Стів Джобс: Маловідомі факти з життя великого бізнесмена

Днями прочитав книгу Уолтера Айзексона "Стів Джобс". Книга справила дуже сильне враження. Автор суттєво доповнив дещо скупу інформацію про життя великого бізнесмена та новатора в галузі прикладних інформаційних технологій.

Стів Джобс
Стів Джобс

Я не є фанатом Apple, але вважаю, що Джобс є неперевершеним генієм, якому вдалося змінити світ. Без пафосу та жартів. Без Стіва Джобса світ був би іншим.

Із дня заснування компанії Apple (середина 70 років) та закінчуючи 5-тим жовтня 2011 року, Стів перманентно був у центрі уваги: він творив, допускався помилок, закохував в себе мільйони та викликав заздрість багатьох.

Він був жорстким, іноді навіть жорстоким. Він був нервовим та рідко визнавав помилки. Міг накричати на незнайому людину й безпосередньо «в лоб» сказати будь-кому все, що він про нього думає.. Навіть якщо цей будь-хто - президент Франції або США. Він був дуже різним, поєднуючи водночас спектр якостей, які, здавалося б, поєднати в собі неможливо.

Ось чого в ньому не було – так це дріб'язковості. Він був титаном, що створив компанію, ринкова вартість якої була порівнянна з ВВП Аргентини або Нідерландів, а готівковий рахунок у банку перевищував активи усієї казни США. Він створював продукти, які в лічені дні продавалися мільйонами примірників. Він завжди шукав нове.

Перерахую ряд цікавих фактів про Стіва Джобса, що запали мені в пам'ять та вразили до глибини душі:

  • він виріс в прийомній американській сім'ї. Його справжніми батьками були сирієць та німка;
  • він кинув коледж, оскільки там йому було не цікаво;
  • він глибоко вивчав індійські вчення. І щороку перечитував "Автобіографію йога" Парамаханси Йогананди (книга дійсно достойна уваги);
  • років до двадцяти семи, навіть коли вже був мільйонером й відомою людиною, він ходив босоніж і мився раз на тиждень, пояснюючи це тим, що живиться виключно рослинною їжею, від якої не потієш та не пахнеш;
  • Джобс був строгим вегетаріанцем й постійно сидів на виснажливих дієтах. Наприклад - міг місяць їсти виключно моркву і запивати її соками.
  • він не пив, але в молодості вживав пігулки наркотиків;
  • назва Apple була придумана Джобсом з тієї причини, що в цей період він сидів на яблучній дієті;
  • після ряду невдач, у 1985 році рада директорів Apple вигнала його з компанії. Тріумфальне повернення відбулося тільки у 1997 році;
  • Джобс був настільки схиблений на чистоті й порядку, що у виробничих приміщеннях заводів Apple підлога і стіни були білосніжними. Стів примушував їх постійно драїти до дзеркального блиску;
  • він зневажав Біла Гейтса за відсутність смаку. У більш зрілому віці їх стосунки покращали. Незважаючи на це Стів вважав, що Майкрософт робить "повне лайно", просто це "лайно" дуже широко поширилося.
  • з 1985 по 1997 року Джобс керував двома великими компаніями -  Nехt (розробка комп'ютерів) і Pixar (кіностудія). Пізніше Nехt була куплена Apple.
  • саме Pixar Стіва Джобса створила такі відомі усім нам мультфільми, як "Історія іграшок", "Корпорація монстрів", "У пошуках Немо", "Суперсімейка", "Тачки" та багато інших;
  • Джобс був видатним акціонером Walt Disney;
  • для порятунку тонучого Apple у 1997 році Джобс придумав продавати блакитні, помаранчеві комп'ютери й комп'ютери інших яскравих кольорів, що призвело до вибуху на ринку;
  • в останній рік життя Джобса Apple стала найдорожчою компанією світу із ринковою капіталізацією майже 700 млрд. доларів;
  • улюбленим співаком Джобса був Боб Ділан;
  • у Джобса залишилися четверо дітей - три дочки й син. Старшій 36 років, молодшому 16;
  • у 2003 році Джобс дізнався, що у нього рак, однак зробив операцію тільки через рік, займаючись дієтичним самолікуванням. Це затягування й призвело до утворення метастазів;
  • у 2008 році рак активізувався знову: знадобилася пересадка печінки.
  • влітку 2011-го року він пішов з поста генерального директора компанії й велику частину часу проводив удома, При цьому Стів Джобс намагався вникати в усі справи компанії;
  • він завжди намагався все контролювати;
  • Джобс зневажав правила вуличного руху і завжди їздив без номера на автомобілі з величезною швидкістю. Коли поліцейський виписував йому штраф, він нетерпляче сигналив і заявляв, що квапиться;
  • Джобс при зустрічі з Обамою заявив йому, що він поганий президент.

Мабуть, досить, оскільки продовжувати можна дуже довго!

У 2005 році Стів Джобс виступив перед випускниками Стенфордського університету з промовою, яка визнана одним з найпронизливіших публічних виступів останніх років.

У цій мові Джобс розповів три історії про своє життя.

     1. Суть першої історії - ми всі повинні прагнути до того, щоб займатися улюбленою справою.

     2. Суть другої історії - ніколи не пізно почати все заново. Шукайте доки не знайдете, не зупиняйтеся.

     3. Про суть третьої історії детальніше. Це історія про смерть.

Джобс сказав, що коли щоденно дивиться в дзеркало, тоі задається питанням: якби сьогоднішній день був останнім у моєму житті - захотів би я робити те, що роблю? І при цьому якщо б щодня відповідь була негативною, я розумію - необхідно конче щось міняти.

"Пам'ять про те, що я скоро помру є найважливішим інструментом, який допомагає мені приймати складні рішення. Тому що усе інше - чужі очікування, уся гордість, увесь страх перед ганьбою або провалом - усі ці речі відступають перед лицем смерті, залишаючи лише те, що дійсно є важливим.

Пам'ять про смерть – це кращі ліки від пастки, в яку заганяють думки про те, що нам є що втрачати. У вас більше немає причин не йти на поклик свого серця.

Наш час обмежений. Не треба витрачати його на те, щоб прожити чуже життя. Майте хоробрість слідувати поклику свого серця та інтуїції.

БУДЬТЕ ГОЛОДНИМИ. БУДЬТЕ БЕЗРОЗСУДНИМИ".

За мотивами книги Уолтера Айзексона "Стів Джобс"

03 серпня 2014р.

Теги: Стів Джобс; Apple; книги Уолтера Айзексона

Коментарі

3009 2014-09-30 / 13:00:50
86423, у мене є одне запитання до Вас: а коментар Ви писали звідки? З власно розробленого комп"ютера?
Всі користуються новинками і розробками, котрі беруть свій корінь саме звідси, тобто з Силіконової долини часів молодості Стіва Джобса.

86423 2014-08-22 / 22:33:59
Уточнення: замість Стів Джобс слід читати Пол Рон

86423 2014-08-22 / 22:12:12
Рекомендую автору почитати Стіва Джобса, Ентоні Саттона, Ральфа Епперсона та Катасонова. Сподіваюся, що це позитивно вплине на автора. Звісно, якщо він не є занадто гранто-залежним від розкритикованих мною структур.

86423 2014-08-22 / 21:36:45
Незрозуміло, до чого тут етнічні питання? Розумні та геніальні люди існують по різні боки барикад, незалежно від національних ознак. Річ в тім, що одні працюють на добро, інші – на зло. Той, хто працює на створену сатаністами-ілюмінатами Федеральну резервну систему, що експлуатує майже цілий світ, це одне (Стів Джобс свідомо чи несвідомо працював разом з ними), хто намагається своїми талантами нейтралізувати їх монополію – інше. Все просто.
Трохи статистики. Завдяки філіалу ФРС США - Нацбанку України, наша держава щоденно втрачає до 0,5 млрд. доларів. Іншими словами, Україна позбувається 40-50 відсотків заробленого - на хосен глобальним паразитам. Тому ми не маємо коштів на розвиток.
Як результат, «оплот демократії» США споживає 50 відсотків загального світового продукту, а виробляє лише 15 відсотків. Хіба це не паразитизм?
Опісля цього піарити Стіва Джобса є верхом аморальності та неповагою до українського народу.

Автор 2014-08-21 / 21:49:31
Громадянине під ніком 86423, звідкіля у вас такий яскраво виражений антисемітизм?
Що корисного конкретно "для України" зробили Ейнштейн, Шредінгер, Білл Гейтс? Є світова науково-технічна спільнота, і ми, українці, її частинка. Окрім чудових прикладних розробок в галузі інформаційних технологій Стів Джобс проявив себе менеджером-новатором світового масштабу! І як високоморальна, стійка особистість. Знаючи зазделегідь, що помирає від раку, до останніх днів приймав участь в роботі Apple. І ніколи не мав відношення до "паразитичної банківської спільноти"... Так, він єврей,але в жодному разі не "жид". Оскільки еврей - це національність, а "жид" - риса характеру!

86423 2014-08-21 / 21:01:51
Не є зрозумілим пієтет автора статті щодо стіва джобса. Ця людина нічого корисного не зробила для України і була представником паразитичної банківської спільноти, яка поклала світ на доларову голку.
Заради чого піар паразита?

86423 2014-08-21 / 15:40:43
Цікаво, представником якого "українського" клану від ФРС був бізнесмен Стів Джобс - Ротшильдів, Рокфеллерів чи Барухів?


Віктор Бунда
Публікації:
/ 3Сорок днів без Віталія... ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯМ!
/ 3«Идет охота на волков, идет охота!» Старовойтова… Березовський… Борис Нємцов…Quis fiducia???
/ 2In memoriam. Світлій пам’яті Віталія Постолакі
/ 5Шредінгер, Гейзенберг, Дірак та хвильова природа матерії
/ 7"У геометрії я знайшов недосконалість" (до 220-річчя від дня народження Миколи Лобачевського)
/ 5"Я спрямував дослідження до небес…" (до 370-ї річниці зі дня смерті Галілео Галілея)
/ 1Я хотів відкрити вічні закони… До 350-річчя зі дня смерті Блеза Паcкаля
/ 4Боротися й шукати! Знайти – і не здаватися! (до 140-річчя Руала Амундсена)
/ 8Ті, що стояли на плечах гігантів
/ 5Знайдено бозон Хіггса - "частинку Бога"!
/ 17Анунаки, Юля та планета Нібіру
/ 2Тести, модулі, кредити... Quo vadis?
/ 7MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM ТА ВІТЧИЗНЯНА УНІВЕРСИТЕТСЬКА АВТОНОМІЯ
/ 5БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС: НЕРОЗУМІННЯ ЧИ СТЕРЕОТИПИ
/ 2СОРОКОВИНИ СВІТЛОЇ ПАМЯТІ СТІВА ДЖОБСА
ЯВИЩЕ НАДПРОВІДНОСТІ ВІДЗНАЧИЛО У ЦЬОМУ РОЦІ СТОРІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ
» Всі записи