Закарпатський Майдан вимагає люстрації

Люстрація (від лат. lustratio — очищення через жертвопринесення[1]) — заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі.

Як зазначалося, Закарпатським обласним об’єднанням «Майдан» затверджено Положення про люстрацію (у його основу ліг відповідний законопроект, зареєстрований у Верховній Раді України) та створено Обласний люстраційний комітет. Його робочою группою розпочався аналіз діяльності посадовців Закарпатської області за часів режиму Янукоича, з погляду складання списків кандидатів на люстрацію. Безумовно посади займало і чимало чесних людей. Тож огульний підхід до всіх – абсолютно недоречний.

Наразі йдться про посадових осіб, у діях яких присутні ознаки корупції, використання службового становища на порушення Конституції та законодавства України, з метою особистого збагачення, зміцненя антинародного режиму Януковича, шляхом примусу працівників підпорядкованх структур, у т. ч. – під час виборчих кампаній, переслідування незаконними методами, влючно із звільненя із місця праці інакодумців, прийняття завідомо «нікчемних» судових рішень, іншиі посадовіправопорушення.

Ті, які вчиняли таке, згідно зазначених ознак, не повинні займати керівних посад у державних органах. Що ж до притягнення їх до іншої правової відповідальності, із понесенням відповідного покарання, здійснення відшкодування як державі та іншим субєктам, то зазначене відноситься до компетенції правоохоронних структур та здійснюється через суд.

Подання до яких, гадаємо, не забариться.

Списки посадовців люстраційним комітетом вирішено складати за фаховими категоріями та відомчою належністю.

Перший список (категорія № 1), який складається із начальників управлінь, департаментів облдержадміністрації та супутних структур, сформовано.

У понеділок відбулася зустріч представників керівництва люстраційного комітету  І. Габора, В. Піпаша та В. Ільницького із головою Закарпатської облдержадміністрації В. Лунченком. Під час зустрічі, офіційний лист із обмотивуванням та зазначним списком були йому передані. Першочергові дії голови ОДА, щодо зазначених осіб, на погляд люстраційного комітету, – звільнення із займаних посад.

У листі йдеться:

 

«Шановний Валерію Валерійовичу!

«Закарпатський обласний люстраційний комітет доводить до вашого відома необхідність якомога швидшої реалізації вимог Закарпатського Майдану із усунення з керівних посад найбільш одіозних осіб, які своєю діяльністю сприяли вкоріненню антинародного режиму Януковича, нав’язуванню суспільству партійного диктату, порушенню свободи слова та громадянських прав, переслідування інакодумців.

У діях цих посадових осіб містяться і явні ознаки порушень Конституції та законодавства України, тому просимо вас ініціювати прокурорські і фінансові перевірки у структурах, які вони очолювали, на предмет виявлення корупційних зловживань, зловживань владою, участі у розкраданні бюджетних коштів через непрозорі тендери, нецільове використання бюджетних коштів та інших посадових правопорушеннях.

Перелік осіб, щодо діяльності яких неодноразово висловлювалися обґрунтовані претензії на народних Віче в Ужгороді, додається:

 

ШНІЦЕР Роман Іванович – начальник обласного управління охорони здоровя;

КЛЯП Мар’яна Іванівна   - начальник обласного управління освіти і науки, молоді та спорту;

ГЛЕБА Юрій Федорович – начальник обласного управління культури;

ЛУКЕЧА Віктор Іванович – директор департаменту житлолво-комунального господарства;

МАЦОЛА Віктор Васильович – директор департаменту соціального захисту населення;

ПІГУЛЯК Микола Миколайович – начальник управління містобудування та архітектури;

АНТАЛ Олександр Петрович – начальник Головного управління Держземагенства у Закарпатській області; 

МЕЩЕРЯКОВ Віталій Володимирович - генеральний директор Закарпатської облтелерадіомовної компанії;

ЩЕРБЕЙ Мирослав Васильович – начальник територіального управління ДСНС України у Закарпатській області;

СЛОБОДЯНЮК Сергій Миколайович – начальник обласного управління Укртрансінспекції у Закарпатській області;

ФІЗИК Ігор Васильович – начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства;

МАКОВСЬКИЙ Василь Іванович – начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами;

ЛУЩАК Віктор Юрійович – начальник управління з питань майна комунальної власності;

МИХАЙЛИШИН Ігор Володимирович – начальник Головного управління Державної міграційної служби України у Закарпатській області;

РІШКО Сергій Васильович   - начальник Державної екологічної інспекції у Закарпатській області;

САСИН Василь Михайлович   - начальник Державної фітосанітарної інспекції Закарпатської області».

 

Обласний люстраційний комітет та обласне об’єднання «Майдан» вважають, що новий голова облдержадміністрації зобов’язаний прислухатися, тож і прислухається до вимог Закарпатського Майдану. У іншому разі доведеться застосовувати і інші методи. Водночас комітет звертається до громадськості із пропозиціями висловлювати свої міркування як щодо названих осіб, так і осіб із інших категорій, подавати конкретні оцінки та факти, які засвідчують порушення ними Конституції та законодавства України. 

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
25 березня 2014р.

Теги: люстрація

Коментарі

Люстратор 2014-10-15 / 09:48:33
Закарпатський Обласний Люстраційний Комітет тут http://lystration-zak.org.ua

чоловічок 2014-10-14 / 13:39:50
Ще в списки потрібно додати сімю Шишваків які працюють в Рахівському ЦПМСД!

берегівчанка 2014-09-20 / 11:32:07
В берегові в райлікарні тоже керують екс регіонали малеш і.в.,малеш в.і.вони батько з сином як королі щитають лікарню часною власністю,вся хозяйствена частина на них робить,за кошти платників податку,а корупція неймовірна в лікарні.

УВАГА! 2014-05-20 / 07:38:02
До уваги перевізників: закінчується термін для подання заяв на підтримку В.І.Лукечі
Прохання до закарпатських перевізників прискорити подачу заяв на адресу люстраційного комітету Закарпатського обласного об’єднання «Майдан» (голова Піпаш Володимир Васильович) про підтримку директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Лукечі В.І. Хто ще не отримав шаблон заяви може звернутися до облдержадміністрації, каб.275. Довідки за тел. 61-44-68

Світлана до Світлани і Христини 2014-04-26 / 15:22:54
Світлана! Може ти б залишила у спокої нашу директрису!? І перестань підписуватися іменами працівників центру. Особливо через три хвилини після Христини. Світлано-Христина! Стоїть тобі наш центр як кістка у горлі

Руслан 2014-04-16 / 19:02:33
А ще спитайте,чому пан Глеба захищав Шетелю ( ту,яку Ледида поклав замість Митровки в коледжі культури) Чи не тому,що тендери ділив?

Руслан 2014-04-15 / 13:34:07
Глеба взял с тендера откат у директора филармонии 5 тысяч долларов, а через неделю уволил директора. Хоть бы имел совесть не брать перед увольнением откат.

митець 2014-04-06 / 12:24:44
А щеб додати до списку -директора художнього музею Ерфана Ф.-дуже впевненно узаконює підробки....та ще багато цікавого!

народ 2014-04-06 / 08:02:34
молодці!!! Щербей ходить з охраною!!! она му не поможе!! най знауть якщо самі не підуть то ми їм поможемо!!!Слава Україні!!!

проти щербея 2014-04-05 / 13:51:21
25 березня люстраційний комітет Закарпаття звернувся до Голови ОДА про вимогу із усуненням з керівних посад в тому числі ЩЕРБЕЯ Мирослава Васильовича – начальника територіального управління ДСНС України у Закарпатській області, на даний момент ця особа продовжує працювати в кабінет заносять нафтотрейдери, приватні заправки обовязкову допомогу у вигляді ПММ, кожний місяць, також працівників заставляють скидуватися на різні федерації, динамо та інше не передбачене законом, ліцензіати які виконують протипожежні роботи за здачу в експлуатацію тих чи інших робіт платять 10 відсотків, призначають на посади родочів з Воловця або послушних, інших непослушних звільняє без будь-яких на те причин. В кожного района області наявний план по страхуванню де обовязково, що обєкти мають страхуватися в УПСК пл.Кирила та Мефодія, 2 ці плани в них в офісі з сумами, районами, переліком обєктів від яких Щербей отримує відкати, будує будинок в р-ні Червениця мкрн Ужгорода, Мерседеси особисті, за які кошти зрозуміло, також даної особи брат керує лісам Воловецького р-ну де є дачі Медведчука та Щербея, який є смотрящим в Ужгороді. Прийміть як нашвидше рішення щодо усунення даної осбоби від посади!!!

патріот 2014-04-05 / 13:49:57
Добрий день! Будь-ласка вжийте антикорупційнй заходи! Не залишайте на посадах теперішніх територіальних керівників ДСНС України! Керівник УДСНС України у Закарпатській області і його заступники (пенсіонери) надалі залишаються на посадах,напевно вирішили питання, Щербей М.В тримався і тримається за Медведчука, Ледиду, надалі займається корупцією, продовжує надавати вказівки, щодо обовязкового страхування підприємцями майна, цивільної відповідальності в Українській пожежній страховій компанії отримуючи за це відкати 40% також отримує від нафтотрейдерів обовязкову допомогу у вигляді ПММ, надає вказівки щодо вирішення інщих питань які є поза законом! Призначайте молодих, які не мають пенсійного віку та згідні чесно працювати!!!

Фері 2014-04-04 / 20:51:55
П. Володимире, коли патріоти вимагатимуть незалежності фінансово-економічної системи України від ФРС? Коли кінець-кінцем буде націоналізовано гривню?

ВАСИЛЬ 2014-03-30 / 21:58:27
дОЖИЛИСЬМО ДО ТАКИХ ЧАСІВ, ЯКІ НАВІТЬ У СНІ НЕ МІГ СОБІ УЯВИТИ. АЛЕ У НАШ ЧАС МОЖЕ І ТРЕБА ЛЮСТРАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ. МАЮ НАДІЮ ,ЩО ЦЕЙ ОРГАН БУДЕ МАТИ ЯКИЙСЬ ВПЛИВ НА ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДИ І НЕ ПРОДАСТЬСЯ ЗА ГРОШІ.дУЖЕ ХОЧУ БАЧИТИ СПРАВЕДЛИВІСТЬ НАСАМПЕРЕД В ОСВІТІ (НЕ ГОВОРЮ ПРО КЛЯП,БО ВОНА НЕДАВНО НА ПОСАДІ),АЛЕ ЗАСТУПНИКІВ РОЗГЛЯНЬТЕ, НЕХАЙ ІДУТЬ У ПТУ

горец 2014-03-29 / 21:12:02
Наскільки мені відомо, що Шніцель вже за бабло порішав свою посаду, бо лишився на ній, я думаю што і більшість з спика тоже порішали.
Дітвак Лунтік доіграєся у владу !

Христина 2014-03-29 / 16:40:48
Додати до списку Романюк Наталію Володимирівну - директора Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Досить виїдати, пригнічувати та принижувати працівників. Неправомірний розподіл преміювання між працівниками (одним по 200 відсотків премії, іншим по 10.) Використання службового авто в особистих цілях, а також іншого державного інвентарю. Та й взагалі ця людина не гідна бути директором такої служби.

Світлана 2014-03-29 / 16:37:05
Додати до списку Романюк Наталію Володимирівну - директора Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Спостерігач 2014-03-29 / 14:26:47
Читаючи попередній коментар, ми згадуємо один з «чорних» днів у нашому шкільному житті, коли дирекція школи повідомила нам, що до нас їде перевірка на чолі з СОПКОВОЮ . Ні, не слова «перевірка» ми злякалися (скільки пережили ми їх ще з комуністичних часів!), саме прізвище СОПКОВА викликало несамовитий СТРАХ. Так, страх, у нас, котрі вже третину століття сіяли розумне, добре, вічне – розумно й добре. Лиш би не принизила, не роздавила в присутності дітей, лиш би не довела до відчаю!
А далі – мов у найжахливішому сні: написання заяви на звільнення колеги-трудяги, нервові зриви і зашкалення тиску у тих, хто працював з честю і совістю роки.
Так, ви ж, шановна, забули, напевно, про індивідуалізацію й диференціацію – і міряли всіх однією міркою! Але ж не кожен – всі! А про демократизацію й гуманізацію освіти ви вже точно й не чули й не знали! А про поняття вчитель – людина – особистість?!
Були в обласній освіті – Росул, Герцог, Качур,Мотильчак. І кожен з них – Людина насамперед. Та ви «з’їдали їх своєю компетентністю», залишаючи право самій царювати десятиліття.
Одне тішить думку: якщо ви підете – кане у лету обласна бюрократично-тоталітарно-деспотична освітня система. Дай-то, Боже!!!

Ximik 2014-03-29 / 11:52:19
Скажіть будьте такі ласкаві чому не вписали таких відомих керівників як заступник директора департаменту -
начальник управління дошкільної,
загальної середньої та позашкільної освіти - СОПКОВА Ганна Іванівна (яку за неофіційними даними хочуть вліпити замість Кляпк-ки) та
заступник директора департаменту -
начальник управління вищої,
професійно-технічної освіти та науки - ТОРОНІЙ Валерій Емеріхович.
Ця парочка на думку більшості відома своїм зверхнім, зневажливим і надмірним ставленням над рядовими працівниками освіти. Перша жорстоко і надмірно поводиться з вчителями шкіл, особливо жіночої статі районів Закарпатської області, другий своїми "реформами" і "оптимізацією" фактично знищив професійно-технічну освіту області.
На нашу думку ці "заступники" не мають морального права займати не те що теперішні посади, а й будь-які інші у сфері освіти. У Кляп Мар’яни Іванівни хоч мозок на місці.
Дякую.

Медики і освітяни 2014-03-29 / 11:41:22
Молодець автор цієї публікації. Підтримуємо листа до Голови ОДА, що було б злочином перед народом Срібної Землі повторно назначати на керівні посади перелічених осіб. Особливо багато корупційних злочинів саме за першими бувшими керівниками- регіоналами дуже вдало складеного списку.

уйко з польини 2014-03-29 / 07:14:24
Створіть будь-ласка люстраційний комітет у Рахові.Місцеві "ділки" вже дістали.Будь-ласка не баріться далі буде пізно.Всі хочуть дорватися до корита.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи