Троянський кінь Європи і Росія

У своєму документальному романі «Шандор Петефі» відомий угорський письменник ХХ століття Дюла Ієш не раз розпачливо запитує, чому, коли угорці у 1848-49 роках розпочали боротьбу проти австрійської монархії, національні меншини виступили проти них. За зброю взялися румуни, серби, хорвати, словаки… Дюла Ієш не заглиблюється у ситуацію із національними меншинами, кілька разів кинувши побіжно про «панславістських фанатиків». А між тим корінь усіх тодішніх і нинішніх проблем Угорщини ховається саме там. Бо угорці зважають тільки на свої права, все решта їх не цікавить. Якісь словаки, румуни, серби завжди існують десь там, за межами угорського екрану.

Саме тому угорська революція 1848 року, яка начебто принесла громадянські свободи всім громадянам, насправді обернулася для інших народів, що складали половину тодішньої Угорщини, новим ярмом. Саме через це закарпатський будитель Олександр Духнович найщасливішим днем у своєму житті вважав той, коли побачив російських козаків, які через Пряшів у 1849 році їхали топити угорську революцію в крові. Від радощів поважний греко-католицький священик аж затанцював поміж конями кавалеристів. Ось такі були справжні почуття народів, яким довелося жити під угорським началом.

Саме тому після поразки Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні Угорщина розсипалася на національні кавалки, які всі до єдиного не захотіли залишитися з Будапештом. Двадцять міжвоєнних років угорці плекали задум відновити колишню «Велику Угорщину». Гітлер, союзником якого став Будапешт, частково їм таку змогу надав. Але угорські політики знову поставили не на ту карту, Третій Рейх завалився, а з ним відійшли і здобуті «старі-нові» території. Угорщина знову постала «обрізаною».
 
Здавалося б, історія дала чудовий урок, що збройно і тиском не можна «приростати» землями. Це зрозуміли всі в Європі, відмовившись від політики перегляду кордонів. Усі, крім угорців. Останнім часом там все частіше лунають голоси про відновлення «Великої Угорщини» в межах до 1918 року. Глашатаєм ревізіоністських поглядів виступає праворадикальна партія «Йоббік».
 
І хоча при владі в Угорщині знаходиться правоцентристська партія «Фідес» на чолі з прем’єром Віктором Орбаном, аналітики говорять про незримий зв’язок між владною партією і правою опозицією. Ситуація близька до російською, де шовініст Жириновський озвучує думки Путіна, які той не може висловити в голос. Таке спостерігають і тут: те, що в «Йоббіка» на язику, те у «Фідеса» – в голові.
 
І якщо «Йоббік» пропагує всюди карту Угорщини в дотріанонських кордонах, включаючи теперішні землі Румунії, Сербії, Словаччини і України, то можна не сумніватися, що так думають не тільки вони одні. На щастя, нині маємо вже Євросоюз, тому військовий конфлікт всередині нього є абсурдним. Тож Румунія, Словаччина і Сербія (яка незабаром стане повноправним членом ЄС) можуть не так нервово реагувати на угорських радикалів. Далі войовничої риторики справа навряд чи дійде.
 
Але тут жертвою російської агресії стала Україна, яка насправді має найменш численну угорську меншину в порівнянні з іншими сусідами Угорщини. (В Румунії – близько півтори мільйони угорців, в Словаччині – півмільйона, в Сербії – 300 тисяч, в Україні – 150 тисяч).
 
Ясна річ, чітка позиція ЄС на підтримку Києва не дає офіційному Будапешту великого маневру для дій. Однак представники «Йоббіка» уже заявили, що підтримують анексію Криму, а депутат Європарламенту від цієї партії заявляє про права Угорщини на Закарпаття. Якби він знав, як це сприймають закарпатці, серед яких угорців усього 12,5%, то, звичайно, був би вельми розчарованим. Бо кожна така заява тільки збільшує нехіть краян до Угорщини. Ужгород, Мукачеве, Виноградів уже давно не угорські ні за духом, ні за переважною кількістю мешканців. Ба навіть у Берегові за останнім переписом проживає менше ніж 50% угорців.
 
Угорщина ніяк не може визволитися з полону минулого. Вона хоче йти вперед, але з повернутою назад головою – у світ, який існував до Першої світової війни. (Навіть не запитуючи себе, а яким було життя румунів, сербів, словаків, українців за тих часів і чому вони так ненавиділи Угорське королівство, що втекли при першій нагоді).
 
Дюла Ієш так і не зробив спробу з’ясувати для себе це очевидне питання, хоча чудово вивчив біографію Петефі. (Між іншим, за походженням Петефі-Петрович – напівсловак-напівсерб). Дослідника як істинного угорця не цікавлять долі інших народів. І в цьому й полягають оті славнозвісні граблі, на які раз у раз наступає Будапешт, отримуючи чергову гулю на чолі.
 
В Європі майбутнього не буде кордонів. І всі угорці зможуть себе почувати єдиною родиною. Якщо не плекатимуть ворожість і зазіхання на чуже.
 
На європейському континенті є ще тільки одна нація, що так само живиться минулим. Це Росія, яка ніяк не позбудеться імперського інстинкту, що робить нещасним не тільки цілий сучасний світ, але й сам російський народ, який, маючи найбільші багатства, живе чи не найгірше за всіх. Не дивно, що між Будапештом і Москвою нині спостерігається своєрідний ренесанс, а Угорщину вже називають «троянським конем» Європи.
 
Що ж, спільні погляди в ілюзорну минувшину – чудове панібратство. Але чи виведе воно коли-небудь на битий шлях? Чи все закінчиться, як завжди, черговим болючим падінням із кручі, як це вже не раз було в історії і Угорщини, і Росії?
 
Уроки угорської революції 1848-1849 років, яку задушила саме Російська імперія, тут вельми промовисті.

 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
27 квітня 2014р.

Теги: Угорщина, Росія

Коментарі

Ужгород 2014-05-16 / 07:18:38
Остання заява Орбана повністю підвердила зміст статті. Мадяри, як і росіяни, ніколи не змінять своєї азіатської (загарбницької) суті. Шкода тільки, що вони не сусіди, а то би вже чубилися за свої "ісконні" території

ярослав орос 2014-05-09 / 23:13:33
сашко, а бабло ж то в попів елеєм "пахне"...

Феня 2014-05-02 / 17:39:29
Як можна писати з таким розумним виглядом про такі речі, не розуміючись у геополітиці, зокрема ролі ФРС США?

Верховин 2014-04-30 / 20:55:08
З Гавришем важко не погодитись. А промадярські коментарі тільки додають впевненості твердженням про ментальну схожість угорців і московитів-москалів, які, як відомо, вже 350 років ведуть війну проти України, і які ніяк не можуть знайти себе відтоді, відколи відмовились від свого угро-фінського та золотоординського походження і з підступної волі Петра 1-го та Катерини 2-ї стали русскими і слов'янами. Свого часу шведи відмовились від зазіхань на інші території і стали процвітаючою нацією і державою. Це стосується й інших любителів приростати чужими територіями.

Угорец 2014-04-29 / 22:44:49
ВИ тут всі такі цікаві,обговорюєте що Угорці так або не так зробили але ні разу не упомянули те постійні нападки проти Угорців з боку Українців ,в типу якись святі виявляєтся,між собою в коментарях обісрете ще Угорців і всі довольні а потім дивуєтеся що мов вон які Мадярі невдячні і не скачуть а вроді не Москальі....а начебто Орбан санкції підтримає проти Росії кредит для ремонту доріг дають ,з Візами начебто теж не роблять проблем для Українців приміром як Словаки а все одно Мадяри такі сякі....Шановні це просте увас Венгрофобія називаєтся по Руськи ...

Олег, Берегово 2014-04-29 / 21:29:44
Тібору: до простих угорців у мене питань нема. Тут якраз не питання, де знайти точки об"єднання (бізнес, справи, вино-бограч-палінка тощо).
Питання до тих, що претендують на статус носіїв культури, духовних цінностей тощо. Їхня позиція "це не наша справа" виявилась вкрай показовою. А щодо відношення до Росії, нібито історично негативне, то бачу, як ті ж "культурні" й понині черпають інформацію з угорських джерел, нафаршованих російською дезінформацією. Звідси й беруться потім "заяви 40" (як ніж в спину - "нам треба автономії та подвійного громадянства, і чхати, що Росія тільки цього й чекає"), відкриті листи типу статті Кароя Балли "Що дала мені Україна?" - які використовуються в агітаційній війні Путіна проти України.

МѢСТНЫЙ 2014-04-29 / 14:52:38
если честно, хотел сделать в своем блоге запись на эту тему, причем примерно в таком же духе.
почему не сделал? - см коммент Tibor 2014-04-27 / 22:45:01.

правдой, на мой взгляд, является и позиция аффтара (+ в комментах Олега, сорри и др.), и Tibor-а, Laszlo и др. наших мадьярских соотечественников.

нам бы, чтобы понять друг друга, вначале научиться хотя бы слушать друг друга, а то диалог глухого с немым... печально...

но если мы будем просто молчать и ДЕЛАТЬ ВИД, что всё норм, то от этого будет только хуже.

Tibor 2014-04-29 / 06:26:04
Олегу
На превеликий жаль Ви живучи в Берегові так і не зрозуміли ні угорців, ні історії угорців. Угорці (переважна більшість) завжди були налаштовані проти імперської та комуністичної Росії. Ще раз кажу, що Ваша як і гаврошівська хибність полягає в тому, що ви шукаєте те що роз'єднує, а не то що об'єднує українців з угорцями. Повірте немає ідеальних народів та націй. Акцент треба ставити не на негативі, тому що негативами Україну не збережемо!

Олег, Берегово 2014-04-28 / 22:46:06
Пам"ятаю, раніше я багато сперичався тут і з Соррі, і з іншими (ака "Урзус"), щодо угорського питання. Але події останнього часу довели мені, що я сильно помилявся. І тепер можу цілком розділити позицію Сашка Гавроша. Перше протрезвіння прийшло, коли наша дуже невеличка берегівська майданна спільнота шукала підтримки угорської громади. І практично не знайшла її (за виключенням жменьки угорців). Від решти отримували відповіді на кшталт "Євромайдан - це не наша справа". Цілком адекватно сашковому допису. На вулицях Києва спочатку били студентів, потім почали потроху вбивати, а завершилося й бійнею. Хіба людина, яка має християнські чи просто гуманістичні погляди, може робити вигляд, що таке її не стосується? Тим паче, що це відбувається в державі, в яій ти живеш?

А з іншого боку, не секрет, що через Антимайдан, на якому не лише тупотіла біомаса, але й відбувалися катування та звірячі вбивства, пройшли десятки, а може, й сотні угорців з сіл Берегівщини. І ця сторінка сучасної історії ще чекає на своїх дослідників. Бо саме байдужість угорської громади Закарпаття породила "Бейлу Куна-2.0", більш відомого як Іштван Гайдош, який й зараз не припиняє своєї антидержавної діяльності.

А таким, як Тібор, варто нагадати, що любов угорців до Росії завершувалася не лише розгромом 1849-го, але й "маленькими роботами" 1944, і Будапештом 1956-го.

Корятович 2014-04-28 / 18:59:09
П. Сорри - на 100% з вами годжуся!

сорри 2014-04-28 / 13:12:12
Ага, росіяни хороші. І зараз весь світ помиляється у своєму ставленні до того, що вони творять в Україні. :(

Угорец, ви в адекваті?

Яка ненависть українців до всього неукраїнського? Вже визнано, що український закон про нацменшини - найдемократичніший в Центральній і Східній Європі. У "демократичних" Словаччині і Румунії до угорців ставляться значно гірше, у них менше прав.

У криму на понад 600 російських було лише 6 українських шкіл, а Росія ввела війська під те, що там, начебто, ущемляють росіян.

В книгарнях більше книжок російських, ніж українських. Телебачення крутить переважно російські фільми.

То хто в Україні ущемлений: росіяни, чи, може. все-таки українці? Ви собі таку ситуацію в Угорщині уявляєте - щоби там було більше російського, ніж угорського?

Нема про що говорити. Гаврош написав правильно. І ваші коментарі лише це підтверджують.

Угорец 2014-04-28 / 13:02:20
Може проблема саме знаходится в вас?Замислюйтеся над цим...

Угорец 2014-04-28 / 13:00:20
НУя не знаю мабуть багато,но я одне бачу ясно що стравлювати нації та постійно нападати на Угорців звикли саме великі Українці,і чим більше той важав себе патріотом тим він більше ненавидьів все не Українське!Чогось Росіяни ніколи таке не роблять а навпаки ,відносятся до Угорців толерантно та дружно!Просто ви завжди свої невдачи списуєте на клятих москальів...!

сорри 2014-04-28 / 12:50:49


Через свою зацикленість на інформаційному полі Угорщини ви надто погано поінформовані про те, що коїться в Україні.

За останні 2 місяці ми маємо справу вже з прямою агресією Росії - окупацією Криму і терористичними акціями на Донбасі. А до того були інші дії Кремля по відношенню до України: захоплення інформаційного простору, пряме знищення армії і правоохоронних структур через масове засилля агентури. Робилося це, зокрема, і через неукраїнську владу, яку щойно скинув український народ. Янукович прийшов до влади зокрема і завдяки масовому голосуванню за нього і Партію регіонів угорців Закарпаття. Народ про мови, який працював на все російське в Україні і тільки стравлював нацменшини з українцями, готували як провокацію прямі аґенти Путіна у ВР - Колєсніченко і Ківалов, які зараз переховуються в Росії. Сприяли всьому цьому нардепи-регіонали Гайдош, Бушко і Ковач, які пройшли у ВР завдяки голосам угорців. На дестабілізацію в Україні активно працювала і парламентська партія Угорщини - Йоббік, яка прямо визнала анексію Криму Росією. Мало? А ви знову шукаєте ворогів в українцях і тулитеся до Росії. Ви не виносите уроків з історії, через що регулярно наступаєте на старі граблі, і саме про це пише Гаврош. Схоже, ви нічого не зрозумієте навіть після того, як, захопивши Україну, російські танки вкотре в'їдуть у Будапешт.


Угорец 2014-04-28 / 12:28:43
До Сорри А проблеми Україна має не через авторів, а виключно через агресію Росії.:)))))!!!Чогось мені останні 24 роки незалежності не нагадували мені щось хороше!Як я знаю з Росією проблеми тільки останні 2 місяці!Боже увас тут скоро ДОнбас с ЛУганськом відпливе а ви все Угорці Угорці......

сорри 2014-04-28 / 11:27:37
п.с.

А проблеми Україна має не через авторів, а виключно через агресію Росії.

сорри 2014-04-28 / 11:26:30
Класична відповід у стилі "сам дурак!" :) Laszlo, про проблеми України на цьому сайті йдеться в інших статтях. А тут - про Угорщину з проекціями на Україну.

Laszlo 2014-04-28 / 11:08:50
Про що ви співаєте пане, автор?
Яке ще "болюче падіння"? Поки що таке спостерігається лише в випадку України (Крим...).
І тоді ще мовчу про економічний стан цієї країни (остання в Європі...)
А через таких писак (і схожих політиків) якраз Україна "розсиплеться на національні кавалки" (Схід...)

do_Tibora 2014-04-28 / 11:08:06
Провокативні саме заяви Йоббіка. А керівника угорського МЗС саме перебування на посаді змушує заявляти про відсутність територіальних претензій. І чому саме представник Йоббіка приїхав в Крим на референдум і висловився на підтримку останнього, в той час як більшість інших європейських спостерігачів відмовилися? А то що під угорською владою національні провінції не розвивалися це правда, хіба ні?
Автор підливає масло у вогонь? Але вогонь розпалюють якраз угорські праві радикали

Tibor 2014-04-28 / 08:16:41
Стаття провокативна!!! Керівник угорського МЗС Мартоні (до речі партія ФІДЕС) неодноразово заявляв, що Угорщина не має ніяких територіальних претензій до України, і не може мати. Повідомляю шановному панству, що перед тим як країна становиться членом НАТО відмовляється від всяких територіальних претензій. Угорщина входить до НАТО більше 10 років. Ще раз нагадую, такі гаврошівські статті є продуктом російської пропаганди і на жаль автор є п"ятою колоною для України.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи