбами "вождь кремлівських русинів" П.Гецко
І.Петровцій і розшукуваний спецслужбами "вождь кремлівських русинів" П.Гецко

Ще в 2007 році в ужгородській друкарні «Повч Р.М.» вийшла друком збірка публіцистики «Йсе есе» закарпатського «писателя» Івана Петровція. Останній, не здобувши помітного визнання в українській літературі, перекинувся на «русинську». Бодай тут зможе стати великим, адже конкурентів практично нема. Щоправда, й цікавості до цієї літератури ніякої, а слави хочеться ще за життя. Тож, аби привернути до себе увагу, розпочав із небаченої українофобії. Стільки ненависті на Україну та українців ніхто на Закарпатті не виливав! Петровцій ще у 2007 році дописався до того, що «українці, а особливо галичани – генетичні фашисти».

Головне гасло, яке цей ксенофоб проштовхує у своїх писаннях можна звести до однієї «геніальної» цитати: «Генетично русинський народ і народ український мають настільки різні групи крові, що при їх злиттю, з’єднанню результат один – смерть!». (Слід зауважити, що «русини» – давня назва українців).

«Українські вбивці», «брехливий українець», «бацила українізму» – це все пишеться і видається в регіоні, де абсолютну більшість (80%) складають українці.

Розпалювання міжнаціональної ворожнечі («пирхатий жидюк Падяк»), посягання на територіальну цілісність України («український режим на нашій русинській землі – дочасний», «русинська держава в нас буде»), печерна ксенофобія («прийшла жидка Ільченко») – такими оцінками переповнена шовіністична писанина Петровція, що спокійно в Ужгороді видається і продається.

Чи можна з таким миритися, крутячи пальцем біля скроні? Мовляв, за таким пацієнтом плачуть лікарі. Ні, і ще раз ні! Після подій на Сході і Півдні України яскраво бачимо, що саме українофобія стала багаттям, на якому розпалили небачений конфлікт у Центральній Європі. Саме ліберальне ставлення до всілякої масті українофобів і призвело до того, що маємо нині справжню війну.

Якби українська держава діяла рішуче і принципово, як це роблять спецслужби будь-якої країни, не мали би ми ні трагедії в Одесі, ні харківських вибухів, ні десятки тисяч жертв на Донбасі.

Навіть у книжці, виданій цього року, Іван Петровцій продовжує писати про «фашиствуючих галичан і українців». Думаю, що цьому «писателю» вже належить вказати на його місце. Як і тим, хто видає і спонсорує українофобську літературу – приватні підприємства «Мельник М.В.», «Повч Р.М», «Інвазор». Адже норму закону про розпалювання міжнаціональної ворожнечі ніхто не відміняв. І відповідати за свої дії повинні всі.

Серед спонсорів останніх книжок Петровція є Степан Деркач (активний регіонал) та Зінаїда та Іван Варги. Чи згодні вони, що «за всю історію лиш біди і негаразди йшли до русина зі сходу, з-за Карпат»? Тоді незрозуміло, чому Варги перебралися до Києва, де нині непогано маються серед «генетичних фашистів», якщо можуть дозволити собі спонсорувати українофобську макулатуру в Ужгороді.

Найбільше Петровцію заважають жити на Закарпатті «прийшляки». При цьому, зауважмо, його покійна дружина – Валентина Шелест була донькою першого секретаря Яшалтинського райкому партії Калмикії. «Прийшлячка» (за термінологією «писателя») була росіянкою, але не соромилася зізнаватися, що «живе в Україні, для України, з Україною». «Прийшлячками» стали обоє доньок українофоба, які переїхали чомусь жити в Київ та Львів, залишивши рідну «Підкарпатську Русь» «фашиствуючим галичанам і українцям», з якими так бореться їхній несамовитий батько.

У нормальному суспільстві поведінка Петровція вже давно би отримала відсіч. Ліберальність і свобода не мають нічого спільного з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі. Свобода – це не тільки можливість висловитися. Але й відповідальність за кожне мовлене слово.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
12 грудня 2014р.

Теги: Петровцій, українофоб

Коментарі

птн пнх 2015-01-20 / 16:17:06
Блогер Ірина Мадрига-сепаратистка і п"ята колона!Зайдіть на її сторінку на Фейсбуці.

плагіатор 2014-12-19 / 20:03:58
цікава інформація як тиряють русинські фивники гроші. даючи 1000 євро на русинську премію, 32 000 тисячі кладуть собі у карман. петровцій як один із засновників організації "зайнятість" теж був у темі і в долі.


https://www.facebook.com/rusuns?fref=ts

Марія 2014-12-15 / 14:23:12
Рата і Петровцій - пацієнти з одної палати.

Рома 2014-12-15 / 10:32:02
На нари цих антидержавних діячів! На нари!

До прокуратури 2014-12-15 / 09:12:51
Прокуратура сама має порушити справу проти Петровція за фактом публікації. Якщо це, звичайно, прокуратура, а не лайно собаче.

АНТИСЕПАРАТИСТ 2014-12-14 / 22:33:31
ХЛОПЦІ, НАДІШЛІТЬ СВОЇ ОБГРУНТУВАННЯ В ПРОКУРАТУРУ. ВОНА ПО НОВОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ ЗДІЙСНЮЄ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ КЕРІВНИЦТВО У ВСІХ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ. НЕХАЙ ПРОАНАЛІЗУЮТЬ, ПРОВЕДУТЬ ЕКСПЕРТИЗУ ПИСАНИН ПЕТРОВЦІЯ НА ПРЕДМЕТ РОЗПАЛЮВАННЯ МІЖНАЦІОНАЛЬНОЇ ВОРОЖНЕЧІ. Є СТАТТІ ВІДПОВІДНІ В КРИМІНАЛЬНОМУ КОДЕКСІ СТ.161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань), СТ.300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

АНТИСЕПАРАТИСТ 2014-12-14 / 22:22:41
ДОРЕЧІ, ПЕТРОВЦІЮ НЕДАВНО РАТУШНЯК НОУТБУК ПОДАРУВАВ, ЯК ПРИЗ ЗА ТВОРЧУ ДІЯЛЬНІСТЬ...

сорри 2014-12-14 / 13:42:39
Не з Урала, а з Кремля, з гузиці Путіна... :)

стець 2014-12-14 / 10:47:48
русины ни украiнцi они из перед Урала прийшли сюды из мадьярами

Степан Крук 2014-12-13 / 14:41:08
Якось спитав цього "русина", як буде по-русинськи "маленький кінь". Той відповів:"Кінчик". Дивно, коли такі кінчики намагаються вплинути на геополітичні процеси!

pfr 2014-12-13 / 11:58:56
Доста почитати 4 рядки цього генія (без букви е) "русинської літератури"..
Єбалися мыши в коши, А я придивився, Як малому мышиняти. Хуйик залупився. Ича-пича, пуца спить, Ича-пича, в сїнї. Ича-пича, пуциня. Удкусили свінї.

Ужгород 2014-12-13 / 09:20:45
Дивно, як Петровцію ніхто ще писок не натовк? Куди дивиться "Правий сектор? :)

дивно 2014-12-13 / 08:56:05
нас посварили між собою між українцями
нас посварили між словянами- українцями і росіянами
а винуваті звісно у всьому антисиміти


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 42Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи