Ференц – «корупціонер»!

Поширення неправдивої, перекрученої, а часто просто вигаданої інформації про тих чи інших осіб, на жаль, є супутником нашого суспільного життя. Встрягати у спростовування недобросовісної інформації, а особливо примітивної, є не завжди доцільним і ефективним засобом протидії щодо її поширення. До того ж така дія забирає багато часу. Суспільний досвід переконує, що часто тонкий гумор, в’їдлива сатира діють краще від переконувань, спростовувань, доказувань. Про це нам довели корифеї письменства Микола Гоголь, Салтиков-Щедрін, Остап Вишня, Володимир Войнович, Марко Бараболя та інші. Тому на світ треба дивитися не занадто драматично і серйозно. Інколи краще сприймати його зі сміхом.

Доречно цей прийом застосувати і до реалій села Богдан останніх трьох років, а найперш стосовно особи Петра Ференца і висвітлення його як заядливого корупціонера, загалом дуже поганої людини. Тож давайте поговоримо про Ференца і його «лихі» діяння.

Вперше я довідався про те, що Ференц – корупціонер із анонімної листівки під назвою «ЗВЕРШЕННЯ», розкиданої по селу під прикриттям темної ночі напередодні позачергових виборів сільського голови 20 червня 2010 року. Не будемо переказувати її зміст, краще проілюструємо її в електронному вигляді:

І тож треба було тому статися, що той злий Ференц таки переміг на тих позачергових виборах і став сільським головою, не дивлячись на те, що переслідував людей, привласнив майно, землю та інше.

Ставши сільським головою, за декілька місяців Ференц казково збагатився. Про це я довідався під час зустрічі з виборцями у період  виборчої компанії з виборів до органів місцевого самоврядування, які відбулися 31 жовтня 2010 року. Найперш згадую, що заробітна плата в нього виросла аж до 22 тисяч гривень в місяць.

Але Ференц на цьому не зупинився, він далі творив свої темні справи. Так, згідно зі статтею, яка була опублікована в газеті «Зоря Рахівщина» 9 квітня 2011 року під назвою «Демократія по-богданськи», видно, що Ференц перетворився майже на чудовисько. Розтринькує бюджетні кошти, безпідставно преміює себе та виконавчий апарат, переслідує лише свої вузькоегоїстичні цілі і т.д. Вживана  лексика та стилістика в зазначеній публікації дуже схожа з анонімною листівкою  «Звершення». Для прикладу наведемо декілька цитат: «п. Ференц викликає різного роду перевірки, влаштовує інтриги і протистояння, поширює неправдиву інформацію на громадських слуханнях селян, дозволяє собі поширювати ворожнечу між релігійними конфесіями…», «вирішення наболілих питань людей не ставить на перше місце, на першому місці в нього затвердження «свого» секретаря, для подальшої маніпуляції рішень і протоколів різного виду, перекидування коштів на вигідні статті витрат».

Однак вся його попередня діяльність до появи ПП «Комерцконсалт» в селі Богдан є лише маленькою цяткою. Тут його діяльність, відповідно до поширюваної інформації, досягнула апогею. В нього появилася квартира в Ужгороді, будинок в Луцьку, Вінниці, рахунки в банках, путівки на заморські курорти. Всі ці блага є результатом його «корупційної діяльності».

Подібна тематика, вживана фразеологія, лексика пронизують і інші тексти, в тому числі і окремі виступи на громадських слуханнях та тексти звернень від ініціативної групи.

Що в такому випадку лишається мені робити з такими багатствами? Може розплакатися, як в старому радянському анекдоті про Леоніда Брежнева, який розповідав діткам в дитсадочку про чарівну країну Радянський Союз, після чого, раптом, одна дитинка розплакалася і, крізь сльози, заявила, що хоче в Радянський Союз? Чи, може, просто щиро посміятися?..

Та все ж треба трохи переключитися з гумористичної ноти публікації на більш серйозну. Наведені вище тексти про «злу людину Ференца» об’єднує спільність набору вживаної лексики, що не виключає спільність авторства різних текстів. Та найважливіше ідентифікувати семантичний зміст текстів. Головними складовими  аналізу текстів є наступні елементи:

-         вкрай негативне особисте ставлення автора текстів до особи Ференца;

-         перенасиченість текстів емоційними виразами щодо особи Петра Ференца;

-         безапеляційне, звинувачувальне спрямування змісту текстів.  

-         примітивізм, декларативний характер текстів.

Кому продалися «Регіони»

Про Ференца все зрозуміло. Ференц продався «регіонам». А ось найбільш цікаво те, кому продалися богданські «регіонали». Адже стержнем протиГЕСівської кампанії в селі Богдан були люди, які з 2010 року тісно пов’язані з Партією регіонів. Найперш, це Романюк М.І. та подружжя Дем’янів. Тому і дивіденди у боротьбі  проти «регіонівського» проекту буде пожинати таки Партія регіонів. Але, якщо по-суті, то на сільському рівні в органах місцевого самоврядування політизація відносин на грунті партійної приналежності є недоречною і шкідливою. Та в принципі вони були присутні більше зовнішньо. Головним об’єктом політизації подій в Богдані останніх трьох років була особа Ференца, яка є вкрай неприйнятна для кількох осіб в селі. Тому саме він став об’єктом №1 нападок збоку групи людей, яку можна назвати антиференцівською. Спочатку це проявлялося у спробах анулювання результатів позачергових виборів у червні 2010 року через судові інстанції. Далі через блокування роботи ради депутатською більшістю у листопаді - квітні 2010-2011 роках, яких спрямовували на деструктивну діяльність  ззовні. На даний момент рада самодостатня, критична і відповідальна. Зникла лінія розділу по лінії «більшість-меншість» за партійною ознакою, але одночасно послабився вплив збоку одержимої антиференцівської групи.

Та ось підвернулася чергова можливість відігратися Ференцу за всі попередні поразки. Питання погодження детальних  планів по спорудженню міні-ГЕС у селі Богдан став для негативно налаштованого проти Ференца середовища чудовою можливістю.  

Етика науки

Обов’язком кожного вченого є дотримання наукової етики. Не зраджувати істині, об’єктивності, дотримуватися чесності при викладі результатів дослідження. Ці принципи універсальні і мають застосовуватись до всіх сфер наукового пошуку, в тому числі і до питань гідроенергетики, гідробіології, впливу гідроенергетичних об’єктів на навколишнє  природнє середовище. 

На сьогоднішній день немає достатньо наукових досліджень, які б аргументовано мовою науки доводили про справді недопустимий вплив функціонування малих гідроелектростанцій на навколишнє природнє середовище, як це подається громадськими організаціями. Не проводилися серйозні науково-практичні конференції із залученням широкого кола науковців, а його результати відповідно не опубліковано окремим виданням. Журналістський ексклюзив не є ваговим аргументом, так як він дуже поверховий і суб’єктивний. Так, запитання, справді, є. Взяти хоча б   обгрунтованість санітарного мінімуму води в потоках; зв'язок поверхневих вод (води в річках) з грунтовими водами та інше. Доведеність цих питань науковими засобами не провокувало б протистояння в населених пунктах. Адже жодний громадянин не може бути ворогом природі, а отже й собі і своїм дітям. І тоді не треба було б сільських сварок. Питання було б знято у самих підходах.

 На жаль, замість використання якісної, аргументованої інформації було застосовано спрощену, популістську,  що унеможливило спокійне і аргументоване обговорення питання. За таких обставин громадські зібрання більше нагадують охлократію, ніж пряму демократію.

Інформаційна складова у формуванні громадської думки

Не шукайте на слідстві матеріалу і доказів того, що звинувачений діяв ділом, чи словом проти Радянської влади. Перше питання, яке ми повинні йому запропонувати, якого він походження, виховання, освіти чи професії. Ці питання й повинні визначити долю звинуваченого.

М.Лаціс (Голова ВУНК)

Ці слова головного чекіста в Україні, що керував проведенням політики червоного терору в 1919 році, в теперішніх обставинах можна перефразувати так: не питайте, що та чи інша людина поганого зробила для громади населеного пункту.  Найперш запитайте, як вона ставиться до проблеми міні-ГЕС.  Така, хоч і трохи груба, аналогія має під собою підґрунтя. Будь-яка особа, а тим більше посадова, яка наважиться нейтрально, або, не дай Боже, позитивно поставитися до ідеї міні-ГЕС, чи, точніше, за допомогою інвестиційного проекту вирішити низку соціально-економічних проблем, проблем благоустрою населеного пункту, яких у наших селах хоч греблю гати, автоматично попадає під суспільний осуд. Головний удар приймають на себе голови територіальних громад. Саме на них спрямовується критика з боку ЗМІ, громадських активістів і, зрозуміло, опозиційно налаштованих співмешканців. І це відбувається з більшим або меншим успіхом скрізь: у Тур’я-Поляні, Богдані,Чорноголові, Видричці, селах Тячівського району.

Чому це так відбувається? Треба однозначно визнати, що на теренах області сформовано суспільну думку, яка переважно негативно оцінює ідею спорудження малих гідроелектростанцій. Логічно виникає запитання: які чинники відіграли роль у формуванні такої позиції громадян? Тут є декілька факторів, але в даній статті зупинимося лише на двох.

Перший – це справді вкрай невдалі, по-суті провальні первістки малої гідроенергетики в Україні, реалізовані на Прикарпатті. Світлини з цих об’єктів стали опудалом для самої ідеї малої гідроенергетики. Другий фактор - висвітлення теми малих ГЕС у ЗМІ. Дана тема подається не дискусійно, а виключно з негативних позицій.

Велику роль у цьому відіграють інтернет-ЗМІ, зокрема і даний сайт (Закарпаття онлайн). При подачі інформації застосовуються і технології НЛП, зокрема постійна візуалізація в кожній публікації всіх жахів малих ГЕС. Так, в публікації «Громада Богдана проголосувала проти ГЕС і за недовіру сільському голові» та інших публікаціях тексти супроводжують ілюстрації справді жахливих картин, які не мають ніякого відношення до даного села. Але за твердженням психологів 90 відсотків інформації підсвідомість зчитує саме з ілюстрованого репортажу. Такий психологічний прийом найбільш закріплює установку в суспільній свідомості.

В інформаційному полі, зокрема в електронних ЗМІ домінує негативна інформація. Наслідком такого інформаційного розкладу у ЗМІ  є аналогічний розклад у суспільних настроях. Не йдеться, що потрібно висвітлювати проблему з позицій одобрямсу. Питання потребує лише неупередженого, дискусійного, більше публіцистичного підходу, адже в дискусіях зароджується істина, і тоді громадяни зможуть порівнювати інформацію.

А поки, що ідея малих ГЕС на Закарпатті значною мірою є страшилищем.  Від такого підходу у висвітленні питання в ЗМІ маємо негативні соціальні наслідки - пересварені громади, ну і «корупціонерів», таких як Петро Ференц.

12 серпня 2013р.

Теги: Богдан, Ференц, ГЕС

Коментарі

правда 2015-02-26 / 21:51:47
Так 9 липня 2013р. начальник відділу освіти Рахівської РДА п.Михайло Клементєв спільно, з так званим, інвестором Ковача зібрав вчителів Богданської ЗОШ щоб наголосити що міні ГЕС в Богданф потрібні.

В кінець робочого часу директор ДП Рахівське ЛДГ Приступа Володимир Михайлович спільно, з так званим, інвестором Ковача на Устеріцькому лісництві зібрав працівників Богданського лісництва, Щаульського лісництва та Устеріцького лісництва і теж “переконували” що міні-ГЕСи в Богдані потрібні!
А також під кінець робочого дня голова села теж збирав виконком сільської ради щоб проштовхувати, так звані, “громадські слухання” щодо дозволу будівництва міні-ГЕС в с.Богдані. Весь склад виконкому не прийшов. Невистачало 1члена виконкому для кворому то прийшлося Ференцу вмовляти члена виконкому Шорбана щоб той голосував по телефону. В нас в парламенті буває кнопкодавство, а в Богданській сільській раді телефонне голосування.
А чому би це така зацікавленість в директора ДП Рахівське ЛДГ Приступи В.М., начальника відділу освіти Рахівської РДА Клементєва М.В. та голови с.Богдана Петра Ференца любою ціною за спорудження міні ГЕСів на Богданській долині???
Нагадую, що місяць тому мешканці Богдана виступили проти спорудження міні ГЕсів!!!

Микола Кокіш-Мельник

Автор 2015-02-07 / 20:01:15
Панове Ткачуки, Сурмачевські, Слони! Бійтеся Бога, покайтеся. Ви облили брудом, оббрехали порядну, чесну людину, жінку, Орисю Миколаївну Кравчук, яка понад три місяці працювала і працює за нас усіх разом взятих, як сказав ваш союзник-зрадник В. Саїк. Жоден депутат районної та міської рад ані дня, ані години, не пробув у наметі в Рахові, де збирали кошти на потреби Майдану. „Об’єднана опозиція” („Батьківщина”, „Фронт змін”) жодного разу не встановили свого „фірмового” намету, маючи на папері понад шістсот членів політпартій. А „нашоукраїнці” взагалі мали б саморозпуститися, бо їхній лідер Ющенко теж причетний до теперішніх подій, бо закликав голосувати проти всіх (немає держави проти всіх), цим самим привів до влади зека.

Не відстає від опозиційних депутатів ради у своїй діяльності і голова села Богдан П. Ференц – права рука, вірний служака Сурмачевського. Так, 29 березня, 2013 р., без погодження
сільської громади, „протягує” рішення №347 „Про надання дозволу на розробку детальних планів територій для розміщення малих гідроелектростанцій”. Ходять чутки, що в обмін на згадане рішення пан Ференц отримав квартиру (відомчу) від обленерго в Ужгороді. До честі громади Богдана, на згадане рішення накладено вето, мораторій на 10 років. Це той самий Петро Ференц, якому І. Сурмачевський у часи свого правління надав ще одну посаду заступника голови райради, що суперечить вимогам ЗУ „Про місцеве самоврядування”. Згідно із цим законом, легітимно працював тільки заступник П.Ю. Бочкор, а „ручний” заступник Ференц незаконно отримував заробітну плату з бюджету. На таке кричуще нецільове використання коштів скаржився до прокуратури району депутат М. Кокіш-Мельник. Однак „ручний” прокурор В. Конар, отримавши хабара у вигляді квартири, не вживав ніяких заходів.
У дописі П. Ференца у „РІО” зазначено, що Орися Кравчук є аморальною, брехливою чи заплямованою особою, на відміну від Сурмачевського, який яскраво „світиться”, як лампочка Ілліча, у своїх здібностях зі зловживання службовим становищем, розкрадання бюджетних коштів. Володіючи інформацією за вищенаведеними фактами, у понеділок 24 березня, до голови ОДА В. Лунченка поїхали небайдужі мешканці, а це – понад 300 осіб (!!!), щоб відстояти своє право на формування влади в районі, здобуте дорогою ціною – ціною життя героїв Небесної Сотні, Героїв України. При зустрічі з головою ОДА було подано нове звернення від громади про призначення п. Турока В.С. на посаду голови Рахівської РДА, так як Орися Кравчук безпідставно була усунута від призначення, буцімто вона людина від Балоги (ЄЦ), а не від громади.

25 березня група підтримки Сурмачевського була прийнята офіційно, як поважні особи, головою ОДА у солідному офісі, з усіма витікаючими наслідками. Про якісь там перевірки п. Сурмачевського відповідними службами навіть не згадується на сайті прес-центру ОДА.
Шановна громадо Рахівщини! Не будьмо байдужі, не стіймо осторонь! Хіба за такі принципи, ідеї, за таку владу ми стояли на майданах всіх рівнів. За що люди гинули, віддала життя Небесна Сотня – Герої України? Щоб призначили керівників району з Києва по телефону???
Політики різних рівнів (депутати), зокрема, у Рахівському районі, так звані „опозиціонери” знову рвуться до влади, прикриваючись якимись надуманими домовленостями, угодами, квотами між політичними партіями.

Регионалы рвутся к власти на Закарпатье

богданець 2013-09-27 / 21:15:28
петре та ти що вже смереки з цвинтаря вкрав. Ти істинно корупціонер, це тобі ся вдає

Богданець 2013-08-18 / 20:02:11
Петре,на твою старання вже ніхто не реагує.А знаєш чому?! Бо один Слюсарчук у Львові,а один у нас у Богдані...

ВЧИТЕЛЬКА 2013-08-18 / 15:56:28
Петро, що ти не знаєш хто це пише? Це справа рук Романючки Марії Іванівни

Богданець 2013-08-14 / 16:39:32
Петре ти можеш переконати ужгородців мукачівців і інших про свою чесність і порядність но не богданців. В Богдані знают що ти порядний лиш твої родичі і пару однодумців, а всі інші знают що ти продажний і дуже нечистий сільський голова.На твоїй совісті ще одна смерть друга Ретізника який з слабим серцем годував тебе, секретарку і деректорку школи.

Підтримую! 2013-08-13 / 20:26:20
Молодець, Петро!

Мирослав 2013-08-13 / 08:21:57
Петрович, Вас м*яко кажучи, "розводять" регіонали з Комерконсалту. Жодного соціального значення ГЕСи не мають. Доказ - Тур*я Поляна, де після "благ" першої, люди не схотіли другу.
Будівництво 1 ГЕС коштує біля 20 млн. Звідки порядна людина їх візьме? На будівництві в Чехії заробить???


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
» Всі записи