Друга світова – особистий рахунок

Років з 10 тому українські кінодокументалісти під орудою режисера Сергія Буковського створили чудовий фільм «Війна – український рахунок», який не лише розвінчав вживану й по нині радянську міфологію про Велику Вітчизняну, а й змусив сучасника сприймати її через долі мільйонів і мільйонів знищених і постраждалих людей, що пройшли через земне пекло воєнного лихоліття. Бо, напевно, кожна українська родина має свій особистий рахунок у цій війні. У тім числі й моя.

Друга світова – особистий рахунок

Після окупації Карпатської України угорськими військами у березні 1939 року тисячі моїх земляків, рятуючись від тюрем, нужди, мадяризації, примусової мобілізації спочатку на передвоєнні роботи, а потім і на фронт, шукали прихистку у «руських». Батьків брат Михайло Ільницький (1917 р.н.), уникаючи призову до угорської армії, наприкінці 1940 року втік до Радянського Союзу, що після 17 вересня 1939 року вже був поруч, за Бескидом, за півгодини ходьби від рідної хати у Розтоці. Угорської мобілізації дядько уник, але не уник загибелі у сталінському концтаборі на Печорі, куди його запроторили «руські браття» за нелегальний перехід кордону СРСР.

Михайло Ільницький – в’язень Печорлагу

Каторжний труд на лісоповалах та в копальнях, масові епідемії, харчування впроголодь, знущання табірної адміністрації та кримінальних злочинців ув'язнені витримували здебільшого рік-два. Мій стрико протримався півтора – у 1941-му його не стало. Правду про його сумну долю родина довідалася аж у 1990 році, коли за горбачовської перебудови розпочався процес реабілітації жертв політичних репресій. Тоді родичам разом з рішенням Закарпатського обласного суду про реабілітацію дядька повернули і його особисті речі, котрі мав при собі під час арешту: документи, видані чеською та угорською владою, фотографії і саморобний записничок з текстами українських, словацьких, угорських народних пісень та ...Інтернаціоналу Ежена Потьє.

Того ж фатального 1941-го мій батько Іван Ільницький (1916 р.н.) та два вуйки Павло Беца (1914 р.н.) та Михайло Вощепинець (1910 р.н.) були мобілізовані до угорської Королівської армії. Регент Міклош Горті заборгував фюреру за його згоду на окупацію Карпатської України, то ж форсовано набирав рекрутів для військових частин, що у якості союзників Вермахту відправлялися з берегів Дунаю через Карпатські перевали на Східний фронт. Батькові, можна сказати, поталанило, – він потрапив в артилерійську частину Першої угорської армії, котра до літа 1944-го була розквартирована на Прикарпатті неподалік Надвірної та Делятина. Оскільки він, як і більшість вояків з числа українського населення Закарпаття, не розумів мови своїх мадярських командирів, його призначили їздовим до коней, що тягали гармату. На передову полк перекинули уже в березні 1945-го неподалік Балатона. У тих заключних боях Другої світової батько й отримав поранення від кулі солдата третього Українського фронту. А поки лікувався у госпіталі Сомбатгея, що під австрійським кордоном, війна скінчилася. Провівши більше трьох років на фронті, він впродовж усього подальшого життя не міг, не мав права називатися фронтовиком, бо носив на війні однострій і пагони «не тієї» армії.
Ось майже і все, що мені вдалося ще у юності довідатися про фронтові дороги свого батька. Поки мені було цікаво слухати оповіді про війну, він не мав особливого бажання розповідати їх, коли ж він став схильним вдаватися у спогади, часу слухати їх не стало у мене...

До моїх вуйків доля не була настільки милостивою, і вир війни покрутив ними сповна. Їм випала нещаслива нагода потрапити до лав Другої угорської армії, яку спровадили у степи біля Тихого Дону і кинули у людську м’ясорубку під Сталінградом. Там армія втратила убитими, пораненими й полоненими майже 150 тисяч вояків - 85% особового складу. Мої вуйки потрапили до числа полонених, оскільки класти голови за одну чужу країну на просторах іншої чужої країни не мали ні найменшого бажання. При першій же нагоді, разом з однополчанами, мобілізованими із закарпатських теренів, вони здалися у радянський полон. Яке пекло чекає їх там – не могли уявити навіть у страшному сні.

Ветерани Верховини. Крайній справа Михайло Вощепинець

Спочатку була кількаденна піша хода у лютий мороз крізь прокльони і плювки в обличчя місцевого населення до збірного пункту полонених у Старому Осколі, потім – нелюдські катування голодом і холодом у таборах військовополонених. Михайло Вощепинець розповідав мені, що, провівши кілька місяців у радянському полоні, він у свої 33 роки важив не більше 30 (!) кілограмів. Поруч з ним щодня від хвороб та виснаження вмирало по кількасот полонених італійців, хорватів, угорців, українців. Він вижив лише тому, що, трохи розуміючи російську, зголосився до похоронної команди, яку підгодовували, аби гробарі мали сили рити мерзлу землю Придоння...

Порятунком від суцільного вимирання ув’язнених у таборах закарпатців стала нагода записатися до «Чеської Легії» – закордонного військового формування Чехословаччини, котре почало свою історію у лютому 1942 року зі створення окремого батальйону у місті Бузулук Оренбурзької області. Звідси, після нетривалого вишколу та «відгодівлі», їх кинули у бої з елітними німецькими частинами під Харковом (с. Соколове), за Київ, Білу Церкву та Корсунь-Шевченківський.

Закарпатці в Угорській армії. Крайній справа Іван Ільницький

Уцілілі у цих жорстоких баталіях «легіонери» прагнули визволяти від загарбників рідний край, принести свободу у родинний дім батькам, дружинам, дітям, братам і сестрам. Та Сталін не бажав, аби звитяжні і досвідчені фронтовики з іноземним громадянством корегували його наміри щодо майбутнього Закарпаття і кинув їх на лобовий штурм Дуклянського перевалу, котрий за 80 діб забрав життя 150 тисяч бійців Червоної армії та кількох тисяч закарпатців. Кому поталанило вижити у цьому пеклі, згодом знайшов смерть у кровопролитних боях за визволення міст і сіл північної Чехії, як уродженці Тячівщини, Герої СРСР та ЧСР командир танкового батальйону, член ОУН Степан Вайда (в одній частині з ним воював мій родич М.Вощепинець) та живцем розіп’ятий на паркані усього за три тижні до Перемоги розвідник Іван Кубинець.

Прошиті кулями, зрешечені осколками, оглушені контузіями, однак, безмежно щасливі, що живі, верталися творці перемоги додому. Поки вони спільно зі своїми бойовими побратимами вичищали Європу від фашизму, вдома у них наводила свої репресивні порядки нова держава – та, що з їхньою допомогою здобула перемогу у війні.

Голгофою Другої світової пройшли у різних арміях по обидва боки фронту десятки тисяч моїх земляків-закарпатців. Малій дещиці пощастило не полягти у братські могили в чужих землях, або ж вийти на волю з радянських та фашистських концтаборів. Нині поміж нас істинних фронтовиків уже одиниці, бо цілі їхні полки й дивізії давно умиротворилися на небесах. У ці травневі дні згадаймо і помолімося за них. За тих, хто загинув у борні, помер опісля від ран, чи жив роками, тамуючи біль, завданий війною. Згадаймо без фальші, показухи та рафінованого вшанування. Тоді, може, й кожен наш особистий рахунок тієї війни буде хоча б частково оплачений.

День

 

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
07 травня 2013р.

Теги: війна, армія, полон, табори, фронт

Коментарі

magyar 2013-06-29 / 13:47:28
Ce ja.idi sobi ta zajmajsja svojim fermerskim hospodárstvom.ne liz tudi hde nichoho ne rozumijes.lúzer.

Це я 2013-05-13 / 00:15:17
В. Піпаш, історик та журналіст 2013-05-12 / 01:05:46

Я і не про сорокові виключно, а про пятдесяті для одних, шістдесяті для інших. А та КПСС для ВКП(б)не наступниця, а та сама партія, тільки під сучаснішим імям. Доказом є порядковий номер зїздів.

уважний 2013-05-12 / 17:43:27
Стосовно примирення і порозуміння - "за" усі нормальні люди незалежно від національності. "Паузу" у цьому питанні тримають політики, причому як українські, так і угорські, бо їм вигідно експлуатувати нацональні почуття у своїх виключно корисливих цілях. Як це робили й їхні попередники. Бо як бідували закарпатські українці за Гортія і вимушено йшли на фронт, так потім і комуністи збиткувалися з простих і нічим не винних перед ними закарпатських мадяр.
Стосовно "давайте зробимо нормальний бізнес" - теж затримка не за простими нормальними людьми по обидва боки кордону, котрі їздять, хто має можливість, один до одного з прагматичними взаємовигідними та виключно дружньоналаштованими поїздками. Чого не скажеш про наших чиновників, які без відкатів та корупційної складової жодного крока не ступлять. Так що спершу треба гівн...м помелом вигнати нашу теперішню владу, бо лиш так, без неї,можна створити нормальні готелі та ресторани для відвідувачів із усього світу

Tibor 2013-05-12 / 17:26:23
Хто щоб не говорив , потрібно дивитись вперед, в майбутнє. Я не заперечую, то що робив уряд Горті в 30-их роках, то було величезною помилкою для всіх угорців і не тільки... Я вважаю, що нам потрібно рухатися до взаємопримиренення, ну не потрібна мені Велика Угорщина, я за статус кво, але якщо можливо, давайте зробимо нормальний бізнес. Готелі, ресторани, інші комплекси, що підходять для відвідувачів із всього світу і повний вперед.

михайло 2013-05-12 / 10:10:55
До Володимира
І за царів-цісарів, і за сталінської та гортіїівскої тиранії, і за чеської демократії, і за радянської диктатури, і за нинішньої незалежності - "вони нас". Коли ж буде, що "ми їх"?- ось корінь проблеми.

Володимир 2013-05-12 / 01:46:15
Українці мають всі підстави ненавидіти Сталіна і водночас... поважати. При ньому загинули від голоду близько 3 мільйони українців (цього ми йому ніколи не простимо!), було репресовано чимало невинних людей.
З іншого боку - в 30-х роках ХХ століття Сталін репресував ленінсько-троцкістську сіоністську гвардію (на жаль, не до кінця), на совісті якої понад 20 млн. знищених людей. До речі, оцю гвардію фінансували конкретні банкіри ФРС США (та англійська розвідка) - Ротшильди, Куни, Варбурги та інші Барухи.
Сталін тупо "кинув" заокеанськтх банкірів і зробив незалежну від них державу - СРСР, в якій було багато хорошого (особливо в інерції 1970-тх років) і поганого. Завдяки диктатору Сталіну, українська територія розширилася настільки, що це не снилося ні Донцову, ні Мельнику, ні Бандері, ні Шухевичу (а завдяки "націоналістичним" лідерам ВО "Свобода" ми маємо лише, вибачайте, міжукраїнський срач, а не стратегічні здобутки).
Саме тому гаркаві фінансисти профінансували слов"янофоба Гітлера.
Якби при владі укріпився "смотрящий" Троцький - другої світової війни ніколи б не було, а від українців залишилася б лише скромна згадка.
Наш видатний предок Святослав Ігоревич Хоробрий діяв ще крутіше... Це було так давно, що "борці за права людини" на нього не подадуть в суд.
Якщо всі українці, пане Василю, почнуть керуватися "особистими рахунками", характерними для лібералів - ми втратимо державу. Або вони нас або ми їх...

В. Піпаш, історик та журналіст 2013-05-12 / 01:05:46
До "це я".
Не відаю, про які мої помилки ви, пане кажете, однак, мушу вам повісти, що у сорокових роках ХХ ст. КПСС не існувало (не кажучи вже про те, що прості втікачі із Закарпаття і не прагнули би у таке записуватися). Існувала до 1952 р. партія під назвою ВКП(б), яку на Х1Х зїзді ВКП(б), що відбувся у жовтні 1952 року, перейменували на КПСС.

Це я 2013-05-11 / 23:54:35
(Гадаю, це не Піпаш-жуналіст, бо стільки тут помилок!)
В. Піпаш 2013-05-11 / 22:35:58

Не відомо мені, чи тікали "до України", але я знаю, люди тікали до СССР, збаламучені пропагандою комуністів, яких розвелося при Чехословаччині, що розказували байки про тамтешнє райське життя.
Правильно пишете, що вони не втратили українську ідею, але на всяк випадок записалися ще і до КПСС.

В. Піпаш 2013-05-11 / 22:35:58
Друже Василю, дякую. Бо то є не лиш правда, яка стосується твоєї окремої родини, то є правда, щонайменьше, десятків тисяч родин закарпатців. Вона повідалася нам (колись "тишком", аби "чужі" не почули)у родинах.
Ще, що - люди тікали (чи здавалися у полон), бо гадали, що "втікають до України", втікають до "братів", здаються у полон до "братів". Адже гадали, Україна "повноправна сестра" у складі СРСР, що там є "Українська Держава" (в СРСР).

Найпарадоксальніше - те, що після цього - і ті, що втікали, ті, що воювали після "лагерів" та їхні діти, не не утратили віру в українську іде, хоча сталінський режим усе робив, щоб вони її зненавиділи. Парадоксально, однак серед нащадків тисяч цих людкй нева політичних русинів та інших мадяронських та маскальських слуг. Таких вони найняли із категорії нащадків мадярських фашистів та їх колаборантів.
Слава Україні!

петро 2013-05-10 / 23:25:57
Дл Васіла.
Без політики і розлучно сформулюй питання, яке тебе непокоїть.
А щодо визволення закарпатців з ГУЛАГУ, то вклад П.Цібере не менший, ніж Піки.

Vasil 2013-05-09 / 16:32:27
В лютому 1942р. радянська влада обявила амністію громадянам Чехословачини.Але це не відносилось до русинів яких сталінський режим зараховував до угорських шпіонів. Чехословацька війскова місія.яку очолював генерал Піка відкинула ці звинувачення і зайнялась пошуком інформації.На основі свідчень визволених вязнів ГУЛАГу генералом Піка було складено список 29 таборів де знаходилось 21.000 закарпатців-русинів.По свідченням істориків тільки 8.000 із них вижили.То деж ці 13.000 вписані?На рахунку якого режиму?

михайло 2013-05-09 / 15:04:28
Хороша розповідь. Коли дивлюся сьогодні на земляків із георгіївськими стрічками,усміхнених, відчуваю відчай отих тисяч добровольців, дідів наших яких у кінці 44-го кинули на карпатські дзоти. Коли подорожуєте рідним краєм, зупиніться біля монументів загиблим землякам. Подивіться на дати смерті. Їх всіх розстріляли в тиждень.

Микола 2013-05-08 / 21:22:19
Правдиво і прникливо. Більше б таких людяних статей про нашу історію, а не замовної політичної істерії про українсько-угорську взаємонеприязнь.

історик 2013-05-08 / 13:13:06
"Во время т.н. венгерской оккупации Подкарпаття", пане Жолтан, загинуло 114 тис 982 закарпатці, з них 104 тис. євреїв. А на чиїй совісті смерть і 150 тис. угоців з усієї Угорщини у степах під Сталінградом - вирішуйте самі.

верховинець 2013-05-08 / 10:45:53
До Жолтана
Так посиди в архівах, опрацюй видані за останні роки книги як професійних істориків, так і учасників тих подій, то й "сопостав", якщо хочеш зробити добру справу для свого народу. А взагалі імена таких дослідників трагічної долі нашого краю, як на жаль уже покійний історик О.Довганич та істинний Офіцер О.Корсун тркба золотими літерами вписувати в нашу історію. А Василеві Ільницькому - щирий уклін за цю статтю. Справді, рівних йому журналістів за гостротою тематики та проникливістю стилю у нас обмаль. Учора пообіді я прочитав цб статтю на сайті газети ДЕНЬ і щиро подивувався, що всеукраїнська аудиторія, котру не болять наші рани, у рази більше схвально відгукнулася на цю статтю. Спасибі і пану Дибі, що помістив її для закарпатського читача!

Zoltán 2013-05-08 / 07:24:31
Интересно было бы сопоставить две цифры: сколько русинов и украинцев погибло в 39-м во время т.н. венгерской "оккупации" Подкарпаттья и после в венгерских лагерях и сколько погибло подкарпаетцев в советском "раю".

О.П. 2013-05-08 / 05:51:21
Таких подібних історій дуже і дуже багато у моєму рідному Синевирі. Багато молодих хлопців тікали в СРСР, а потрапляли,як і ваші родичі, у жорстокі катівні...Живим мало хто вернувся, щоб довгі роки мовчати про службу в мадярській армії. Реабілітація була посмертна...Добре, що ви про це написали,хай сучасники знають.

Русин 2013-05-07 / 22:18:40
І моя родина через це пройшла. Підписуюся під кожним словом пана Василя.

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 6Азійське нутро, або Чому ми не Європа?
/ 11Бізнес на свободі
» Всі записи