Керівник Закарпаття «добиває» авторитет Партії регіонів

В Ужгороді склалася небачена досі ситуація: голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида вирішив «впорядкувати» площу Народну, на якій знаходиться його кабінет, але народ чомусь своєму черговому «ощасливленню» не зрадів. І став всіляко протидіяти планам «губернатора», навіть кидаючись під бульдозери. Ситуація зайшла в тупик, який Олександр Ледида вирішив розв’язати силовим методом: під прикриттям міліції найбільший зелений газон Ужгорода стали обкладати бруківкою. Потворність плану «губернатора» вже видно неозброєним оком.

Керівник Закарпаття «добиває» авторитет Партії регіонів

На жаль, Олександр Ледида не вміє слухати. Бо якби вмів, давно почув би п’ять залізобетонних аргументів, чому площу Народну не слід чіпати.

Аргумент перший: історичний
 
Тому що так замислив чеський архітектор Франтішек Крупка, який спроектував цю площу у 1930-х роках. Перед будинок крайової влади належало бути «зеленому» відкритому майданчику, щоб підкреслити велич споруди. Цей принцип пошанували влади всіх чотирьох країн, до яких належав Ужгород протягом ХХ століття: Чехословаччини, Угорщини, СРСР і України. Тільки-от «губернатор» Ледида вирішив все перекроїти по-своєму. Зелений партер перед будинком крайової влади таким чином нараховує вже 75 (!) років і мав «олюднювати» образ влади, робити його більш м’яким, гуманним.
 
Аргумент другий: екологічний
 
Ужгород – найзагазованіше місто України. Тут найвища кількість авто на душу населення. Натомість зелених куточків у місті тільки меншає. Замурувати ще один зелений простір у камінь, бо так хочеться черговому начальнику – це злочин перед майбутніми поколіннями. Тим паче, що такого унікального зеленого партеру більше у місті нема.
 
Аргумент третій: економічний
 
Аби замурувати зелений партер в камінь, виявляється, потрібні 3 мільйони гривень. Та ще й із куцого місцевого бюджету. В Ужгороді , який захлинається від необлаштованості, розбитих доріг і тротуарів, неосвітлених вулиць, невпорядкованих цілих мікрорайонів, виділити таку суму на ще «облаштування» й так чудової площі – це просто злочинне розбазарювання державних коштів.
 
Якщо на ремонт доріг в області виділили шість мільйонів гривень, (а вони просто жахливі), а тут на одну площу – три мільйони, то виникає питання: заради чого така жертва? Заради примхи однієї людини? Це ж повне безглуздя!
 
Аргумент четвертий: громадський 
 
У питанні «перебудови» площі Народної на свій лад голова облдержадміністрації не здобув консенсусу. Ба більше, значна частина громадськості виступає категорично проти будь-яких «реконструкцій». Серед них відомі ужгородці і фахівці. Їхньою думкою уперто нехтують. Проти виступив навіть голова обласної ради.
 
До слова, сам Олександр Ледида – ужгородцем не є. Він мешкає у селі Барвінок. Вочевидь, там йому зелені вистачає, на відміну від мешканців міста.
 
Аргумент п’ятий: політичний
 
Якщо Олександр Ледида й мав якийсь авторитет, то ситуацією з площею Народною він його остаточно розгубив. Партія регіонів не може похвалитися на Закарпатті, м’яко кажучи, ні великою любов’ю, ні великими досягненнями. Область за показниками плентається «в хвості».
 
Коли обласний очільник Партії регіонів так себе виклично і нахабно поводить з історичною площею міста, з громадською думкою, з позицією ЗМІ і представницької влади, то це свідчить, що цій партії скоро за Карпатами наступить гаплик.
 
Якби Олександр Ледида був мудрим політиком, то зрозумівши, що громадську думку не переломити на свою користь, дав би тихенько задній хід. Як кажуть в народі: «Якщо п’янку не можна зупинити, то її треба очолити». На цій ситуації Олександр Ледида міг набрати політичні бали, заявивши, що, мовляв, не розібралися помічники, поквапилися, а от я вислухав аргументи і ухвалив рішення, принаймні, почекати до кращих часів.
 
Але ж «Іван вийшов із села, але село з нього не вийшло». Замість розумного компромісу площу закладають каменем, тим самим ховаючи під ним як авторитет самого Ледиди, так і давно неавторитетної політичної сили, яку він представляє.

Радіо Свобода

 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
10 жовтня 2013р.

Теги: Народна

Коментарі

чоні 2013-11-05 / 16:07:23
сподобався коментар "ужгородець". Справді, що роблять! При катастрофічній нестачі коштів витрачають їх на те, що можна (і треба!) робити тоді, коли є гроші. Їй дійсно краще використати на дороги. Але де ж ваш мер, коли в нього під носом без його згоди і згоди з городянами таке твориться? Нащо вам такий недолугий мер?? Беріть приклад з виноградівців - там все колегіально. І людям це подобається.

член ПР 2013-10-15 / 22:36:26
Губернатор і очільники районів своїми руками добивають ПР. В більшості районів вони вже це зробили.Ті хто підтримував ПР про неЇ вже і чути не хотять.Добралися до влади і тепер людей за людей не поважають, а не то щоб прислухались або порадились з думкою людей.

Корятович 2013-10-15 / 18:47:52
'Можна сподіватися зі центру, що чим ближче до президентьських виборів, то тим скоріше жлобам як Ледиди зникнути з політичної арени!


Видно що Янукович часу не тратить і уже вибирається на виборів. Було б ще краще якби він в Києві так само зробив чистку з Табачником - а потім і нарід з Януковичем!

Степан Крук 2013-10-13 / 17:54:46
В кінці місяця в Ужгород приїде Янукович. Як стало відомо з добре проінфомованих джерел одним із результатів приїзду Президента є заміна діючого голови ОДА та представлення нового. Це викликане низькими показниками соціально-економічного розвитку Закарпаття та низьким авторитетом правячої партії.Не виключаю, що "реконструкція" Народної - це тільки створення видимості "бурхливої діяльності" місцевих держиморд, бажання задобрити "папіка" своїми "здобутками". "Губернаторство" Ранчо-Пансо днів через 15 завершиться. Питання в іншому: котрого наступного "ветеринара" запропонує Янек Закарпатцям?

реднек 2013-10-13 / 17:14:07
ледиду зніме гарарант а його "творіння" залишитьсч. Сумно губернатор- пасовисько і мер -пающіє труси ... куди скотилось закарпаття

Михайло 2013-10-11 / 13:53:31
".. виникає питання: заради чого така жертва? Заради примхи однієї людини? Це ж повне безглуздя!"
........................................
Питання в тому, що гроші конче потрібно роздерибанити ВЖЕ І ЗАРАЗ. Наступного року бюджетні кошти будуть витрачатись на інші цілі. Та й у системі "вертикалі влади" ще невідомо, хто і як буде керувати краєм наступного року. Тож і використовують усі можливості для дерибану, ПОКИ ПРИ ВЛАДІ. А якщо ще й поділитись вкраденим з кимось на самому верху "вертикалі", то може і в наступні роки втримається біля корита. Про Закон говорити годі. За це зараз НЕ СУДЯТЬ.

Богдан 2013-10-10 / 22:56:06
Не добиває авторитет,а здобуває.В світі крадіїв,хто украв,тому рахується.Головне в общак занести долю.

Корятович 2013-10-10 / 22:09:20
'виникає питання: заради чого така жертва? Заради примхи однієї людини? Це ж повне безглуздя!

Не тільки прояв бежлузддя, але явно прояв бандитизму. Можна сподіватися зі центру, що чим ближче до президентьських виборів, то тим скоріше жлобам як Ледиди зникнути з політичної арени!

Вася 2013-10-10 / 19:19:53
Губернатор - конюх? А чому така назва "погоняло"?

Хустянин 2013-10-10 / 17:56:52
А у нас в Хусті Ледидин ставленик голова РДА Якубець виселяє районну та дитячу бібліотеки у підвали.
А, у вивільнених приміщеннях влаштовує адмінцентр якихось послуг.
Чотири поверхи адмінбудинку зайняті чиновниками,які"усердно надають послуги народу" і був маленький острівок знаннь і культури у цьому зміїному кодлі, і той забрали.
Дійсно "покращення" наяву, а культуру у підвал!

О.Д. 2013-10-10 / 17:35:54
Сашко, ти написав те, про що я мав намір написати: в силу своєї неосвіченості і впертості ця влада катастрофічними темпами втрачає авторитет і легітимність. Тепер, в створеній О.Ледидою ситуації назвати головного урядовця області Конюхом - не проблема. Бо всіма своїми діями від доказував, що ним і є.
Точно так Варцаба повністю дискредитував міліцію. Ще трохи, і на неї в області вже ніхто не звертатиме увагу. Принаймні мені вона зовсім не страшна навіть тоді, коли намагалася демонструвати силу. Міліція повністю дискредитувалася непрофесійністю і бездіяльністю у тих випадках, де мала би демонструвати професіоналізм і активність, і, навпаки, задемонструвала дії там, де мала би, як мінімум, вчасно "стопорнути" - співпраця з бандитами, робота "на замовлення" тощо.

ужгородець 2013-10-10 / 17:29:48
Я б ще додав шостий аргумент - юридичний.

1. Ще до початку конкурсу не було розроблено історико-архітектурне обґрунтування реконструкії пам'ятки.

2. Самого конкурсу проектів фактично і не було, так як в першому турі переможця не було визначено, а другий тур не відбувся.

3. Затверджений Ледидою проект не проходив громадські слухання.

4. Проект не погодила містобудівельна рада (міська).

5. Проект фактично не погодив в.о. головного архітектора Ужгорода - його підпис є тільки на фасаді проекту.

6. Відсутній дозвіл центрального органу охорони культурної спадщини на зміну пам'ятки архітектури та містобудування місцевого значення - розпорядження кабміну за підписом прем'єр-міністра.

7. Відсутній спеціальний дозвіл на зняття та перенесення родючого шару ґрунту.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи