Кілька думок з приводу Євромайдану

Бурхливі емоції, що вирують навколо, не сприяють об’єктивній оцінці суспільних подій, які мають дуже глибокі корені. Тим не менше, мене переконали висловити кілька думок з приводу Євромайдану.

Кілька думок з приводу Євромайдану

1. В умовах, що склалися, формальний підпис у Вільнюсі або його відсутність вже не матимуть принципового значення, оскільки  очевидно, що європейські та українські правителі не порозумілися в ключових питаннях. Тому реальні механізми зближення при будь-яких умовах не будуть запущені, втім, як і двері не будуть зачинені. Тобто пресловута багатовекторність продовжуватиметься. Бо справа не в Ю.Тимошенко чи багатомільярдних компенсаціях, а у цінностях. Наші не розуміють, що для європейців розправа над Тимошенко означає деформацію основ демократії, коли головного політичного суперника просто прибирають за допомогою керованих судів. Значить з такою країною неможливо мати справу. Європейці не розуміють, як це так просто можна забрати гроші у своїх платників податків та віддати їх іншій державі заради геополітичної гри, тим паче – без гарантії реформ. Іншими словами, несподіваний крен В.Януковича на початку осені в сторону євроінтеграції у відповідь на агресивну політику Росії тепер просто вирівнявся і все стало на свої місця. Тому що дійсно майже половина України ментально не готова до європейських правил гри. І штучно прискорити цей процес надзвичайно важко. Але Майдан вже відіграв у цьому процесі неоціненну роль, хоча принципові речі в демократичному суспільстві вирішуються не на вулицях, а на виборах.

2. Звідси друга проблема, яку протести поставили руба – зв'язок громадського руху з політикою. Надзвичайно примітивною, хоча й популярною виглядає теза, що примусити владу коригувати свій курс можна без політики. Ба більше – це рожева мрія правителів, щоб суспільство не претендувало на владу та контроль, а відтак все  можна забалакати, перевести у дискотеку та розмити подачками. Інша справа, що сучасні політики занадто скомпрометовані, тому з тактичних міркувань виглядає доцільнішим прибрати партійні гасла та символіку. Але від цього суть не змінюється. Та й за великим рахунком теперішня боротьба між політиками та громадськими лідерами – це та ж боротьба за владу, але між тими, хто вже її формально має, і тими, хто на неї претендує. А різниця між першими та другими полягає в тому, що партії та депутати пройшли випробування виборами, а громадські організації та активісти – поки ні. Розчарування в існуючих політиках зовсім не означає, що влада автоматично має перейти до тих, хто першим вибіг на Майдан. Тому справа знову у виборцях, і якщо ми сьогодні маємо незадовільний політикум, то це не його проблема, а проблема громадян. Хоча мітинги прагнуть їх завжди виправдати.

3. І насамкінець, якщо в дуже концентрованій формі окреслити проблему сучасного цивілізаційного вибору, то це буде проблема корупції. І вона не визначається географією, бо присутня і в Росії, і в Україні, і в Європі. Недарма В.Путін поспішає на допомогу своєму другу С.Берлусконі, бо італійська громада вже дозріла до того, щоб витіснити свого олігарха не лише з політики, а й з під панівного впливу на суспільство. Так само російська імперська політика прагне зберегти якомога більше корупційних анклавів, котрі влучно названі територіями пожиттєвих правителів, тому що мріє унебезпечитися навічно. А проблема В.Януковича полягає в тому, що він не має настільки покірливої країни, тому, з одного боку, хотів би подолати непідконтрольну йому корупцію, а з іншого – зберегти її за своєю сім’єю. Звідси й метання між Європою, де механізми суспільного контролю незмірно вищі, ніж деінде, та Росією, яка приваблює безконтрольністю вищої влади. Але знову ж: проблема українців не в В.Януковичі, а у власному політичному та ціннісному виборі.

27 листопада 2013р.

Теги: майдан, ЄвроМайдан

Коментарі

Яна Верба 2013-11-30 / 14:34:56
Звичайно, все вирішать вибори. Але питання, коли вони будуть - через півтора року чи раніше?
Все в руках народу!..
Слава Україні!

Генек 2013-11-30 / 12:10:06
Але протестувати є сенс саме проти режиму і не тому, що асоціацію не підписали, а тому, що він прогнив і не здатен вирішувати банальні питання устрою життя держави.

Генек 2013-11-30 / 12:05:03
Слов’янине, просто РФ почала посилено продвигати і втілювати ідею Митного Союзу і Україна вже одною ногою в ньому, має статус спостерігача, тому ЄС раптом форсанув переговори щодо асоціації. Але не зумів саме ЄС домовитися, якщо йому так важлива сфера впливу на Україні.

Слов"янин 2013-11-30 / 07:48:31
Відповідь беззмістовна

Віктор Пащенко 2013-11-30 / 00:08:00
Договір про асоціацію почав готуватися у 2008 році. Тому маневри Януковича навколо нього це не просто бездарність,а принципова неспроможність гопоти вирішувати стратегічні питання.

Слов"янин 2013-11-29 / 20:17:55
Питання Вікторові Пащеку. Чому, коли при владі була повністю проамериканська команда Ющенка, питання щодо угоди України з ЄС ніхто не ставив, адже при тодішньому адмінресурсі така укода була б підписана однозначно? Що такого важливого сталося, що весь "цивілізований світ" вирішив торпедувати вказане питання саме тепер, при адмінресурсі команди Януковича?

Novak 2013-11-28 / 22:38:59
vivat Viktore!Накінець після стількох років, я знову хочу почитати Пащенка!Але на жаль геополітика Вікторе занадто важко сприймається широким загалом. А в наших співвідчизників ще все "сравні" або не за баром. І аналіз не риса українців. Я їх не засуджую, але життя показує,що майже кожна укарїнка хоче вийти заміж за кордон, учити дітей за кордоном, воювати, за....?.але мріяти і домогатися не знати чого. Одним словом "не знаю як, але точно не так" А тому хто залишається тут і хоче працювати в Україні, саме працювати! а не воювати, стає дедалі важче.
Нажаль виборець не геополітик і не хоче чути обєктивну інформацію, а діє по принципу, сьогодні ця правда мені подобається - іншої немає і не може бути. Діючи по принципу "правда може бути моя і ніяка!
Це питання часу, нехай всі хто хочуть їхати - їдуть, утікати - тікають, але нехай не трогають тих хто ПРАЦЮЄ без політики, пиши книги, учить дітей, ремонтує хату, платить комунплатежі - хоче жити дома і тому працює ДОМА на своїй Батьківщині!
Жму Вашу руку.

Гуцул 2013-11-28 / 14:45:47
пяна Раша на чолі із ГЕБЕШНИКОМ путьою лізе всюди навіть в Італію де судом доказана винуватість Берлусконі

Віктору 2013-11-28 / 11:06:47
Віл тягне плуга і то, його, Вола, робота, як і всіх нас, людей.

Дід Микола 2013-11-28 / 08:15:48
Нафіг політиків, в кого не плюнеш, попадеш в курву. Прикупили собі партії і сидять нічого не роблячи, особливі наші смердячі закарпутські. Тільки громадськість, а прапори хай своїм шлюхам за 50 гривень в задниці засовують.

Володимир Мочарник. 2013-11-28 / 05:20:46
Шановний Вікторе, по горизонталі ніби все вірно, але ось вертикаль не врахована. А на моє глибоке переконання саме вона вирішальна. Успіхів.

Віктор Пащенко 2013-11-28 / 01:56:09
Генек! Насправді працедавці не менше працюють за підлеглих. Але ти оцінюєш роботу за рабським принципом: "Здесь мерилом работы считают усталость". Віл не працює, а тягне плуга. Тому з людиною його порівнювати не слід. До зустрічі:)

Генек 2013-11-28 / 01:21:34
Праця все лікує - це казка, яку придумали працедавці для підлеглих. Перевірено досвідом) Комуністи казали "труд облагораживает человека" і кидали людей в агресивну Сибір на лісоповал. Нацисти казали "арбайт махт фрай" і давали в’язнів Аушвіца на заводи Прескота Буша. Коли був в Польщі, то всі однаково важко працювали, але хтось бухав, хтось крав, а хтось чесно працював і мріяв про повернення.

Не Юлін прихильник 2013-11-28 / 01:09:35
У європу! Та що там тепер верещати. Чому ж ви такі дорогі милі, розумні дрізі так обкакали Ющенка і вибрали собі януковича. Тепер кричіть... кому довірили владу той вас і веде туди де слід... Принаймні зі "слабким" і м'яким Ющенком ви точно б плавно потрапили у Європу, але ж ні вам хотілось пригод на задницю... тепер маєте, тепер боріться, але як тоді так і сьогодні питання вирішиться тільки через вибори тоді у 4 тепер тільки у 15 році!!!!!!!!!!!!

Віктор Пащенко 2013-11-28 / 01:06:21
Рома, БАМчик. Не перебільшуйте роль суспільних авторитетів. Лінь - головна причина усіх пороків: криміналу, п'янства, нехлюйства. Відповідно праця все лікує. Але про це легко сказати, хоча практика значно складніша

Генек 2013-11-28 / 00:54:05
Я прийду радше з інтересу спостерігача, не як учасник заходу. На Народній я чітко знав, що намагаюся відстояти, а тут... Якби просто підписувалася угода про асоціацію, то ще так, але ЗВТ мене смущає.

Роман 2013-11-28 / 00:48:48
А чому ви думаєте у нас країна така, такий президент, такий уряд, депутати? А тому, що таких туди людей обрали. Подивіться якого ми чмошника обрали до ради від Закарпаття!!!! Ми такі. Більшість з нас таких несемо хабарі, беремо хабарі, домовляємось, продаємось, брешемо, смітимо, нищимо! Ви думаєте на євромайданах ті, що голосували за бандюковичів!? Ні! Та чи ви думаете, що змінилось суспільство? Ні! Його треба змінювати і робити це мають ідеологи - лідери нації, мудрі політики, поети, митці, художники, інтелігенція!

БАМчик 2013-11-28 / 00:48:11
от от податковий майдан теж очолили звідки не візьмись
громадські активісти.

БАМчик 2013-11-28 / 00:42:51
так звані громадські діячі разом з Русланою вдало зіграли на стороні
влади

Рома Ужгород 2013-11-28 / 00:36:06
Так проблема у людях. Питав сьогодні мені дуже близьку людину. Як ти думаєш досягне цей та багато інших мітингів свого основного результату? Вона каже ні! А чому питаю я? А тому, що цей процес, лишень показник дозрівання суспільства, але ще немає тієї критичної маси суспільства яка б змінила країну, всю країну - починаючи зі свого під'їзду закінчуючи межигірським хамом. Добре що це відбувається, але ми тільки у дорозі. Хотілось би вірити, що Янукович підпише асоціацію, але це швидше за все не відбудеться і все скінчиться і зникне, як зник майдан Харківських угод, податковий, пенсійний, мовний і тд. Але не безслідно і тут без політики, великої чи малої, хитрої і мудрої не обійдеться.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи